Dissabte, 23 de Novembre de 2024

Càritas destaca el suport d'entitats i voluntaris a les portes de l'aniversari del confinament domiciliari

L'entitat impulsa una campanya per agrair 'l'explosió de solidaritat' quan es va decretar l'estat d'alarma

10 de Març de 2021, per Redacció/ M.B.
  • Imatge d'arxiu de la seu de Càritas Reus

    Reusdigital.cat

El 14 de març farà un any que el govern central va decretar l'estat d'alarma i el confinament domiciliari de la població per la pandèmia de la covid-19. Tot i les restriccions, algunes entitats socials no van aturar la seva activitat en atenció a les persones vulnerables. És el cas de Càritas, des d'on s'ha apuntat que "sha constatat que la pandèmia ha evidenciat les desigualtats que ja existien" a la societat.

Amb tot, l'entitat celebra que "l'explosió de solidaritat" entre els veïns, el que es va traduir en l'impuls de moltes iniciatives desinteressades en suport de col·lectius especialment afectats pel context sanitari. En aquest sentit, Càritas agraeix ara els moviments d'entitats i particulars en l'acompanyament "de situacions d'emergència, de vulnerabilitat i d’exclusió" contra les quals s'ha combatut al llarg dels últims mesos.

Tot plegat, s'ha exposat, ha permès donar una "resposta eficaç a les persones que ja es trobaven en una situació de pobresa o exclusió i a les noves situacions que la pandèmia ha provocat".

Per tot plegat, Càritas engega una campanya "d'agraïment" a la societat, "i a tots els agents i col·laboradors, voluntariat i donants, i la rendició de comptes davant tantes situacions inèdites". Amb un simple lema 'Gràcies' (acrònim de 'Generositat, respecte, ajuda, compromís, inclusió, esperança, solidaritat'), doncs, s'ha volgut posar en valor la tasca dels voluntaris i col·laboradors del col·lectiu, i s'aprofita per fer una crida a la suma de noves adhesions per "plantar cara a les desigualtats" en aquest 2021.

Nous sol·licitants d'ajuda

En clau nacional, i a les portes del Nadal, des de Càritas es van revelar altres xifres relatives a l'impacte social de la pandèmia. El president de l'entitat, Francesc Roig, va afirmar que moltes de les Càritas amb seu a Catalunya ja havien exhaurit, al novembre, el pressupost que tenien previst per tot el 2020. A l'hora de fer balanç de l'acció durant els mesos amb les restriccions més severes, es va exposar que al maig van augmentar fins a  un 63% les persones ateses pels serveis de primera resposta de Càritas, passant de 63.000 a 103.000.

Del total, una de cada tres persones ateses no havia necessitat mai l'ajuda de Càritas. D'aquesta manera, segons les dades de l'entitat a finals de 2020, una de cada quatre llars ateses per l'organització no disposava de cap ingrés, tot situant el 65,2% de les famílies per sota del llindar crítica de la pobresa severa. 

La tasca a la demarcació tarragonina

A la nostra demarcació, Càritas Diocesana de Tarragona va apuntar el passat juny de 2020, en plena desescalada, haver rebut un 25% més de sol·licituds durant l'època de confinament en relació amb el mateix període de 2019. Des de l'entitat es va detalar que l'increment va ser més "notable" en les ciutats de la costa que no pas en els municipis de l'interior i que la crisi "està colpejant amb més força les poblacions més grans".

El director de Càritas Diocesana de Tarragona, Salvador Grané, va indicar durant la presentació de la memòria de 2019 que els 62 punts de distribució d'aliments que té l'entitat per a la diòcesi tarragonina van permetre arribar a 3.935 famílies, un 49% més que en el mateix període del 2019. "La gent gran és el col·lectiu que més ha patit", va assegurar al seu torn la responsable de l'àrea d'acció social, Elisabet Rovira. Per tot plegat, des del col·lectiu es va xifrar l'exclusió social cronificada "entre el 18% i el 20%".

 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics