Divendres, 19 d'Abril de 2024

Joan Ferrando (Terra Ferma): 'Volíem transformar la indignació actual de la societat en alguna cosa creativa'

El grup presenta aquest dissabte, 21 d'abril, el seu nou disc 'Un Brot de Llum’ a Lo Submarino de Reus

21 d'Abril de 2018, per Adrià Díaz Bages
  • Imatge del grup Terra Ferma

    Cedida

El grup Terra Ferma presenta aquest dissabte, 21 d'abril, el seu primer disc 'Un Brot de Llum' a Lo Submarino de Reus. El nou treball del grup, format per nou músics de Bot, Tarragona i Reus, inclou 12 cançons lligades al territori "sobre temes que hem viscut i que ens toquen de ben a prop", explica un dels cantants i guitarra del grup, Joan Ferrando. El jove assegura que és "enèrgic i crític en molts aspectes", amb l'ska com a protagonista, tot i tenir influències d'altres estils musicals. Gravat entre el setembre i novembre de l'any passat, el CD esdevé en un context complicat, on els seus creadors han canalitzat la frustració i el rebuig del panorama polític actual "per transformar-lo en quelcom creatiu i esperançador".

Com definiríeu 'Un Brot de Llum'?

És un disc d'ska molt reivindicatiu i vinculat a la crítica política i social, però des d'un punt de vista esperançador i constructiu. Vam decidir que volíem aportar llum al actual i transformar la indignació en alguna cosa creativa.

Quin és el vostre estil musical? I els vostres referents?

Ens hem influenciat del rock britànic dels 80 amb grups com Bad Manners, i de la mateixa manera amb el funk, on hem jugat molt amb sonoritats molt ballables, així com pel rap de parla catalana, amb el grup Adversaris, per exemple. També ens hem basat molt amb el reggae de Jamaica amb grups com Toots & The Maytals o amb Desmond Decker, tot i que el nostre estil principal és l'ska, que sempre ha estat un estil 'underground' molt festiu i lligat a la lluita social i política. En aquest sentit ens emmirallem amb grups com Madness, The Skatalites i The Specials quant a referents de fora del territori, i amb Obrint Pas, Doctor Calypso, com a clàssics del país.

Per tant, us sentiu totalment identificats amb l'ska.

Sí, és un estil molt festiu, energètic i ballable, i alhora té un punt de tornar a les arrels. L'ska inicial parteix de la música negra i el jazz, que són estils que sempre han lluitat contra l'opressió i ens hi sentim identificats. També és cert que tots els components del grup hem tocat l'àmbit clàssic, musicalment parlant, ja que pràcticament tots venim del conservatori i aquest estil és també una manera de trencar amb el que sempre havíem fet.

De què parleu a 'Un Brot de Llum?

El disc parla d'un ventall de temes actuals que coneixem i que hem viscut. Parlem de la independència, del context polític actual, del Camp de Tarragona o de les nostres experiències personals, entre d'altres. L'essència del disc és intentar fer arribar el missatge a la gent que participi més activament de la societat per poder decidir com volem viure al nostre territori.

Us posicioneu políticament en el nou CD?

Sí, no ens fa por mullar-nos. La música és això, no hem volgut posar-nos límits. En general tota la política europea està experimentant un creixement de la dreta, així com molts moviments autoritaris relacionats amb el racisme, l'autoritarisme i la xenofòbia, i aquí a Catalunya, podem ser un exemple i esdevenir com una punta de llança a l'hora de gestionar els diversos conflictes socials. A 'Un Brot de Llum' parlem de Catalunya i de la situació actual, com no podia ser d'altra manera, i també de la independència com una eina per transformar Europa.

A què es deu aquest alt contingut de crítica política i social?

Som joves actius i volem fer partícips a la gent del que passa al seu voltant. Defensem una societat que sigui gestionada per la gent de manera activa i participativa, que en sigui conscient i pugui escollir com vol viure. I defensem un sistema públic de ple dret, en el sentit que tot tipus de serveis bàsics com l'educació, sanitat o les pensions es gestionin des de la política pública, que realment hauria d'obeir als interessos de la majoria. És el que intentem transmetre en el CD 'Un Brot de Llum'.

Com vàreu decidir fer aquest nou CD?

Feia molts anys que tocàvem junts, havíem fet força concerts i teníem un projecte bastant consolidat i moltes cançons fetes, i volíem fer un disc. Ens semblava que era el punt de culminació i el començament de quelcom més seriós. Vam començar a principis del 2016 a preparar-lo i volíem que fos com un mirall de què pensàvem i de totes les experiències que havíem viscut al llarg de la nostra vida.

Com va ser la gravació?

La vam fer entre setembre i novembre de l'any passat i, indubtablement, ens vam impregnar de la situació que tenia lloc al país. Durant la gravació del CD la majoria ens trobàvem a la UAB i durant els matins estàvem en una manifestació i l'estudi era el moment d'alliberament. Pràcticament anàvem redactant el que experimentàvem, i el CD reflecteix, també, la situació que estàvem vivint aquells dies.

Ja que us heu nodrit i combineu diversos estils musicals, la vostra música podria ser catalogada com mestissatge?

Aquest estil de música del qual Txarango n'és un dels màxims representant es dóna la mà amb els ritmes llatins, i alhora està influenciat també d'estils com el reggae i l'ska, però no s'acaba d'ajustar al que fem nosaltres. En teoria el mestissatge, com a corrent, hauria de ser alguna cosa alternativa al pop, però ara s'ha convertit en 'mainstream' i nosaltres el que realment fem és ska.

Hi ha alguna col·laboració en aquest nou CD?

Sí, amb el cantant de Gertrudis, Xavier Ciurans, com havíem fet en la maqueta. Ja ens coneixíem, vam fer una col·laboració i d'aquí va sortir la cançó 'Confidències', que és un senzill d'amor però diferent del romàntic clàssic, basat en l'admiració i el respecte vers l'altre.

Tenint en compte que la majoria sou reusencs, i que tots sou del Camp de Tarragona, hi ha alguna cançó que en faci referència específica?

Sí, la cançó 'La força del camp'. Vivim en una zona en què hi ha les petroquímiques, centrals nuclears, massificació industrial, el Port Aventura... I hi ha estudis que afirmen que aquí hi ha una de les més altes taxes de càncer de la Unió Europea. La cançó fa referència a aquesta situació al Camp de Tarragona i també serveix per expressar aquest sentiment de rebuig.

Què se sent en tenir el vostre primer CD?

Es tanca una etapa molt llarga, de molt esforç, on hem après moltíssim en tots els sentits. Ens hem consolidat com un projecte amb un rerefons profund, que sense haver fet el CD no haguéssim aconseguit plasmar. Per tant estem realment satisfets del producte, del procés, de l'aprenentatge i de la crítica que hem rebut.

Quines expectatives teniu a partir d'ara?

Que la gent ens conegui, gaudeixi de la nostra música i del disc. Que s'impregnin de les idees que se'n desprenen i que se'l facin seu. Tenim moltes ganes de presentar-lo en directe i aportar el nostre 'Brot de Llum' allà on es pugui.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics