El Servei Meteorològic ha qualificat el gener passat com un mes càlid i molt sec a gran part de Catalunya, tot i que el temps no ha estat tan extrem com ho va ser al desembre. De fet, el gener va ser càlid a la majoria de comarques i molt càlid a punts de la depressió Central, del prelitoral Sud i conurbació de Barcelona. També va ser un mes molt sec a molts sectors del país i sec a l'extrem occidental, la part central de la Costa Brava, nord del cap de Creus i parts més elevades del Pirineu oriental i valls del Pirineu occidental. En canvi, ha estat normal o plujós a les parts elevades del Pirineu occidental.
Segons el Servei Meteorològic, a diferència del desembre, quan les condicions anticiclòniques van dominar de forma clara, la situació meteorològica ha estat caracteritzada per una disposició més zonal dels centres d'acció, afavorint el pas de fins a sis sistemes frontals amb un origen atlàntic.
Pel que fa a la temperatura mitjana mensual, el gener ha estat càlid en general a gairebé tot Catalunya, i molt càlid a punts de la depressió Central, del prelitoral Sud i conurbació de Barcelona. Aquests valors d'anomalia tèrmica han estat conseqüència de la configuració sinòptica amb un domini de la circulació zonal (vent de l'oest) durant el primers dinou dies dels mes, i el potent anticicló que es va instal·lar a Catalunya a partir del dia 20, inhibint les masses fredes provinent d'altes latituds.
En alguns punts s'han registrat gairebé quatre graus més per sobre dels valors habituals. Per exemple al pantà de Siurana (Priorat) s'han registrat 3,9 graus per sobre la mitjana climàtica mensual del mes de gener, al barri del Raval a Barcelona també han tingut 3,8 graus per sobre dels habituals, i Vilanova de Meià (Noguera) 3,7 graus. Els valors registrats en alguns punts de la depressió Central han estat provocats per una absència de la boira durant gran part del mes, instal·lant-se tan sols els darrers deu dies del gener.
Cal remarcar que aquest gener ha estat el més càlid de la sèrie a l'Observatori Fabra (el Barcelonès) amb dades des de l'any 1913. Tant les màximes com les mínimes han superat el rècord anterior que va ser l'any 1955. El mes anterior, el mateix observatori ja va registrar el desembre més càlid de tota la sèrie.
En relació a les precipitacions, el mes de gener ha estat molt sec a gran part de Catalunya i sec a l'extrem occidental, la part central de la Costa Brava, al nord del cap de Creus i parts més elevades del Pirineu oriental i valls del Pirineu occidental. En canvi, ha estat normal o plujós a les parts elevades del Pirineu occidental. Aquestes anomalies de precipitació han estat conseqüència dels sistemes frontals que van afectar el país, amb un origen atlàntic, que arribaven molt desgastats a les nostres contrades, afectant tan sols a l'extrem oest del Principat, especialment al quadrant nord-occidental.
Per exemple a Sant Joan de Toran (Vall d'Aran), s'han acumulat durant el gener 133 litres, a Espot (Pallars Sobirà) 119, a Tavascan (Pallars Sobirà) 70,7 litres i a Sant joan de l'Erm (Alt Urgell) 67 litres.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics