Dimecres, 17 de Juliol de 2024

El contenciós administratiu de Tarragona suspèn la retirada del monument franquista de Tortosa

09 de Juliol de 2021, per
  • Una imatge d'arxiu del monument franquista de Tortosa

    ACN

La retirada del monument franquista de Tortosa ha queda suspesa per odre judicial. El jutjat contenciós administratiu número 2 de Tarragona, que porta el cas, ha resolt favorablement sobre les mesures cautelars demanades pel col·lectiu Corembe, el grup ciutadà que reclama reinterpretar el monòlit. Just aquest dijous el Govern exigia celeritat en la resolució per tal de poder reactivar els treballs previs per desmantellar el polèmic monument, una actuació que la jutgessa va paralitzar fins resoldre les mesures cautelars, que finalment ha estimat, segons el TSJC.

Des del Corembe s'aplaudeix la notícia, si bé l'encaixen amb prudència. "És un triomf al sentit comú i a fer les coses ben fetes", ha manifestat a l'ACN el seu portaveu, Joan Otero.

Otero qualifica de "molt bona notícia" la resolució de la magistrada que impedeix reprendre els treballs previs per a la retirada del monument. A la vegada, en fa una lectura prudent. "Les resolucions poden ser temporals i després es poden emetre en sentit contrari, prudència fins que no són definitives", afegeix Otero. El portaveu del col·lectiu també ha aprofitat per llançar un retret a l'Ajuntament de Tortosa, que va presentar recurs a les mesures cautelars. "Sentim una decepció vers el nostre propi ajuntament, al qual sempre li hem tingut les mans obertes per treballar conjuntament en la reinterpretació del monument", conclou.

Mesures cautelaríssimes

Fa poc més d'una setmana el jutjat contenciós administratiu ordenava paralitzar els treballs previs per retirar el monument del riu Ebre, a petició del col·lectiu Corembe. El grup ciutadà havia recorregut davant la mateixa instància la llicència d'obres municipal. Però, arran de les declaracions de la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, anunciant un possible avançament de les obres, l'entitat va reclamar mesures cautelaríssimes. La presència de màquines treballant a la riba del riu també van posar en alerta el Corembe.

Així, el col·lectiu va decidir tornar a traslladar a la jutgessa la necessitat d'aplicar noves mesures -en aquest cas mesures cautelaríssimes. És a dir, aturar qualsevol actuació fins que no acabés de decidir sobre les mesures cautelars sol·licitades anteriorment. Just aquest dijous la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, demanava "celeritat" a la titular del jutjat.

Ciuró va rebre un manifest subscrit per més de 40 entitats memorialistes en què insten a a desmantellar el monument, inaugurat el 1966 pel mateix dictador Francisco Franco.

La Comissió per la Retirada dels Símbols Franquistes lamenta la resolució

La Comissió per la retirada dels símbols franquistes de Tortosa lamenta la resolució judicial que paralitza provisionalment l'execució del permís d'obres atorgat per l'Ajuntament de Tortosa: "Una vegada més lamentem tots els entrebancs que ens hem anat trobant; entrebancs fins ara polítics, i ara judicials".

A través d'un comunicat demanen a l'equip de govern que no s'"inhibeixi" de la situació i que adopti una "actitud proactiva" a favor de la dignitat democràtica. També li reclama que "porti a terme tots els recursos legals al seu abast contra aquesta mesura cautelar per tal que es pugui complir la Llei de memòria històrica". A la vegada, demana a la resta de regidors que mantinguin "el seu compromís" i "actitud ferma" per a la retirada del monument. "I que Tortosa s'alliberi d'aquesta exaltació pública d’un règim dictatorial feixista", afegeix el text. També confia que el jutjat administratiu resolgui amb urgència els recursos. "Volem manifestar el nostre convenciment que aquestes maniobres dilatòries per mantenir el monument en peu no aconseguiran el seu objectiu i serà definitivament desmantellat; portem molts anys de lluita i no defallirem fins que la retirada del monument franquista més gran de Catalunya sigui efectiva", conclou.

L'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, ha volgut remarcat que la resolució judicial sobre les mesures cautelars atura els treballs previs per retirar el monument franquista, però que "en cap cas s'està entrant en l'atorgament de la llicència, que és el que competeix i corresponia a l'Ajuntament de Tortosa". Roigé recorda que la propietat no és del consistori, sinó de l'Estat, qui autoritza la Generalitat per executar el desmuntatge. "La llicència complia la normativa i calia atorgar-la al seu moment", afegeix. A partir d'aquí, l'alcaldessa reitera que les mesures cautelars suspenen l'execució d'aquesta llicència i que, per tant, correspon a la Generalitat, que és qui té adjudicades les obres per poder procedir al desmuntatge del monòlit.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegitCOMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges