Amposta ha viscut aquest diumenge la manifestació més massiva de les Terres de l’Ebre contra la política hidrològica del govern central. Segons ha confirmat l’Ajuntament de la capital del Montsià, unes 50.000 persones han inundat els carrers de la capital del Montsià per mostrar el seu rebuig al pla hidrològic de la Conca de l’Ebre.
La convocatòria de la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE) ha atret una riuada de ciutadans del territori així com nombrosos manifestants provinents d’arreu de Catalunya, que han estat convocats també per l’Assemblea Nacional Catalana, Òmnium i entitats socials i ecologistes. També s'ha comptat amb la intervenció de manifestants aribats de l’Aragó.
El moviment social contra el transvasament ha demanat a la Comissió Europea la retirada de la llei aprovada pel govern espanyol del PP en funcions. En aquesta línia, la PDE ha reclamat també al Govern i les institucions catalanes que es mantinguin fermes en el suport a aquesta lluita.
La d'Amposta d'aquest diumenge, superant fins i tot les previsions més optimistes, és la primera d'un seguit de mobilitzacions que la PDE convocarà durant els pròxims mesos per intentar tombar el Pla Hidrològic de la Conca de l'Ebre aprovat el passat 8 de gener. Amb la vista posada a l'avaluació que les institucions europees han de fer de la llei espanyola aquesta primavera, l'augment del grau de mobilització al carrer vol fer arribar el seu eco ben lluny, fins els mateixos despatxos de Brussel·les. L'objectiu és que l'executiu comunitari intervingui decididament i sense interferències estatals, en contra del que, avisen, pot acabar suposant la mort ecològica, social i econòmica del tram final del riu i el delta de l'Ebre.
"Us demanarem un altre esforç, no a Brussel·les, de moment, per seguir reivindicant a la Comissió Europea que intervingui directament, que modifiqui aquest pla, que salvi el Delta de l'Ebre i que ens deixi una altra oportunitat per viure amb tranquil·litat. I no ens rendirem, ni ens cansarem. Som un riu de gent, un riu de vida i som la gent de les Terres de l'Ebre que volem seguir viure al nostre territori sense estar patint per polítiques que van en contra del nostre futur", ha clamat el portaveu del moviment antitransvasament, Manolo Tomàs, en els parlaments finals de l'acte.
Demanen "fermesa" al Govern
Per tombar de forma efectiva el Pla, tant a Brussel·les com a l'Estat espanyol, el moviment antitransvasament vol mantenir plenament activa la nova aliança forjada amb el Govern (aquest dilluns al matí, una delegació de la PDE viatjarà a Barcelona per entrevistar-se amb el president, Carles Puigdemont) i amb una àmplia majoria de l'arc parlamentari català. A excepció feta del PP i C's, representants del Govern i dels partits al Parlament s'han deixat veure en la protesta. "Encoratgem el nostre Govern a continuar defensant el cabal ambiental per al tram final del riu i a defensar-ho amb fermesa fins al final", assegurava el manifest final que ha llegit la catedràtica de Periodisme de la UAB, Amparo Moreno, esperonant la ciutadania a mantenir la "perseverança" i "determinació" en la lluita per evitar l'aplicació del Pla.
Ha estat una "lliçó de país", en paraules del portaveu de la PDE, Joan Antoni Panisello. "El delta de l'Ebre està en greu perill i és una part de Catalunya. I la resposta de Catalunya la tenim aquí i arribarà on calgui", ha assegurat. "A partir d'avui el nord i el sud estan més a prop", ha clamat des de l'escenari Panisello, conscient que la mobilització ha atret milers de persones de fora de les Terres de l'Ebre, d'arreu de la geografia catalana, així com també, en menor mesura, de l'Aragó i la zona del Pirineu.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics