La regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Reus treballa per establir una Festa Major de Sant Pere "amb més presencialitat" que la de l'any passat. Si bé s'ha d'estar pendent de la situació sanitària al juny, el cert és que ja s'han mantingut reunions amb les entitats locals per "definir" el model de celebració d'enguany. D'aquesta manera ho va apuntar el regidor del ram, Daniel Recasens, dies enrere, durant la roda de premsa de balanç de l'activitat cultural a la ciutat durant l'any de pandèmia.
Un 'pas endavant'
"Volem fer un pas endavant en relació a Misericòrdia de 2020", segons Recasens, moment en què de fet ja es van poder dur a terme alguns actes festius arreu del terme. En aquesta línia, doncs, el que s'està plantejant és la possibilitat d'organitzar més esdeveniments presencials, "sempre preservant la salut de les persones", en paraules del regidor. Ja que les entitats i colles de la ciutat "tenen un desig immens de tornar a trepitjar el carrer" i estar en contacte amb els veïns, la previsió és que els elements del Seguici, en especial el bestiari, tinguin el seu moment de protagonisme.
Tot plegat, segons Recasens, passaria per habilitar espais de festa "delimitats" i en què s'haurien de seguir les indicacions de les autoritats sanitàries, relatives aquestes a qüestions com l'aforament o les distàncies entre persones. Per tot plegat, en conseqüència, la voluntat de la regidoria i de les entitats és la de "satisfer el desig" de poder fer actes de carrer en el marc de la Festa Major reusenca. Amb tot, i si bé Sant Pere és una cita ineludible al calendari social local, el regidor va apuntar abans a una altra prioritat: la Diada de Sant Jordi. La novetat d'enguany és que la festa del llibre i de la rosa tindrà lloc en l'entorn del parc homònim, en una zona preparada per a l'ocasió.
Les festes de l'any passat
Els efectes de la pandèmia van alterar les previsions de celebració de Sant Pere de 2020. El pregó, a càrrec de la periodista Coia Ballesté, va ser a porta tancada; la gran majoria d'esdeveniments es van haver de suspendre per la covid, i com a novetat es va plantejar la iniciativa de convertir el Campanar en el símbol de la Festa Major, amb música i llum durant unes quantes nits. Amb tot, molts van trobar a faltar la Tronada, cita de la qual tampoc podran gaudir els veïns, enguany.
Per Misericòrdia, el context va permetre relaxar algunes restriccions i es van poder dur a terme algunes celebracions. El parc de Sant Jordi o l'entorn del Mas Iglésias, posem per cas, van contribuir a fer festa i a descentralitzar l'activitat. El dia de la Mare de Déu, a banda, el fort vent va provocar que tot el previst es traslladés a l'interior de l'Ermita, ball de l'Àliga inclòs.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics