L'eix musical es basa en els textos del Llibre Vermell de Montserrat, un manuscrit dels segles XIII i XIV, intercalant cançons de bressol de la Mediterrània "com a denominador comú de tota la humanitat", segons ha explicat la directora Lídia Pujol. El llibre representa, segons Pujol, el "misteri de la creació, que pot ser viscut des de qualsevol altra religió".
L'espectacle 'Cerimònia de llum' és "una manera de fer conviure les diferents cultures, religions i opinions" que han confluït en el nostre territori en l'època medieval amb el denominador comú de "la llum, el dolor de la pèrdua tant a l'inici com al final de la vida". La veu de Lídia Pujol es complementarà amb la del músic de Tànger Mohamed Bout Ayoub. Segons el productor de l'espectacle és "especialment rellevant reunir en un mateix escenari músics de procedència i estils tan diversos en un món on la lluita per un espai propi s'està conduint amb gran esforç cap al diàleg fructífer".
La percussió donarà la benvinguda als espectadors per a que vagin sentint-se part d'una espiritualitat "que cadascú viu a la seva manera en el camí de la presa de consciència de la vida", descriu la directora. Per Pujol, el fet de col·laborar amb gent diferent, cada vegada en un escenari diferent fa que "visqui cada cerimònia de forma compartida. Quan tens interès en saber qui és l'altre i en què es diferencia de tu, t'ho dóna tot. Aquesta és la fórmula per compartir".
Després d'uns inicis en llengua anglesa, la cantant creu que "era important per mi conèixer-me a traves del coneixement del meu país i la meva identitat". Per ella aquests espais tenen la "memòria compartida per tots nosaltres i per totes les diferències que han anat abocant tot el seu saber en el nostre territori català: musulmà, jueu, ibèric, la nostra història està en aquest recorregut patrimonial. Sempre en contínua transformació agafant d'on venim i anant més enllà".
L'objectiu és programar els muntatges adaptant-los a l'entorn on s'ubica, les característiques dels monuments, la seva història tot vinculant el monument i el públic a través de la cultura. Els escenaris escollits per aquest estiu han estat els monestirs de Poblet, Santes Creus i Sant Pere de Rodes, la cartoixa d'Escala Dei i la Seu Vella de Lleida.
La intenció cultural del projecte és el que ha fet que el Departament de Cultura de la Generalitat, encapçalat per Ferran Mascarell, hi hagi donat el seu suport, aportant 50.000 euros. La intenció és que aquesta sigui la primera experiència per a crear una programació estable durant els mesos d'estiu, en espais patrimonials participats per la Generalitat.
El productor i director de Grupo Estudio, Jesús Manuel Muntaner, ha explicat: "Pensàvem que el projecte era viable i veiem que podia tenir un pla de negoci al darrere. Això és el que qualsevol empresari cultural d'aquest país hauria de fer". El cost total de l'espectacle és d'uns 150.000 euros (entre 25 i 30 mil per escenari).
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics