Divendres, 15 de Novembre de 2024

El mas Vil·la Maria de Reus, seu de Còdol Experiències Cultural i centre de patrimoni i art

L'edifici modernista serà rehabilitat i esdevindrà un nou espai visitable

11 d'Octubre de 2024, per Reusdigital.cat
  • Vil·la Maria

    Reusdigital.cat

Amb motiu del seu 30è aniversari, Còdol Experiències Culturals ha presentat aquest divendres el centre cultural Vil·la Maria, un edifici de primer nivell patrimonial, catalogat com a BCIL, que té totes les condicions per esdevenir un nou actiu cultural de referència a la ciutat.

Gràcies a un acord entre Còdol i els propietaris, i amb l’ajuda d’una subvenció de l’OSIC, l’edifici modernista Vil·la Maria o Mas Cuadrada (1902-1908) - obra de l’arquitecte Pere Caselles, mà dreta de Domènech i Montaner a les obres coetànies de l’Institut Pere Mata de Reus-, començarà a ser rehabilitat aquest 2024.

La rehabilitació de l’edifici constarà de dues fases, amb un pressupost que supera els 500.000 euros i amb una durada aproximada d’un any: de l'octubre de 2024 al setembre de 2025 i del gener de 2025 al setembre de 2025. De moment, el projecte compta un ajut de la Generalitat de Catalunya de 178.00 euros.

Un cop finalitzades les obres, el centre cultural de Vil·la Maria començarà la seva activitat el mes d’octubre de 2025.

 

Centre cultural, seu de l’empresa i projecte des de l’Economia Social i Solidària

 

L’edifici serà visitable, així com també el jardí, amb diferents propostes per a tots els públics: visites, actes culturals, tallers, projeccions de videomaping, teatralitzacions... Al jardí s'instal·larà la cúpula de la SOStenibilitat, l’espai immersiu dedicat al projecte OH! A la primera planta s’hi instal·laran les oficines amb espais comuns i de reunions o treball intern. A la segona, una sala diàfana amb un espai per taller artístic i la zona de biblioteca, espai de trobada, cura i reunions de l’equip.

Un edifici privat que en els darrers anys s’havia anat deteriorant i que ara des de l’economia social i solidària i amb múltiples aliances amb diversos agents afins a la proposta, es posarà en valor i al servei de la ciutadania i de la contribució a l’assoliment de cultures regeneratives i d’una major consciència ecosocial.

La posada en valor d’aquest patrimoni cultural excepcional, que el situarà com un nou referent del patrimoni modernista de la ciutat, permetrà la realització d’una àmplia oferta cultural en aquest entorn modernista. Visites, xerrades, tallers, recreacions històriques, projeccions fulldome i de videomapping, concerts, dansa i esdeveniments culturals de tot tipus que vinculin cultura, natura, sostenibilitat i patrimoni tindran un nou espai de referència a la ciutat.

Un projecte innovador i únic amb aquestes característiques. Un espai que esdevindrà el primer OH!brador de Consciència Ecosocial, un centre de patrimoni, art i cultura per a la sostenibilitat. Un espai cultural per a una nova relació amb el planeta, amb la comunitat i amb nosaltres mateixos.

 

Un consell assessor

 

El centre cultural de Vil·la Maria tindrà un Consell Assessor, integrat per un grup de persones de reconegut prestigi i trajectòria, especialitzades en diverses temàtiques i àmbits vinculades a les àrees d’activitat de CÒDOL Experiències Culturals, que de manera voluntària es reunirà amb el seu equip directiu per brindar assessorament en el funcionament del centre.

El seu suport permetrà crear sinèrgies, innovar en les metodologies i projectes, mantenir bones relacions amb l’administració pública i amb els agents culturals del territori, promoure i acompanyar el projecte de Vil·la Maria i contribuir a la seva qualitat.

Els setze membres del Consell Assessor són: Marina Berasategui, regidora delegada de l'Àrea d'Urbanisme i Habitatge, en representació de l’Ajuntament de Reus; Rosa Comes, cap de l’Àrea de Promoció Social i Cultura en representació de la Diputació de Tarragona; Josep Maria Carreté, museòleg, ha dirigit alguns dels principals museus del país, secretari General del Departament; Rosa Maria Codines, mestra, activista i inspectora d’Ensenyament; Vanesa Freixa, artista i activista, generadora de pensament al voltant de la urbanitat i la ruralitat; Mercè Gisbert, doctora en pedagogia i professora de la Universitat Rovira i Virgili; Xavier López, mestre, professor de la UB i director dels SE Cornellà; Josep Maria Martí, periodista, exdegà del Col·legi de Periodistes de Catalunya; Berta Meneses, llicenciada en ciències químiques i teologia, religiosa filipense i mestra Zen, presidenta de l’associació Zen Dana Paramita i de la Fundació Valors Humans; Roger Miralles, doctor arquitecte, director de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Reus. Especialista en l’arquitectura de finals del s XIX i inicis del XX; Maria Jesús Navarro, mestra, en representació de la Fundació Privada Reddis; Gerard Nogués, llicenciat en ciències polítiques i de l’administració, expert en Economia Social i Solidària; Xavier Plana, psicòleg d’empresa, consultor, formador, coach i conferenciant, Albert Pujol, expert en Cultura Digital, director de la Secció de Cultura Digital del Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre; Marc Talavera, doctor en biologia, especialitzat en etnobotànica, agroecologia, ecologia forestal i divulgació científica, president del Col·lectiu Eixarcolant, i Elisabet Vilella, doctora en ciències biològiques, investigadora en psiquiatria, en representació de l’Institut Pere Mata.

Les seves funcions seran les d’assessorar l’equip directiu de CÒDOL Experiències Culturals en el funcionament i gestió del centre cultural de Vil·la Maria.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics