Dimecres, 03 de Març de 2021

Un pacient fa un donatiu de 25.000 euros a la Lliga contra el càncer del Camp i l'Ebre

Servirà, entre altres, per finançar un estudi dedicat a l'anàlisi dels metabòlits

07 d'Agost de 2020, per Redacció
  • El donatiu servirà per finançar, entre altres, una recerca mèdica

    Cedida

Fa pocs dies, un pacient oncològic que ha volgut romandre en l'anonimat va sorprendre la Lliga Contra el Càncer de Tarragona i de les Terres de l'Ebre amb un donatiu de 25.000 euros destinats a contribuir en la lluita de la malaltia. La donació es dedicarà a una sèrie d'estudis innovadors, ja en marxa, que serviran per poder detectar diferents tipus de càncer de manera precoç, així com per realitzar seguiment a malalts diagnosticats i identificar-ne possibles recaigudes de manera més ràpida. Un d'aquests, s'ha assenyalat des de l'entitat, se centra en analitzar els metabòlits, unes "substàncies" que sorgeixen de les reaccions químiques que es produeixen constantment en el nostre organisme.

El director del l'Institut d'Oncologia de la Catalunya Sud de l'Hospital Universitari Sant Joan de Reus, el doctor Josep Gumà, ha fet una síntesi del projecte, tot explicant que "la metabolòmica és una ciència molt jove amb un immens camp d'estudi per davant. Si s'aconseguís saber exactament quins metabòlits estan augmentats o disminuïts en cada tipus de càncer, podria ser útil en multitud de circumstàncies. Per exemple, en el diagnòstic precoç, solament amb una mostra d'orina seria possible saber si el pacient té la malaltia i, fins i tot, en quin òrgan del cos la té".

L'estudi en qüestió es portarà a terme en pacients del Sant Joan i a l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV). Es farà amb la col·laboració de la Metabolomics Platform, de la URV, i de l'Institute for Bioengineering of Catalonia, de la UB, que s'encarregaran de fer les mesures i de dissenyar els algoritmes d'intel·ligència artificial per "llegir" tota la informació dels centenars de metabòlits que es troben en la orina dels pacients, i poder decidir quins d'aquests metabòlits es troben en major o menor quantia en els individus sans o en els malalts.

El mateix equip que lidera la investigació, en la qual s'analitzen els metabòlits en sang i en femta de pacients als quals se'ls ha fet una colonoscòpia. "L'objectiu és determinar si tenen un perfil metabolòmic diferent els que estan sans, dels que tenen pòlips, i dels que tenen càncer de colon. D'aquesta manera, si això es pogués demostrar, es podria avançar molt més en el diagnòstic precoç del càncer de colon i, fins i tot de les lesions premalignes del càncer de colon (que són els pòlips)", ha explicat Gumà.

 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics