Dimecres, 18 de Setembre de 2024

El Ball de Cavallets arriba a Sant Pere amb 25 anys

Amb les celebracions ja fetes, la formació encara la Festa Major reusenca amb nervis i il·lusió

26 de Juny de 2023, per Estel Romeu
  • El Ball de Cavallets de Reus compleix 25 anys

    Cedida

El Ball de Cavallets de Reus està de celebració enguany amb el seu 25è aniversari, que durant el mes de maig va commemorar amb diverses activitats. Ara, amb la celebració oficial feta i la ressaca emocional a l'esquena, encara Sant Pere amb energia. 

Una exposició sobre la seva història; diverses xerrades i una cercavila del Ball de Cavallets acompanyat dels seus padrins, la Mulassa i els Gegants Moros, i amb convidats com les Cotonines de Vilanova i la Geltrú i el Pegàs de l'Hospitalet de Llobregat van completar la celebració de l'aniversari. "Estem molt contentes de com van anar els actes i no esperàvem que hi hagués tanta gent, sobretot el dia 20 a la plaça i la cercavila", explica la Laia Grifoll, cap de colla de l'entitat.

 

Els orígens del ball es remunten al segle XVIII

Els 25 anys del Ball de Cavallets han passat sense grans canvis: amb la mateixa essència, la mateixa música i el mateix nombre de balladores. L'única excepció és el vestuari, que l'any 2016, quan van arribar a la majoria d'edat, va actualitzar-se. "Hi ha hagut canvis en les balladores, el vestuari i les faldilles dels cavalls, però el tipus de formació és la mateixa i portem la mateixa cobla de tarotes". Tot i que durant uns anys es va canviar a un grup de gralles, poc després es van recuperar les tarotes originals.

Encara que el Ball de Cavallets compta amb 25 anys d'història, ja que es va crear l'any 1998, els seus orígens es remunten al segle XVIII. "Com molts altres balls, formaven part dels gremis i el nostre era del de blanquers i assaonadors", detalla la Laia, "eren vuit genets cristians i vuit de moros, però quan els gremis se'n van deixar de fer càrrec, va perdre prestigi i es va convertir en una formació més petita, que és la que s'ha mantingut".

cavallets2.jpg

Actualment, el ball compta amb quatre genets cristians, quatre moros, l'àngel i el macer, encara que la formació és de 12 balladores per anar canviant les posicions. "Els cavallets pesen 15 quilos i 18 els blancs, de manera que ser dotze balladores ens permet participar a totes, fer canvis i poder descansar una mica durant el seguici", explica la Laia.

Seguicis que tornaran amb força els pròxims dies, amb la celebració de la Festa Major de Sant Pere. La balladora assegura que "estem molt nervioses i l'agafem amb molta il·lusió perquè és l'any del nostre aniversari i, com que ja l'hem celebrat, ara és quan ens toca ballar, gaudir i anar a totes".

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges