Diumenge, 01 de Setembre de 2024

Rosa M. Ibarra (PSC) promet una Llei de la Ciència per 'potenciar' la recerca i la innovació

El candidat de Reus, Alberto Bondesio, reivindica el TECNOPARC com a punt central de desenvolupament de projectes

11 de Febrer de 2021, per Redacció
  • Imatge de la roda de premsa d'aquest matí davant del Centre de Nutrició i Salut de Reus

    Cedida

Rosa M. Ibarra, la cap de llista del PSC per Tarragona, ha anunciat l'aprovació d'una Llei de la Ciència per tal de crear "un marc estable i una gestió àgil per potenciar la recerca i la innovació". La socialista creu que "Catalunya no compta amb un sistema que faciliti la transferència del coneixement al teixit econòmic" i està convençuda de la necessitat de "millorar les polítiques d'atracció i retenció de talent científic". Aquestes són algunes de les propostes que ha explicat aquest matí a Reus, coincidint amb la commemoració del Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència.

En l'àmbit de la Universitat, la candidata ha denunciat les "polítiques neoliberals implementades els darrers anys pels governs de Junts per Catalunya i ERC, que ha provocat un greu daltabaix en el dinamisme de les universitats: retallades pressupostàries, recursos per impulsar la recerca, augment de la precarització de les plantilles del professorat i de personal d'administració de serveis". A més, "hem patit durant més de 8 anys un espectacular augment dels preus de les matrícules (un 66%) que, sumat a la reducció dels recursos públics destinats a beques, han afeblit la capacitat de la universitat per garantir la igualtat d'oportunitats".

Ibarra ha remarcat que "gràcies a les modificacions del Govern de l'Estat, les taxes universitàries s'han reduït substancialment i que cal arribar en els 4 anys vinents als 1.500 milions d'euros de finançament públic de les universitats catalanes, si volem universitats sòlides amb docència de qualitat i recerca d'excel·lència ben connectada amb el teixit econòmic per poder innovar". En aquest mateix àmbit ha anunciat l'aposta del PSC per augmentar i enfortir la formació dual als graus universitaris professionalitzadors, mitjançant un treball conjunt entre la universitat i les empreses, i dissenyar conjuntament els continguts curriculars dels cicles formatius de grau superior i d'aquests graus per aconseguir la màxima continuïtat d'ambdós estudis, amb l'objectiu de millorar les competències dels estudiants i donar resposta a les necessitats del teixit econòmic.

Per la seva banda, el candidat de Reus, Alberto Bondesio, ha remarcat que l'any 2008, "Reus era un referent en innovació i recerca i que des de llavors s'han deixat perdre moltes oportunitats". Ha posat com a exemple "de la deixadesa de funcions del govern" l'edifici del Centre Tecnològic de Nutrició i Salut, on avui s'ha fet la roda de premsa. "Teníem el fons per posar-lo en funcionament per part d'Europa i del Instituto de Salud Carlos III i els van deixar perdre", ha lamentat.

En aquest sentit proposa "més complicitat" amb els organismes i empreses que volen fer recerca i desenvolupament i entendre el TECNOPARC com a parc tecnològic de Reus, on centralitzar formació, investigació i desenvolupament de projectes, sobretot en camps com l'agroalimentari, la nutrició, la salut, les noves tecnologies i la transició energètica. "Fomentar l'esperit emprenedor i investigador, evitant la fuga de talent i posicionant la nostra ciutat al món serà el nostre objectiu", ha assegurat".

Bretxes de gènere

La roda de premsa també ha comptat amb la presència de la diputada Sandra Guaita, que és portaveu adjunta de la comissió de Ciència, innovació i Universitats al Congrés. Ha recordat que els Pressupostos Generals de l'Estat per al 2021 disposen del major pressupost de la història en Ciència i Innovació, amb 3.232 milions d'euros, augmentant en 1.204 milions (un 59%) respecte al 2020, més del doble. I el ministeri d'Universitats també ha duplicat el pressupost, amb una aposta decidida per la societat del coneixement, prioritzant l'educació, la formació i la investigació.

D'altra banda, ha remarcat que el ministeri de Ciència i Innovació ha creat l'Observatorio "Mujeres, Ciencia e Innovación" per fer un seguiment de la situació de les dones investigadores, tecnòlogues i innovadores, proposar mesures per erradicar les bretxes de gènere persistents i garantir la integració de forma transversal des de la perspectiva de gènere en aquests àmbits.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics