Per segon any consecutiu, el feminisme torna a prendre els carrers amb motiu del Dia internacional de les dones amb una vaga general convocada per diferents sindicats i aturades parcials en d'altres, però que les entitats feministes amplien a aturades de consum, de cures i d'educació. Amb el lema 'Ens aturem per canviar-ho tot. Cap pas enrere', es preveu que la manifestació més multitudinària tingui lloc a Barcelona a partir de dos quarts de 7 de la tarda. La marxa, encapçalada pel bloc de dones lesbianes i transsexuals, començarà a la Gran Via, cantonada Entença, i finalitzarà a plaça Catalunya amb la lectura d'un manifest i actuacions musicals.
Els actes per reivindicar plena igualtat però, se celebraran durant tota la jornada, per sectors, i arreu del territori. Des de l'organització de la vaga feminista es denuncia que les vides de les dones estan marcades per les desigualtats, les violències masclistes, la precarietat, l'exclusió social i laboral, els desnonaments, el racisme i la manca de responsabilitat de la societat patriarcal i de l'estat en el treball de cures. Per això, reclamen unitat per ''plantar cara'' a l'ordre ''patriarcal, racista, colonitzador, capitalista i depredador'' i proposen una altra forma ''de veure i d'entendre i d'estar al món''.
En les darreres hores han estat diverses les institucions i les administracions públiques que han donat suport a la iniciativa. En són exemples el mateix Parlament de Catalunya, on tots els grups ha excepció del PP s'hi han mostrat favorables, o el govern. També ho han fet diversos ajuntaments catalans, el de Barcelona entre ells. L'alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, ha fet una crida a fer "massivament vaga" per "capgirar un sistema que és intrínsecament injust". Institucions com les universitats també s'hi han sumat, igual com sindicats d'estudiants o diferents partits polítics.
Serveis mínims
Els principals serveis públics veuran afectat el seu funcionament a causa de la vaga general. Per exemple, en els transports, el Departament de Treball ha fixat el 33% dels serveis de Rodalies i Regionals, mentre que als Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya i Transports Metropolitans de Barcelona hauran de complir el 50% del servei entre dos quarts de set i dos quarts de deu del matí, i entre les cinc i les vuit del vespre. La resta del dia, circularà el 25% dels serveis.
Pel que fa als centre sanitaris, les urgències i unitats especials mantenen els servei habitual, mentre que es garanteixen els tractaments de radioteràpia i quimioteràpia en situacions urgents i de necessitat vital. També es farà l'activitat quirúrgica inajornable. En canvi, els centres d'assistència extrahospilarària hauran de garantir el 25% de la plantilla, mentre que els centres que no formen part de la Xarxa Sanitària d'Utilització Pública, només el personal imprescindible per garantir l'assistència urgent i inajornable. El transport sanitari es manté per a les urgències, i tractaments oncològics, de diàlisi i d'oxigenoteràpia.
Per a les farmàcies de guàrdia es manté el servei habitual. Al sector educatiu, els centres docents públics i privats no universitaris i llars d'infants han de garantir una persona de l'equip directiu per centre de treball a més d'un docent per cada sis aules als ensenyaments d'infantil i primària, un docent per cada quatre aules als centres d'educació especial, un terç del personal per garantir la seguretat en l'horari de menjador i activitats complementàries, i un terç de la plantilla a ales llars d'infants. En els serveis funeraris s'haurà de garantir el 85% del servei en la recollida dels difunts fins a les sales de refrigeració i el 50% dels serveis administratius i d'atenció als familiars.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics