La Casa Navàs de Reus impulsa el Festival Experiències Casa Navàs, una nova manera de conèixer l’interior de l’edifici modernista. A més, a la vegada, permetrà descobrir quatre peces artístiques (de 20 minuts cadascuna) creades per professionals de diferents disciplines del territori. La primera edició del festival tindrà lloc el divendres 7 de juny i se n’oferiran quatre passis, de dues hores cadascun, entre dos quarst de 8 i les 9 del vespre (a dos quarts de 8, a les 8, a dos quarts de 9 i a les 9).
Descobrir la Casa Navàs a través de diferents arts escèniques
Un d’aquests espectacles, Consemblant, l’han creat expressament els joves artistes reusencs Silvio i Ovidi Álvarez a partir de la inspiració que l’espai on es mostrarà, la botiga de la Casa Navàs, els ha generat. De nou han tornat a ajuntar esforços per crear un muntatge que combina dansa contemporània amb música i que tracta la simbiosi amb la tecnologia.
Es tracta d'un espectacle "exploratiu", en paraules del músic Silvio Álvarez, a partir d'un sampleig d'un àlbum que en cada passi serà diferent a través del sintetitzador. La coreografia buscarà una "reacció" envers la música que es reprodueix.
D’ altra banda, la Casa Navàs ha apostat per produir la performance Reus en guerra, basat en textos seleccionats pel periodista David Fernàndez, a partir del llibre Viure sota les bombes. Els bombardeigs a Reus (1937-1939) d’Ezequiel Gort i Salvador Palomar, i la conferència La Guerra Civil en la memòria personal, d’Ezequiel Gort. Aquesta performance barreja la música en directe del guitarrista Toni Just, la pintura de l’artista plàstic Guillem Duran i la lectura de textos interpretats per l’actriu Aïda Pitarch. L’espectacle es representarà al soterrani de la casa, un espai que connecta amb el refugi antiaeri de la plaça del Mercadal.
Un altre dels muntatges previstos anirà a càrrec de Jordi Caps, un dels mags i metal·listes més reconeguts de tot l’Estat, que l’any 2022 es va proclamar primer i únic mag a guanyar el programa televisiu Got Talent. Amb A propíssim, Caps ha preparat un muntatge que inclourà cartomàgia, mentalisme i, per a l’ocasió, també tocs modernistes. Ell defensa que "la màgia no és només entreteniment, és també una art escènica".
Finalment, la companyia Les candidates presentarà l’obra de microteatre Interrail, interpretada per les actrius Marina Buisan i Nataniel Sánchez. Interrail és una obra curta; una comèdia realista, àgil i amb un rerefons tràgic i sincer, que pretén donar veu a situacions quotidianes en què les dones es poden veure reflectides i en què els homes poden reflexionar sobre els seus privilegis de gènere. Es tracta d'un viatge pel momets clau de la vida de dues noies per tal de reflexionar si els seus actes han estat "voluntaris" o "fruit de la pressió social".
Les entrades per al Festival Experiències Casa Navàs tenen un cost de 23 euros i permetran recórrer l’interior de la Casa Navàs acompanyats d’un guia, i gaudir dels diferents espectacles programats durant les dues hores que dura el muntatge. Els socis del Club Casa Navàs tindran preferència per reservar l’entrada, ho podran fer des d’aquest dilluns i fins al 13 de maig enviant un correu a info@casanavas.cat. A partir del 14 de maig tothom que ho vulgui podrà comprar l’entrada a la mateixa Casa Navàs, a l’Oficina de Turisme del Gaudí Centre i a través del lloc web www.casanavas.cat.
Una aposta ferma pel talent local i del territori
Des que va obrir el 2018, la Casa Navàs ha anat de la mà del seu teixit cultural més pròxim i ha obert les portes a tota mena d’iniciatives. Agència Reus Promoció de l’Ajuntament de Reus.
La regidora de l'àrea en qüestió, Noemí Llauradó, explica que la Casa Navàs és una peça clau per entendre el dinamisme i l'oferta turística de la ciutat de Reus. "A Reus oferim coses diferents durant els 365 dies de l'any", apunta Llauradó, qui conclou: "Així, estem aconseguint la desestacionalització del turisme i que el visitant hi torni".
Reus en guerra, amb Aïda Pitarch, Toni Just i Guillem Duran
Performance que combina lectures dramatitzades, música i arts plàstiques, per evocar els bombardeigs que Reus va patir durant la Guerra Civil.
Lectura de textos i dramatúrgia: Aïda Pitarch
Música i espai sonor: Toni Just
Arts plàstiques: Guillem Duran Masip
Guió: David Fernàndez Solé
Textos: Del llibre Viure sota les bombes. Els bombardeigs a Reus (1937-1939) d’Ezequiel Gort i Salvador Palomar, i de la conferència La Guerra Civil en la memòria personal. Plegar els morts amb pales. Els bombardeigs de l’hivern de 1938, d’Ezequiel Gort
Coordinació i producció: Sílvia Sagalà
Producció executiva: Casa Navàs
Aïda Pitarch. Està formada en dansa i teatre per les escoles del Centre de Lectura de Reus, i té estudis posteriors de Comèdia Musical a l'acadèmia Coco Comín. Compta amb experiència professional i participació com a actriu i/o ballarina en diverses produccions de: Port Aventura, Cia. PlanB, Cia. La Suite Produccions, Cia. La Gata Borda; també en el Festival Mussart, entre diverses produccions de Francesc Cerro, i Le fabulose voyage de Pop et Corn (gira internacional), entre d'altres. És mestra d’Educació Primària, i també de dansa i teatre.
Guillem Furan Masip. És artista multidisciplinari, treballa a cavall entre la instal·lació i la pintura amb obres que giren al voltant de la crítica social i institucional. Els seus projectes solen presentar una factura que juga amb el sarcasme ajudant a emfatitzar el seu discurs irreverent.
Toni Just. És guitarrista de pop, rock, soul, funk i blues. Ha format part de bandes com: La Soul Machine, Lexu’s, Roger Benet i els Oximorònics, The Cucos, Jesús Fusté, Garbuix orquestrina, Eïl… Actualment, forma part de la banda Sardines i és director de l’escola Laboratori Musical a Reus.
Consemblant, de Silvio Álvarez i Ovidi Álvarez
Fora del nostre control, una mà invisible ens segresta i ens inclou en un paratge de tecnologia al·lògena. Com un estrany que sobreviu, com un forester que interpreta un llenguatge desconegut. Aprendre a ser, en un cos que no ens pertany. Descobrir una nova condició. La inevitabilitat de la simbiosi amb la tecnologia.
Ovidi Álvarez. És un ballarí i coreògraf reusenc graduat a la Universitat de les Arts d’Amsterdam. Com a director coreògraf va guanyar el premi Òrbita 2023 en la categoria de performance.
Silvio Álvarez. És un músic compositor i productor musical reusenc graduat al Conservatori del Liceu. Treballa com a dissenyador de so i performer. Actualment es troba enregistrant el projecte On-a a la ciutat de Reus.
A propíssim, amb Jordi Caps
Diuen que qui no creu amb la màgia mai la trobarà, mai la podrà veure… Però qui creu en la màgia de ben segur que la podrà veure a tot arreu. Dins de la Casa Navàs hi ha màgia per tot arreu. T’atreveixes a descobrir-ho? Viu la màgia de ben a prop amb un espectacle exclusiu amb sorprenents jocs de cartomàgia i potents efectes de mentalisme, de la mà d’un dels artistes més reconeguts del panorama màgic estatal.
Jordi Caps, el primer i únic mag que ha guanyat el concurs de televisió Got Talent, ha adaptat el seu espectacle per a l’ocasió per tal d’introduir-hi tocs modernistes relacionats amb la Casa Navàs.
Interrail, amb Marina Buisan i Nataniel Sánchez de la companyia Les candidates
Interrail és un viatge de vida que travessen Marina i Nats, dues amigues que es coneixen des de l’escola. Ara, als seus «fatídics» trentes, fan una reflexió sobre els moments compartits, els dubtes existencials i les decisions preses sota la pressió social que significa ser dona en aquesta societat patriarcal.
Actrius: Marina Buisan i Nataniel Sánchez
Director: Romulo Assereto
Dramaturg: Jaume Viñas
Companyia: Les candidates
Les candidates. Rocío Balagué i Marina Buisan s’ajunten l’octubre del 2017 amb la voluntat de fer teatre des d’una perspectiva feminista i apropar-lo al públic des d’una visió còmica i crítica. Creuen en la necessitat de fer teatre social per donar veu a les injustícies presents en el seu dia a dia. El 2021 s’uneix a la companyia l’actriu Nataniel Sánchez.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics