Dilluns, 08 de Març de 2021

El Trapezi 2020 debat sobre el futur del sector del circ

10 de Juliol de 2020, per Redacció
  • Les Jornades Professionals Trapezi Pro Catalan Arts, el "segon moment" del Trapezi, han finalitzat aquest divendres al migdi

    Reus.cat

Les Jornades Professionals Trapezi Pro Catalan Arts, el "segon moment" del Trapezi, han finalitzat aquest divendres al migdia, amb les sessions dedicades als professionals del sector. Entre els dies 9 i 10 de juliol, les jornades han reunit programadors, distribuïdors, companyies, agents culturals, associacions i entitats d’arreu de l’estat en diferents espais de reflexió i pen sament sobre el futur del sector del circ.

Les sessions dedicades a professionals que el Trapezi ha organitzat enguany s’han dut a terme en un format semi-presencial que ha tingut molt bona acollida. Els debats s’han realitzat en un plató amb realització televisiva instal·lat al Centre d’Art Cal Massó de Reus, seu tradicional de les sessions de debat del Trapezi en altres edicions, i els assistents han pogut seguir i participar de les xerrades de manera telemàtica. En aquest sentit, el director artístic de la Fira de Circ de Catalunya Trapezi, Leandro Mendoza, ha afirmat que “el fet de poder fer les activitats presencialment i la moderació dinàmica de les diferents activitats ens ha permès mantenir la personalitat propera del Trapezi, en una edició marcada per les difícils circumstàncies sanitàries, fet que era primordial per nosaltres. El contacte humà és la base del circ, i de les arts en viu i, en aquest sentit, hem procurat adaptar-nos a les circumstàncies mantenint aquest esperit”. A més, a partir d’aquest aprenentatge, l’organització es planteja mantenir les eines virtuals en futures edicions amb l’objectiu d’arribar a un públic més ampli i posicionar-se a nivell internacional.

Més coordinació del sector i més reconeixement del circ

D’entre les sessions realitzades destaca el debat de sector celebrat aquest dijous, a les 12 del migdia. Sota el títol 'El circ a l’Estat: realitats i estratègies', el Trapezi ha reunit en aquest espai de reflexió a diferents associacions, federacions i entitats representatives del sector d’arreu de l’estat per primera vegada. La conversa va girar entorn de les necessitats compartides, les reivindicacions comunes i els reptes de futur del circ en el moment actual en que l’èxit del sector passa per la coordinació conjunta i la creació de relacions estables amb les administracions de tots els àmbits que permetin millorar el reconeixement del circ com a sector artístic. La sessió va comptar amb representants de CIRCORED (Federación de Asociaciones de Profesionales de Circo de España), UPAAC (Unión de Profesi onales Artistas y Amigos del Circo), PATEA (Artes de Calle Asociadas), AECC (Asociación de Empresas de Circo de Creación), FEFPAC (Federación Española de Formación Profesional de las Artes del Circo) i FEECSE (Federación de Escuelas de Circo Socio Educativo).

Un altre dels plats forts d’aquestes jornades ha estat la taula rodona titulada 'L’eclosió de l’autoria al circ', un debat sobre la pràctica, drets i experiències que va comptar amb la participació de l’autora i clown Pepa Plana, els directors de circ Quim Girón i Rolando San Martin, i l’advocada especialista en propietat intel·lectual Sara López Blanco.

Aquestes sessions han constituït una graella d’activitats virtuals on s’han abordat diversos àmbits de la realitat, desenvolupament i reptes del sector. Alhora, en aquesta edició s’ha volgut seguir apostant per la vessant del Trapezi com a Fira mantenint el propòsit de donar visibilitat a les creacions catalanes i de la resta de l’estat que impulsi la creació, la producció i la distribució de tots els formats i disciplines.

Els "tres moments" del Trapezi

Aquesta edició, que s’ha vist afectada per la pandèmia de la covid-19 i que s’ha hagut de dividir en “tres moments”. En un “primer moment” celebrat al maig, les companyies que participaran a l’edició presencial a la tardor van presentar les seves “memòries poètiques”, un autèntic estímul creatiu. En aquest “segon moment” dedicat als professionals i que s’ha celebrat durant els dies 9 i 10 de juliol, les 11 companyies amb espectacles programats pel Trapezi en viu 2020 han pogut aprofundir en les seves propostes artístiques.

El tercer moment està previst que se celebri entre el 23 i 25 d’octubre a la capital del Baix Camp. En aquest sentit, el regidor de Cultura i Política Lingüística de Reus, Daniel Recasens, ha afirmat que “l’Ajuntament de Reus ha treballat des del compromís i conjuntament amb la Generalitat, la Diputació de Tarragona i l’organització de la Fira Trapezi per poder mantenir la cita anual del Circ de Catalunya de Reus, ciutat que es bolca any rere any amb la Fira, en una clara aposta per impulsar la cultura i protegir al sector professional del circ, a la creativitat, als creadors i al públic en l’escenari actual”.

En la mateixa línia, Miquel Curanta, director de l’Institut Català de les Empreses Culturals, ha comentat que “valorem molt positivament l’esforç fet per la Fira Trapezi per seguir oferint un espai de relació i de reflexió per als i les professionals del món del circ de Catalunya i Internacionals. La fórmula mixta de fer unes Jornades Trapezi Pro Catalan Arts semipresencials ha demostrat ser un èxit, amb una bona capacitat d’atreure professionals i de crear sinèrgies entre elles, i segurament marca`ra un camí cap a un futur igual de reeixit i més sostenible". Curanta també ha destacat que la inclusió –per primer cop– de la marca Catalan Arts en la denominació de totes les activitats pro de Trapezi "reflecteix el compromís del Departament de Cultura, i de la institució que dirigeixo, amb aquest mercat estratègic amb una forta vocació internacional”.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics