Mestres artesans, castellers de Valls, músics o cuiners. El centre neuràlgic de Washington aquests dies està colonitzat per catalans i armenis a parts iguals. Es tracta de les dues cultures convidades a la 52a edició de l'Smithsonian Folklife Festival de Washington, el festival de folk més important del món, que se celebrarà a l'esplanada central del Mall -entre el Capitoli i el Monument a Washington- fins al 8 de juliol. Un dels moments més àlgids del certamen arribarà la setmana que ve, quan aterraran prop de 400 castellers a la capital dels Estats Units. El portaveu de la Colla Vella dels Xiquets, Miquel Angel Cobos, ha explicat a l'ACN que entre les dues colles de Valls preveuen poder construir castells de 7 o 8 pisos. De la seva banda, pel portaveu de la Colla Jove, Jaume Galofré, el festival és un "gran aparador al món" i una oportunitat perquè el públic els conegui "i quan vinguin a Barcelona o Tarragona, també facin una parada a Valls i puguin veure una de les nostres actuacions".
La Mary Flint és una americana que viu a prop de Washington i ja coneix cada racó que l'Smithsonian Folklife Festival dedica a Catalunya. Flint ha participat en alguns dels tallers que s'han organitzat i també en les xerrades amb els artesans o els castellers. Un dels tallers que li ha agradat més ha estat el de les danses tradicionals araneses, en el qual ha pogut compartir espai amb el president de Catalunya, Quim Torra.
La relació de la Mary amb Catalunya ve de lluny. L'any 92 va visitar el país per primera vegada, però des de llavors hi ha tornat repetides vegades. Aquesta enamorada de Catalunya ha explicat a l'ACN que fa un temps que sabia que la cultura catalana seria la convidada enguany i li feia "molta il·lusió" assistir al certamen. Mary Flint ha explicat que coneix bé Barcelona, però fins ara no havia tingut contacte amb "la part més rural". La Costa Brava també li ha cridat molt l'atenció i ja s'ha fet fan de Les Anxovetes, el grup d'havaneres cantat íntegrament en femení. La Mary, però, és l'excepció i contrasta amb molta part del públic de l'Smithsonian que no havia tingut contacte abans amb Catalunya i, per tant, per a qui representa una cultura nova, totalment desconeguda.
El Mark és un dels voluntaris centenars de voluntaris nord-americans que ajuda a l'organització perquè el festival pugui celebrar-se. El cas d'aquest jove estudiant de la Universitat de Columbia acabat de llicenciar és força atípic. Ell és novaiorquès, però va cursar els seus estudis a Columbia, on tenia una amiga que estudiava economia amb el professor Xavier Sala-i-Martin. Ella li va començar a parlar de Barcelona i de la seva cultura i, encuriosit, va decidir anar a la ciutat comtal a passar unes vacances. Segons relata, en va tornar enamorat. Després d'aquella experiència va decidir apuntar-se a les classes de català que s'oferien a la universitat i ha acabat cursant els quatre nivells possibles.
El Mark ha explicat que si bé hi ha diferents xarxes de catalans arreu dels Estats Units, "segurament és la primera vegada que Catalunya pot exposar-se d'aquesta manera al gran públic nord-americà". "En general, els americans han sentit poc sobre Catalunya com una regió que té cultura pròpia, i aquest festival és una bona plataforma per exposar-se", ha afegit.
Un altre dels punts d'atracció del festival són la desena de mestres artesans que ensenyen i expliquen els seus oficis als curiosos. És el cas del forjador d'Alpens (Osona), Enric Pla, i el cisteller de Folgueroles (Osona), Joan Farré. Amb motiu del festival estan construint una gran porta que simbolitza la benvinguda a la cultura catalana. Pla ha explicat que es tracta d'una porta ferro de més de quatre metres d'alçada per dos d'amplada. Al marc hi col·locaran unes fulles de grans dimensions que combinen el ferro i el vímet. "Feia temps que teníem ganes de treballar junts, i amb l'Smithsonian Folklife Festival hem vist l'oportunitat", ha explicat Joan Farré. De la seva banda, Pla, que és el coordinador dels treballs de forja a la Sagrada Família, també ha aprofitat per col·laborar amb un artista nord-americà amb qui té previst construir una escultura durant el festival.
La programació del festival és molt diversa, i engloba des dels tallers fins a les demostracions passant per la música en directe de formacions com la Cobla Catalana dels Sons Essencials, l'Espai So de Tarragona o la Maria Arnal i Marcel Bagés. La gastronomia també hi té un paper destacat i els visitants poden tastar des del típic pa amb tomàquet fins a la fideuà amb all i oli, la botifarra o les favetes. En total, durant les dues setmanes que dura el festival, es calcula que hi passaran prop de vuit milions de persones.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics