El cosmopolitisme del que és propi o la universalitat d’allò que ens lliga a la nostra essència. Amb aquestes premisses, el periodista reusenc Jordi Cervera teixeix 42 relats basats en les experiències d’un imaginari grum d’un hotel internacional situat a Reus que viu experiències amb gent tant diversa com Andy Warhol, Bill Clinton i Mònica Lewinsky o Marilyn Monroe, entre molts altres. Hotel amb història i amb històries, el literari ‘Gran Hotel Reus Continental’ de Cervera aplega les narracions que l’escriptor havia publicat periòdicament a Reusdigital i n’afegeix d’inèdites. Un volum editat per Stonberg Editorial que s’ha presentat, aquest dimecres a la tarda, en el luxós marc de la sala noble del Palau Bofarull de Reus.
La presentació de ‘Gran Hotel Reus Continental’ que forma part dels actes del desè aniversari de Reusdigital, ha servit, alhora, per establir una amena tertúlia entre l’autor i Xavier Pàmies, forner i activista social. Una xerrada on s’ha parlat de literatura, de sabors, de records infantils i, fins i tot, dels canvis en el món del periodisme. “Quan ets de Reus i vius de fora perds el dia a dia” ha comentat el periodista que en canvi ha opinat que aquesta llunyania deixa intactes “els records i les vivències” lligats als espais o als sabors com el de la coca amb cirera, un producte que va permetre la coneixença entre el forner i el periodista.
L’històric hotel de Londres, el palauet dels Boule o el Palau Bofarull van ser algunes de les ubicacions imaginàries on segons ha explicat Pàmies va intentar ubicar mentalment la fantasia de Cervera quan aquest li va fer arribar el relat.”Explica que és un establiment discret i prop de l’estació” i “a la plaça del Prim s’hi va quan un vol que el vegin” ha afirmat el forner per descartar aquesta possible ubicació de l’establiment hoteler basat en la fantasia del periodista reusenc.
Una de les característiques principals de la nova ficció de l’autor de Reus és que les 42 habitacions de l’hotel es tanquen després del pas dels extravagants i famosos hostes. “Hi ha una de les habitacions que és lòbrega i de càstig” ha explicat Cervera qui l’ha identificat amb el número 155 “dels corruptes i els mal ànimes”, una explicació que ha arrencat l’aplaudiment unànime dels assistents.
Elogi de la xafarderia
“La xafarderia és un motor important” ha explicat el periodista qui ha lloat “el fet de saber coses pel simple plaer de saber-les”, tal com fa el recepcionista. Una afirmació que li ha servit per traçar un paral·lelisme entre el grum xafarder de la ficció i l’actual desterrament de l’off the record de la pràctica periodística. “Les rodes de premsa han matat la professió periodística” ha subratllat Cervera perquè ara, segons el seu parer, el periodista només pot reservar-se la informació o arriscar-se a preguntar-la davant de tothom.
“Si no pots ser Ken Follet i viure durant 10 anys d’un llibre, és millor fer el que et vingui de gust” ha apostat Cervera amb l’objectiu de reivindicar la independència creativa.
L’acte s’ha tancat amb la interpretació de 3 cançons per part del cantant Fito Luri i les paraules de l’alcalde de Reus, Carles Pellicer, qui ha destacat el paper de Cervera com a “autor local amb visió de ciutat”.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics