Divendres, 29 de Març de 2024

Cicles literaris

03 de Març de 2014, per Xavier Filella

Els darrers anys hem vist que la programació quotidiana d’activitats literàries a Reus s’ha normalitzat i que no cal esperar a que arribi Sant Jordi per parlar de novetats editorials o per reconèixer la trajectòria d’escriptors catalans.

Al Centre de Lectura des de la creació de l’Escola de Lletres de la Biblioteca l’any 2011 i amb la complicitat de la seva Secció de Llengua i Literatura, presidida ara per Magí Sunyer, professor de Literatura Catalana de la URV, membre de la junta directiva de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC) i una de les persones més actives en la defensa de la edició i creació literària al Camp de Tarragona i que va agafar el relleu a l’anterior presidenta de la secció, la filòloga Fina Masdéu, es programen amb regularitat diferents cicles que complementen una llarga llista de presentacions de llibres. 

Així hem pogut veure i escoltar dins el cicle de xerrades «Veus Literàries al Centre» a escriptors en llengua catalana tant destacats com Joan Margarit, Ramon Solsona, Maria Mercè Roca, Jaume Cabré, Lluís Solà, Josep Santesmases, Ramon Gomis, Jordi Llavina, Rafael Nadal, Jordi Cervera, Andreu Carranza, Josep Vallverdú, Lluís Foix,...

I ara ens disposem a rebre a la sala d’actes del Centre, el dimarts 18 de març, a Imma Monsó, personalitat important del panorama de les lletres catalanes, Premi Nacional de Cultura 2013, escriptora que ha treballat de professora de llengües estrangeres.  Imma Monsó i Fornell (Lleida, 1959) comença la seva trajectòria com a narradora el 1996, amb la publicació del llibre de contes Si és no és, premi Ribera d'Ebre, i la novel·la No se sap mai (1996). L'any 1998 guanya amb la novel·la Com unes vacances, el premi Prudenci Bertrana i premi Cavall Verd-Blai Bonet de narrativa. El 2001 publica la novel·la Tot un caràcter i més tard es dedica al gènere del conte i la narració curta amb Millor que no m'ho expliquis (2003) i Marxem, papà. Aquí no ens hi volen (2004). També ha publicat un estudi en clau irònica sobre les semblances entre el poble català i el japonès, Hi són però no els veus (2003). Continua la seva producció literària amb les novel·les Un home de paraula (2006), premi Salambó i Maria Àngels Anglada, Una tempesta (2009) i La dona veloç (2012), que va rebre el premi Ramon Llull.

Es preveu que el mes maig, el dia 13, passi pel Centre de Lectura Joan Francesc Mira, un altre destacat escriptor català (València, 1939) i actual president d’Acció Cultural del País Valencià. 

La programació de les anomenades «Pinzellades literàries», que van comptar inicialment amb escriptors de casa nostra com Lurdes Malgrat, Lluís Figuerola, Montserrat Corretger o Xavier Jové ha donat peu a una altra fórmula, «Lletres del Camp», on es repassa trimestralment la trajectòria d’un escriptor del Camp de Tarragona. Cicle que va engegar Fina Anglès aquest any 2014 –va ser presentada per Lurdes Malgrat- que segueix aquest dimarts 4 de març amb Eugeni Perea –presentació de Jaume Massó- i que més endavant, entrada la primavera, es dedicarà al recorregut literari d’una escriptora reusenca: Maria Lluïsa Amorós.

En la sessió del 4 de març tindrem una bona ocasió per saber de la bona feina que fan autors com Eugeni Perea Simón (Riudoms, 1953),  doctor en Història Moderna i arxiver que ha publicat llibres de narrativa: Llibre verd e apòcrif: llegendes de Riudoms (Centre de Lectura, 1981), Gastronomia divina (Destino, 1994); de descripció i viatges: Toponímia del terme i de la vila de Riudoms (Marin, 1979), Toponímia de la Morera de Montsant (Fundació Roger de Belfort, 1984), Les mallorquines (Destino, 1997). Ha guanyat el premi Rovira i Virgili d'assaig (2007) per Els pòlders de la memòria, i el Premi Internacional de Literatura Antonio Machado (2012) per Rellotges d'arena.

Amb tots aquests cicles literaris, les sessions En Veu Alta, les trobades d’escriptors i de traductors, la celebració cada any, el 21 de març, del Dia Mundial de la Poesia –que enguany es dedicarà al poeta Joan Vinyoli, coincidint amb el centenari del seu naixement, amb una lectura En Veu Alta presentada per Jordi Llavina, comissari de l’Any Viyoli- i les continuades presentacions de llibres que es fan al Centre de Lectura i també amb les activitats proposades des dels nostres equipaments públics, com la Biblioteca Xavier Amorós, o des d’altres associacions culturals de la ciutat, podem conèixer de primer mà l’estat actual de la literatura catalana, la qual necessita, més que mai, difusió, suport i poder gaudir de la nostra atenció en uns moments de tantes dificultats pels nostres escriptors i per a la cultura en general.

Xavier Filella Fargas és president del Centre de Lectura.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics