Dissabte, 20 d'Abril de 2024

L'esclat de 30 anys de mentides

Una periodista i una activista exposen les claus del moviment social que sacseja Xile 'com a reacció a tres dècades de promeses mai complertes'

12 de Febrer de 2020, per Alba Cartanyà
  • Marlene Feeley (a la dreta) i Meritxell Freixas (a l'esquerra) als estudis de LANOVA Ràdio

    Alba Cartanyà

El moviment social que està sacsejant Xile des de l'octubre és la reacció a 30 anys de promeses mai complertes. "Xile és una gran mentida", resumeix l'activista xileno-catalana Marlene Feeley. La dictadura de Pinochet va acabar el 1990 i el problema és que "el país continua vivint sota una constitució dissenyada per un dictador", remarca la periodista Meritxell Freixas. Un model neoliberal que ha privatitzat tots els serveis bàsics i que el president Piñera va titllar "d'oasis" a l'Amèrica Llatina. Però clar, "només per la macroeconomia i les elits econòmiques", denuncia Feeley. "Sempre ens han dit que si treballàvem molt podíem arribar a un cert nivell de vida, cosa que és totalment mentida", apunta Feeley, i afegeix: "Ens han deixat sense futur".

Desigualtats socials

Marlene Feeley és xilena, filla de la dictadura i porta 15 anys vivint a Catalunya. Quan va esclatar el conflicte, va sentir la necessitat de mobilitzar-se per denunciar la situació que viu el seu país. Meritxell Freixas és educadora social i periodista, i ha estat cinc anys recorrent els carrers del país, treballant per un mitjà xilè i col·laborant amb espais catalans i espanyols per explicar tot el que hi passa. Les dues han estat als estudis de LANOVA Ràdio de Reus.

Freixas dóna dues xifres esfereïdores. La primera: una dona d'un barri ric de Santiago té 18 vegades més esperança de vida que una dona d'un barri pobre. La segona: El president actual, Sebastián Piñera, té un 6% d'acceptació entre la població, la xifra més baixa de tota l'Amèrica Llatina. Aquestes dades ens permeten fer-nos una idea del context social i polític del país. I és que l'acció dels joves estudiants contra l'augment del preu del transport públic només va ser el "petit gran salt" que va fer "despertar les consciències de tot un poble", remarca Feeley.

Freixas i Feeley, juntament amb Lídia Lafarga, treballadora social, fan una xerrada aquest dijous 13 de febrer a les 7 de la tarda a la Taverna Despertaferro de Reus per a qui vulgui conèixer de primera mà la realitat dels esdeveniments que tenen lloc ben lluny d'aquí però que també ens afecten. "El que demana el poble xilè no està tan lluny del que volem tots i totes", conclou Freixas.

Aquí podeu escoltar la intervenció de Freixas i Feeley a LANOVA Ràdio: 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics