Dijous, 29 d'Octubre de 2020

Un guàrdia civil explica que Bassa va dir al líder de CCOO que els empleats tenien 'dret a absentar-se' per votar l'1-O

Relata que al registre de Treball del 20-S van haver d'abandonar l'edifici per un aparcament adjacent per 'evitar conflictes'

20 de Març de 2019, per Redacció/ACN
  • Imatge de la primera jornada del judici

    ACN

Un agent de la Guàrdia Civil que va bolcar i analitzar el correu corporatiu de l'exconsellera Dolors Bassa ha explicat al Tribunal Suprem que van intervenir un correu que Bassa va enviar al líder de CCOO a Catalunya, Javier Pacheco. En aquest correu, Bassa l'informava del "dret" que tenien els empleats que treballaven l'1-O "d'absentar-se del lloc de feina per exercir el dret a vot". El correu estava acompanyat per la llei de referèndum i de les normes complementàries per "donar-li validesa jurídica". Un document que li havia remès prèviament a Bassa el secretari de Treball, Josep Ginesta. L'agent també s'ha referit a un correu enviat amb motiu de l'aturada del 3-O i on informava als treballadors que la Generalitat s'unia a la vaga. Sobre el registre del 20-S al Departament de Treball, ha dit que no van sortir per la porta per evitar "conflictes" i que personal de la conselleria els va oferir "l'alternativa" de sortir per un pàrquing de l'edifici adjacent. L'endemà, Bassa va enviar una nota interna als treballadors per felicitar-los per la "reacció d'indignació davant un acte injust de la fiscalia".

L'agent, amb TIP F98511S, ha explicat que el 20 de setembre va estar a la comitiva que va registrar les dependències de la conselleria de Treball i Afers Socials i que van poder entrar "amb normalitat". Però ha relatat "incidents" a dins de l'edifici amb "adhesius i cartells" enganxats als ascensors i amb un grup d'entre 300 i 400 persones a la porta "cridant i insultant la guàrdia civil", molts d'ells treballadors, segons ha dit.

"Sortir per allà era conflicte", ha manifestat l'agent, que ha revelat que va ser algú del departament qui els va informar que podien sortir amb els vehicles a través del pàrquing de l'edifici adjacent, que estava comunicat amb la conselleria.

Tot i que no ha entrat a valorar com era l'actitud dels manifestants –perquè estava dins de l'edifici i no era responsabilitat seva el dispositiu de seguretat- ha dit que no la definiria com a "pacífica" perquè estaven "increpant i insultant" agents del cos.

Bolcat de correus electrònics

Aquest mateix agent es va encarregar també de clonar correus que estaven a la bústia d'entrada i sortida de l'exconsellera. Segons ha explicat a preguntes del lletrat de Bassa, Mariano Bergés, van analitzar entre 1.000 i 1.500 correus electrònics i van seleccionar els "significatius" que guardessin relació amb la causa, en total 14 correus.

El lletrat ha insistit en preguntar els criteris usats per fer la selecció i en si els destinataris els havien rebut o no. L'agent ha concretat que eren comunicacions que es trobaven tant a la safata d'entrada com de sortida i no com a esborranys.

Entre ells, i a preguntes de la fiscalia, ha relatat un correu que Bassa va enviar al líder de CCOO a Catalunya, Javier Pacheco, on li informa del "dret dels empleats" que treballessin el dia 1-O "d'absentar-se del lloc de feina per exercir el dret a vot". "Per donar-li validesa jurídica anava acompanyat de la llei del referèndum, del decret de convocatòria i de les normes complementàries i també es parlava d'un acord del Govern que autoritzava els departaments a fer tràmits administratius i contractacions per a l'1-O", ha detallat. També ha dit que aquesta informació sobre l'acord de Govern del 6 de setembre li havia remès el secretari de Treball, Josep Ginesta.

Tot i que el lletrat de Bassa ha evitat que donés detalls sobre aquesta comunicació, Marchena ha dit que no s'estava "valorant" el contingut sinó que s'estava "descrivint literalment el correu". L'agent també s'ha referit a un correu que l'exconsellera va enviar amb motiu del dia 3 d'octubre, per a l'aturada de país. Segons ha explicat, Bassa li dona instruccions a una col·laboradora sobre què ha de posar una nota interna dirigida als treballadors on se'ls informa que la vaga, convocada per diverses associacions civils, també compta amb l'adhesió de la Generalitat.

I també s'ha referit a un altre correu electrònic que l'exconsellera hauria enviat als treballadors el 21 de setembre, després del registre a la conselleria. Segons l'agent, agraïa als treballadors la seva actitud i els felicitava per la resposta que havien donat, a banda "d'animar-los a seguir amb la mateixa fermesa i constància".

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics