Dimarts, 16 d'Abril de 2024

ERC assaboreix una victòria 'històrica' a Tarragona en una nit electoral sense celebracions per la covid-19

Alegria a la CUP per la recuperació de l'escó però amb regust amarg per la irrupció de Vox, que no atén els mitjans

15 de Febrer de 2021, per ACN
  • La celebració a la seu d'ERC ha estat discreta, per la covid

    ACN

Una petita delegació d'ERC ha viscut a la seu de Tarragona el triomf electoral aconseguit a la demarcació, però sense celebracions per la covid-19. "És una victòria històrica", ha manifestat la cap de llista Raquel Sans, que no ha amagat la "preocupació" per la irrupció de VOX. Flanquejada per l'alcalde Pau Ricomà i el número 4, Carles Castillo, Sans s'ha compromès a treballar per la reconversió de la indústria química i el sector turístic, i la lluita contra el despoblament.

La nit també s'ha viscut amb alegria però sense eufòria a la Sageta de Foc de Tarragona. Allà una desena de membres de la CUP s'han aplegat per donar escalf a la cap de llista, Laia Estrada, que ha aconseguit recuperar l'escó pels anticapitalistes. Sense cava, però amb pizzes i refrescos, la cap de llista d'ERC, Raquel Sans, ha seguit amb un grup reduït de persones el recompte de vots des de la seu del carrer Reial. La cap de llista s'ha mostrat exultant per haver-se imposat al PSC per més de 12.000 vots i també a JxCat. Aquests resultats evidencien que Tarragona "és republicana", tal com va succeir, ha dit Sans, en les victòries electorals a les municipals i als dos darrers comicis al Congrés.

En una roda de premsa telemàtica amb els mitjans de comunicació, la diputada s'ha compromès a treballar pels interessos de la demarcació, entre els quals ha esmentat reptes com la reconversió de la indústria química, la lluita contra el despoblament, polítiques d'habitatge "adaptades al segle XXI" o un pla de xoc i revisió del model turístic. "Anirem a donar-ho tot per la nostra demarcació", ha garantit. Raquel Sans ha destacat que el triomf dels republicans posa de manifest els bons resultats de la seva estratègia per fer créixer l'independentisme, amb "la via àmplia que representa Carles Castillo". A més, ha destacat la victòria malgrat la pandèmia i el "desgast" que suposa l'acció de Govern.

En contraposició als 83 diputats d'esquerres al Parlament, Sans s'ha mostrat preocupada i amoïnada per l'entrada d'ultradreta, a qui ha dit que cal combatre.

Estrada recupera l'escó per la CUP

La CUP ha obtingut els segons millors resultats de la seva història a la demarcació i ha recuperat el diputat perdut el 2017. Laia Estrada tindrà un escó al Parlament gràcies a uns comicis que deixen els anticapitalistes "més que satisfets". Al casal Sageta de Foc, la seva seu electoral, tan sols s'hi han aplegat una desena de militants, que han seguit l'escrutini amb cautela. Amb l'escó consolidat, Estrada ha destacat que una de les claus ha estat no renunciar a l'essència de a formació i ha apuntat que "ara s'obre un nou cicle amb una CUP forta".

La nova diputada ha apostat obertament per un Govern independentista i ha deixat la porta oberta tant a entrar a l'executiu com a donar-hi suport des de fora. "És importantíssim trencar la paràlisi de la darrera legislatura per fer el nostre país cap a la independència vinculant-ho a un rescat social urgent i imprescindible que cal arrencar ara mateix", ha apuntat Estrada. En la seva opinió, la posició de la CUP no variarà hi hagi al capdavant del Govern un president de JxCat o d'ERC, i ha remarcat que "la majoria de lleis progressistes han estat tombades pel Tribunal Constitucional", motiu pel qual "l'Estat espanyol no té possibilitat de reforma" i "els anhels del poble català no tenen cabuda en aquesta constitució". "Necessitem desbordar aquest marc", ha reiterat la futura diputada. En clau tarragonina, ha manifestat que els bons resultats han estat per la lluita de les anticapitalistes en aspectes com la petroquímica, la defensa del delta de l'Ebre o la sanitat pública.

Sobre el fet de condicionar el suport a un nou executiu a la retirada del projecte de Hard Rock, Estrada ha manifestat que intentaran "no parlar de línies vermelles" però ha indicat que "aquest tipus de projecte no encaixa en polítiques socials ni fa passos en clau d'alliberament nacional". Finalment, ha lamentat l'entrada de Vox al Parlament, amb dos diputats per Tarragona, als quals ha titllat de "bilis verda".

Silenci de Vox

Precisament, la sorpresa de la nit a la demarcació de Tarragona, Vox, ha deixat les valoracions en mans del cap de llista Ignacio Garriga i del president del partit, Santiago Abascal.

Tot i això, l'entrada dels tarragonins Isabel Lázaro i Sergio Macián al Parlament suposa un gran triomf per a la formació d'ultradreta, que s'ha imposat a la Pobla de Mafumet i ha vist com el Tarragonès, amb un 12,93% dels vots, ha estat la segona comarca del país on ha obtingut més percentatge de vot –només superada per la Val d'Aran.

El PSC celebra doblar resultats

A les files socialistes hi ha hagut molta satisfacció per haver doblat resultats a la demarcació, que els permeten tenir "les millors dades dels últims 20 anys", ha remarcat la cap de llista, Rosa Maria Ibarra. "El socialisme democràtic es manifesta com un element clau en qualsevol projecte de construcció de Catalunya. Els cordons sanitaris no tindran gaire sentit", ha expressat en referència al pacte dels partits independentistes previ a les eleccions.

Des de la seu del partit a Tarragona, Ibarra ha reconegut que bona part d'aquests nous votants provenen de Ciutadans. Uns electors que havien pensat que el partit taronja "seria un bon instrument per solucionar problemes" però que han "retornat als socialistes". Amb tot, ha indicat que el PSC és "un partit de govern" i que volen treballar per "Catalunya i les comarques de Tarragona", amb el focus posat en "el teixit industrial, el turisme i els grans projectes". Finalment, la cap de llista s'ha mostrat molt preocupada per l'ascens de l'ultradreta. "El seu missatge xenòfob i tots els qualificatius que li poguéssim posar no és positiu, i portarà més crispació" en un Parlament "molt fragmentat".

JxCat celebra el resultat en clau independentista

El cap de llista de JxCat a la demarcació, Albert Batet, ha valorat positivament els quatre diputats obtinguts. "A Tarragona i a Girona hem mantingut els resultats. Estic agraït i satisfet", ha indicat. Amb tot, la lectura dels comicis els ha fet més en clau nacional i ha qualificat "d'històric" el resultat per a l'independentisme, que supera el 50% dels vots i "reforça la majoria parlamentària". "La ciutadania ens ha donat una nova oportunitat i hem de saber-la gestionar per avançar", ha dit.

Des de la seva formació ha avançat que estan disposats a que "aquest 50% tingui conseqüències per avançar cap a fer un país millor per a la ciutadania".

Ciutadans salva un únic diputat

La patacada de la nit se l'ha endut Ciutadans. Fa quatre anys van guanyar les eleccions a Tarragona amb 120.000 vots i cinc diputats i aquesta vegada s'han quedat amb 14.500 sufragis i un únic escó. El seu representant tornarà a ser Matías Alonso, que ha lamentat la baixa participació i ha reconegut que no han sabut mobilitzar el seu electorat.

Ho ha atribuït a una campanya "atípica" per la covid-19. Amb tot, ha assegurat que seguiran treballant "com sempre" han fet, "defensant els valors de la llibertat, justícia, igualtat i pluralisme polític", des de la "moderació i amb fermesa", per tal de no decebre els seus votants.

Satisfacció als comuns per mantenir l'escó

El cap de llista d'En Comú Podem, Jordi Jordan, ha valorat de forma positiva haver mantingut el diputat que tenien per la demarcació malgrat la polarització del vot i la baixa participació. Segons el tortosí, treballaran per intentar fer de "pont" entre el PSC i ERC amb l'objectiu de formar un govern "que deixi enrere l’enfrontament i la divisió dels últims anys". Jordan també ha lamentat els resultats de Vox al conjunt de Catalunya i a Tarragona en particular, i ha cridat a "apartar la ultradreta de qualsevol joc al futur Parlament".

Decepció al PPC i al PDeCAT

La cap de llista del PPC, Inma Rodríguez, no ha pogut conservar l'escó que Alejandro Fernández va obtenir 'in extremis', gràcies al vot exterior, en els darrers comicis. La candidata dels populars ha admès que, amb poc menys de 12.000 vots, no han trobat a les urnes el suport que esperaven "per un conjunt de circumstàncies" que analitzaran, ha dit, però que "sens dubte tenen a veure amb l'altíssima abstenció i les especials circumstàncies que han envoltat aquestes eleccions".

Igualment hi ha hagut decepció a les files del PDeCAT, que no serà al Parlament. El cap de llista per Tarragona, Marc Arza, ha aconseguit 2.699 vots al territori, el 2,78%.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics