Fa una setmana i escaig han començat les obres de recuperació de la Granja dels Frares, al Morell, en una primera fase que compta amb un pressupost de més de 400.000 euros i contempla l'estintolament de les restes del conjunt arquitectònic i la reforma i adequació de la torre i el magatzem. El projecte ascendirà a un pressupost total de 700.000 euros i preveu dues fases més, per a les quals s'haurà de cercar més finançament i s'espera que es completin en quatre anys. L'objectiu final de les actuacions és fer l'espai visitable.
La Granja dels Frares, coneguda també com a molí del Codony, a la riba del Francolí, es troba en ruïnes, data del segle XII i està reconegut com a Bé Cultural d'Interès Local (BCIL). En un primer moment, va ser propietat de l'Orde del Temple i més tard, del Monestir de Santes Creus. A la Granja dels Frares, entesa com un antic poblat, hi vivia gent encarregada de l'explotació agrícola dels terrenys. Es tractava d'una mena de concessió que oferien els monjos del monestir.
La primera fase de les obres se centra en la consolidació de les estructures que romanen dels antics habitatges, en un elevat grau de degradació, amb un pressupost de 180.000 euros (100.000 de la Generalitat i els 80.000 restants de la Diputació) i una durada prevista de nou mesos. En total, però, l'apuntalament i millora de tot el conjunt arquitectònic ascendirà a poc més de 500.000 euros.
Aquesta primera embrenzida al projecte de revaloració inclou, amb un pressupost de gairebé 225.000 euros (170.000 euros subvencionats pel Departament de Cultura de la Generalitat), la rehabilitació -en sis mesos- de la torre i el magatzem per fer-hi un habitatge per a la figura d'un masover i un centre d'interpretació per a visitants que posi en valor la història del nucli. Tot plegat, sense perdre de vista que es tracta d'un BCIL, i que, per tant, s'ha de preservar.
L'alcade del Morell, Eloi Calbet, ha destacat que es tracta d'una intervenció important en un espai emblemàtic per a la gent del poble, i que com més temps passés sense posar-hi fil a l'agulla, el deteriorament seria cada vegada major. No caldrà esperar quatre anys per visitar-lo, ja que, tal com apunta Calbet, hi haurà un moment en què mentre s'hi treballi es podrà freqüentar, com és el cas actual de la Cartoixa d'Escaladei.
La primera intervenció es va fer l'any 2020 i el maig de 2022 es van excavar i buidar els cacaus que hi ha sota l'edifici, on es va trobar l'antiga roda del molí, de fusta, i el seu corresponent eix de ferro. S'hi van recuperar materials de menor rellevància, com ara restes ceràmiques, de vidre o de metall, algunes de les quals marquen l'últim moment d'ús del molí, que se situa al segle XVIII.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics