Josep Homdedéu (29 d'abril de 2002, Dia Internacional de la Dansa), conegut artísticament com Pepe Homdedeu, és un jove de Cambrils que actualment es troba immers en el projecte de Mayo (Álvaro Mayo, exconcursant d''OT 2023'), com a coreògraf, ballarí i estilista. El pròxim mes de novembre arrenca la gira de presentació de l'EP del cantant sevillà, 'Season I', que farà parada a ciutats com Barcelona, Madrid o València.
Homdedeu, amb tan sols 9 anys, va entrar a l'escola de dansa i arts escèniques Artis de Reus. La seva germana gran ja hi ballava ballet i ell va començar amb aquesta mateixa disciplina, però en paraules del cambrilenc, "sempre plorava" i com no li agradava, va iniciar-se en el hip-hop.
Amb 15 anys, quan va esclatar de nou el fenomen OT, amb l'edició de la represa amb concursants com Amaia, Raoul Vázquez o Aitana, va experimentar un punt d'inflexió a la seva vida. "Quan veia les gales de televisió i la feina dels ballarins del programa, vaig pensar que potser sí que m'hi podia dedicar, i és quan vaig plantejar-me la idea de marxar a viure a Madrid", apunta Homdedeu.
Després de cursar el batxillerat a l'Institut Gabriel Ferrater de Reus, va agafar les maletes i va estudiar el primer any del grau de Periodisme a la Complutense de Madrid, el qual va acabar deixant per centrar-se en el món de la dansa. "Al principi em sentia sol a Madrid, però davant meu tenia una ciutat amb moltes coses per descobrir, entre elles, jo mateix", se sincera.
A Madrid, nous camins i un creixement personal
El que no ha abandonat mai ha estat la dansa, i és que va ingressar a Élite Estudio Madrid, on va continuar la seva formació com a ballarí. Arran d'aquesta oportunitat, va formar part de diversos projectes i, entre d'altres, va ballar a la gala final de 'Got Talent', un concurs de talents.
Fins al moment, un dels seus majors reptes ha estat ser un dels membres del cos de ball de l'obra de teatre 'Gran Hotel de las Reinas', un show drag que ha girat per tot Espanya. "Va ser molt nou i arriscat per a mi, però amb el temps ho he agraït perquè quan fas front a un espectacle tan complicat, la resta ho vius d'una altra manera: és més fàcil", explica Pepe Homdedeu.
A partir d'aquesta experiència, el seu nom es va donar a conèixer més i més i les trucades i correus electrònics per assistir a sessions fotogràfiques i oferir-li altres propostes relacionades amb el món de la moda van anar creixent: "La meva idea quan vaig arribar a Madrid era ser ballarí, però se m'ha obert un ventall més ampli d'oportunitats". El cambrilenc reconeix que el fet de no tancar-se tan sols en el món de la dansa li ajuda a no avorrir-se i tirar endavant.
De la seva prometedora trajectòria professional cal destacar altres fites com la d'haver estat un dels ballarins de Sofía Martín, que amb la cançó 'Tuki' va ser una de les propostes del Benidorm Fest 2023, el certamen on es decideix l'artista o grup que representarà a Espanya a Eurovisió. Homdedeu, que "gairebé mai" havia fet televisió, sosté que va ser molt enriquidor quant a aprenentatge i vivència personal.
Pel que fa al món de la moda i l'estilisme, Pepe Homdedeu recorda amb orgull que ha estat la imatge del "fashion film" de la dissenyadora Carlota Barrera, que va dirigir Pablo Curto, on presentava la seva col·lecció de la temporada tardor-hivern 2023 i que es va projectar a la London Fashion Week.
Endinsar-se en el projecte de Mayo: una simbiosi de les dues passions d'Homdedeu
El passat mes de març, mentre treballava a 'Adivina qué hago', un programa de televisió de Telecinco, van contactar amb ell per si l'interessava ser l'encarregat de coreografiar conjuntament amb Alberto Parra la posada en escena d'Álvaro Mayo als Premis Ídolo 2024, i va acceptar escriure, així, el primer capítol del projecte. Després d'un parell de bolos més, tant Parra com Homdedeu van esdevenir oficialment els coreògrafs de Mayo, qui feia poques setmanes que havia sortit de l'Acadèmia d'Operación Triunfo.
A banda de ser un dels ballarins, juntament amb Alberto Parra, Nicolás Bicand i Yeriel Ávila, Homdedeu és el responsable de l'estilisme del grup, dels "outfits" que han de defensar a l'escenari. "Moltes vegades els ballarins i ballarines no ens sentim còmodes amb el que portem", detalla el cambrilenc, qui argumenta que amb l'oportunitat que ara se l'ha plantejat pensa "sempre" en ells.
Aquesta és la primera vegada que Homdedeu pot prendre part en l'estilisme i agraeix molt poder viure ambdues passions alhora: "La vida m'està donant l'oportunitat de ser lliure, crear des de zero, estar dins des de diversos punts i deixar-hi una petjada". "Amb el temps m'he adonat que més que només ballarí, soc artista", apunta.
Quant a l'estètica i la roba, la idea és deixar clar que són una 'boy band', en la qual tots van diferents, però segueixen una coherència. "Crec que estem creant una nova i bona proposta, que estem cuidant moltíssim", explica el jove de 22 anys.
Malgrat que la presentació oficial de 'Season I' arrenca el novembre, durant els darrers mesos l'equip ja ha viatjat per diverses ciutats i ha mostrat al públic un tastet del que es podrà gaudir a la gira. Mayo ha actuat en múltiples esdeveniments com ara el Pride de Sevilla, el de Barcelona o el Brava Madrid. Aquest últim festival, celebrat el setembre, és on Álvaro Mayo, segons Homdedeu, ha estat "més segur" i se l'ha vist com una "estrella".
Un nen que volia ballar es continua mantenint "fort" en el món adult
L'Homdedeu de 9 anys, i fins que va marxar a viure a Madrid, a l'Artis no tan sols va aprendre a ballar, sinó que també va conèixer el sacrifici que comporta i la importància d'assumir valors com la companyonia. "Arribes a Madrid i la gent no té la mateixa percepció: hi ha més sensació de competència i poca humilitat en general", exposa l'artista.
En relació a aquest últim apunt, Pepe comenta que sempre té present una frase de la cançó 'Sakura', del disc 'Motomami', de Rosalía, que diu: "Que si estoy en esto es para romper y si me rompo con esto, pues me romperé". Aquest missatge li ajuda a mantenir la fe en allò que està fent, tot i que el món que li envolta sigui "molt exigent i complicat".
Per al Pepe Homdedeu adolescent, el ball era una via d'escapatòria. Confessa que malgrat haver escoltat comentaris amb un to homòfob, com el típic "ets una noia perquè balles", ell sempre n'ha intentat passar, mostrar-se "fort" i continuar fent el que li agrada i el fa feliç. Parlant amb altres nois del sector ha refermat el que ja se sap, i és que el seu no és un cas aïllat, sinó que és el resultat d'una xacra social.
El cambrilenc està focalitzat en el present, no oblida ni el passat d'on ve ni el futur cap a on va i somia amb un camí ple d'èxits personals i professionals. "Ser referent per a algú són paraules majors, però jo vull que almenys la gent em conegui com un noi a qui li agrada la moda i la dansa, que ha pogut combinar ambdues passions i que està fent projectes guais", conclou Pepe Homdedeu.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics