Diumenge, 24 de Novembre de 2024

Jordi Cervera ens convida a perdre la por de llegir poesia

L'escriptor i periodista reusenc presenta a Reus el seu llibre 'Un error, les fulles, l'údol'

23 de Setembre de 2024, per Ana Martínez
  • Daniel Recasens i Jordi Cervera

    Marcel Banús

L'espai Mil Nou de Reus va acollir, el passat dissabte, l'acte de presentació del llibre 'Un error, les fulles, l'udol', un poemari de l'escriptor i periodista reusenc Jordi Cervera, guanyador del Premi de poesia Narcís Lunes. La presentació va anar a càrrec del regidor de Cultura i escriptor Daniel Recasens.

Recasens va començar recitant el poema que dona títol al llibre i va definir l'obra de "breu i intensa, amb aparellaments i adjectivació allunyada de la impostació, impregnada d'una sensació de trànsit, de balanç de vida". Després el poeta i el presentador van anar desgranant aspectes relacionats amb el treball, el pas del temps, les figures poètiques, la melangia o el pessimisme.

"Potser aquest llibre és una mirada reflexiva, quan tens més temps passat que futur. No és tant fer balanç, com pensar amb una certa calma", va dir Jordi Cervera mentre explicava algunes de les raons de l'obra. L'autor va confessar que aquest és "el llibre de poemes més personal que havia fet fins ara".

L'obra conté poemes de diferents extensions, n'hi ha de curts i de més llargs. Són poemes que expressen la venjança de la infància, la joventut en els noranta, el desamor, les coses petites o les idees en les quals es pot naufragar... En uns poemes l'autor aprofundeix en aquests temes i en d’altres hi passa de puntetes.

En tot cas, ho fa sense por, amb calma i experiència, "ja que això et dona la possibilitat de col·locar les paraules com vols i on vols". I aquesta llibertat també l’aplica a la mètrica: "M'interessa més explicar coses que portin ritme i estructura, i no marcar la mètrica. És un poemari lliure", va assenyalar Cervera, que també va convidar a perdre la por de llegir poesia.

L'autor va confessar el seu "reusenquisme", tot i que actualment resideix i treballa fora. La família, el treball, la formació acadèmica, la vida sentimental o l'oci nocturn —en llocs emblemàtics com el Dadà— el mantenen lligat a la ciutat. "La idea de Reus xoca quan hi tornes: és una altra ciutat i alhora és la mateixa", va afirmar.

Finalment, Jordi Cervera va agrair a Elena Padrell —l'amfitriona— la creació de l'espai Mil Nou i la labor que fa per mantenir la memòria de l'artista Carles Amill, mort el 2004. El poeta va recordar els dibuixos que Amill li havia fet per al seu primer poemari, "Amb regust de pintallavis”, i els fotolits que va caldre repetir perquè del pintallavis amb què l’artista havia fet els dibuixos se n’havia escampat l'oli i havia fet taques. "Va ser un artista avançat al seu temps, amb un aspecte creatiu viu i salvatge", va concloure Cervera. I també va elogiar Recasens per com havia conduït l'acte.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics