Dimarts, 14 de Maig de 2024

Enllestit l’inventari del fons bibliogràfic d'Amorós donat a la biblioteca

Consta de 4.500 exemplars i serà consultable en la seva totalitat a finals de 2022

04 de Febrer de 2021, per Isabel Martínez
  • La directora del servei municipal de biblioteques, Cristina Garreta, mostra exemplars del fons bibliogràfic de Xavier Amorós

    Isabel Martínez

“El doctor Domènech tenia molts títols de la Biblioteca 'A tot Vent', dels quals, a casa, n’hi havia una vintena: els de Puig i Ferrater, de la Vernet i del Miquel Llor. Vaig continuar llegint i em vaig empassar quasi la meitat del que hi havia publicat a la col·lecció embolicada en paper taronja”. D’aquesta forma descrivia l’escriptor Xavier Amorós la seva precoç afició a la lectura i la seva preferència per alguns dels autors que el van marcar o van influir en la seva creació literària posterior.

Tot coincidint amb els actes del 15è aniversari de la biblioteca Xavier Amorós i el 95è aniversari de l’autor de ‘Temps estranys’ el 2018, Amorós va donar la seva biblioteca personal a l’equipament reusenc que du el seu nom. Una donació en la qual els tècnics han estat treballant amb l’objectiu de posar-la a l’abast de tots els usuaris. Darrerament s’ha finalitzat l’inventari d’aquest donatiu bibliogràfic i s’ha iniciat el procés d’instal·lació dels primers volums a la sala de la col·lecció local. La previsió és que el procés acabi totalment a finals del 2022, quan es podrà accedir a un total de 4.500 exemplars integrants d’aquest fons personal al qual s’hauran de sumar els aproximadament 300 que integren les altres dues seccions de l’espai dedicat a l’autor.

“El procés de tractament dels llibres és feinós, el nostre espai és limitat, i volem fer-ho el millor possible”, assenyala la directora de les biblioteques municipals de Reus, Cristina Garreta, sobre el moment en què es troba actualment la gestió del donatiu.

L’univers Amorós, articulat en tres seccions interrelacionades

Organitzativament, l’àmbit dedicat a Amorós a la col·lecció local de la biblioteca es dividirà en tres seccions interrelacionades. La primera aplegarà tota l’obra escrita per l’autor reusenc, des de llibres a col·laboracions de tota mena, i en la qual quedaran recollides les darreres edicions de la seva obra i les referències corresponents al llegat Pere Anguera. La segona secció inclourà els diferents estudis i aproximacions a l’obra d’Amorós elaborats per altres autors, com ara la recent publicació ‘Xavier Amorós o el temps recuperat’, d’Antoni Nomen.

Segons la bibliotecària de la secció local, Carmen Jiménez, aquest espai es trobarà en permanent construcció tenint en compte que sempre es poden incorporar novetats relacionades amb l’autor. En últim lloc, s’ha previst la part més personal del llegat bibliogràfic d’Amorós, integrada per la donació de la biblioteca personal formalitzada el 2018. “Tot el seu fons es tracta com una unitat i això es reflecteix en el topogràfic CLXA”, indica Jiménez sobre aquest conjunt que s’ha començat a instal·lar inicialment però que no culminarà fins a finals del 2022.

El topogràfic identificatiu d’aquest fons es complementarà amb un pictograma de l’autor en diferents colors (negre, vermell o blau i verd) depenent de la secció en la qual quedin circumscrits els volums.

Les preferències literàries de Xavier Amorós

Sens dubte, un dels punts d’interès del fons bibliogràfic personal serà obtenir informació dels interessos literaris de l’escriptor: les lectures formatives algunes en edicions antigues, com els seus estimats llibres de clàssics d’edicions Proa, les relacionades amb el seu ofici literari i en relació amb altres escriptors de la seva època, o simplement els seus interessos com a lector inquiet.

A més, dins d’aquesta biblioteca personal, Garreta recorda que “s’hereda una part de la biblioteca personal del seu pare, que ha estat sempre molt significada per ell, en la construcció del seu propi itinerari lector”. Així mateix, també s’hi podrà trobar l’obra dels Ferrater, tant de Gabriel com el seu germà Joan, amb els quals Amorós va tenir una relació personal i pels quals sent un interès literari profund.

Com a curiositat, algun d’aquests llibres té dedicatòria de l’estudiós Joan Ferrater a l’autor d’’El camí dels morts’. D’acord amb l’inventari finalitzat, Jiménez també assenyala que sobresurt “molt de teatre i poesia”, dos dels gèneres predilectes d’un Amorós que en la seva faceta d’àvid lector s’ha interessat per novetats editorials tan recents com ‘Pàtria’ o ‘L’ombra del vent’.

A diferència d’un altre dels llegats bibliogràfics més importants donats a les biblioteques municipals, el de Pere Anguera, el fons de Xavier Amorós és molt heterodox, no pas “el d’un erudit” com el de l’historiador, tal com li va definir el mateix autor a Jiménez. “Ell diu que no havia estudiat la carrera de filologia i tots els llibres que tenia eren per la seva inquietud”, comenta la bibliotecària.

Les històries rere els llibres

“Tenir la biblioteca personal de Xavier Amorós, és tenir-lo a ell, ja que cada llibre ens en diu alguna cosa i entendre d'on ve la seva obra. El lligam es fa més estret del que ha estat sempre, perquè pràcticament darrere de cada llibre hi ha una història que ens transmet”, remarca Garreta.

De fet, la directora de les biblioteques municipals es mostra convençuda que “si no fos per la Covid, Amorós vindria sovint perquè és un gran lector i els llibres són una part important per ell”, tal com es va manifestar en els actes del 2018 en què va participar activament.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges