Dimarts, 07 de Maig de 2024

'La del referèndum és una victòria que no s'ha sabut gestionar'

El periodista Quico Sallés presenta a Reus 'On eres l'1-O?', un testimoni directe dels fets d'ara fa sis mesos

10 d'Abril de 2018, per Marc Busquets
  • Sallés ha presentat a Reus el seu llibre dedicat a l'1-O

    Cedida

Una crònica "ràpida" dels fets que van tenir lloc els dies previs a la celebració del referèndum d'independència i que s'allarga fins al discurs del rei d'Espanya, el 3 d'octubre. D'aquesta manera ha descrit el periodista Quico Sallés (vist sovint al 'FAQs' de 'TV3') el seu llibre 'On eres l'1-O?' (Rosa dels Vents), amb el qual "no he volgut fer cap anàlisi, sinó explicar què vaig viure". Es tracta d'un "exercici periodístic" escrit de manera sobtada, tot just en unes hores. "Aquells dies vaig dormir molt poc. La primera versió la vaig escriure la nit de l'1 d'octubre, i el vaig acabar de matinada. Després van arribar les revisions", ha detallat en la presentació que ha fet aquest passat dimarts al vespre a la Llibreria Galatea. 

El guàrdia civil que va votar

"Tots tenim la nostra història, del referèndum. Tots recordarem sempre on el vam viure, i amb qui", ha assenyalat. En el seu cas, va passar el matí al seu poble, Sant Joan de Vilatorrada, tristament cèlebre per l'actuació policial que hi va tenir lloc. El seu testimoni, però, recull no poques curiositats. "La Guàrdia Civil va escortar un parell d'urnes, sense saber-ho. Van tallar la carretera i van obrir pas a uns quants vehicles. Un duia les urnes per al recompte", ha revelat entre les rialles dels assistents. Una altra, força sorprenent, la va protagonitzar un agent del mateix cos de seguretat, de la Barceloneta, que va anar a votar. "Em va dir que no estava de servei, i que no li fes cap foto", ha precisat el periodista. 

Ara que de tot allò ja en fa sis mesos, Sallés creu que el llibre "pot ajudar a treure algunes conclusions". D'entrada, ha dit, "que a Espanya hi sobren 10.000 policies. Van ser aquí durant setmanes i no van ser capaços de trobar una sola urna", ha carregat. La lectura principal, però, té a veure amb el canvi que al seu parer la celebració de l'1-O aportarà al futur. "No parlo dels vots, ni dels resultats. Parlo de tots nosaltres, del poble, que es va unir per fer-lo possible i que planteja una nova manera d'organitzar-se socialment", ha subratllat. És més, "ara ja sabem que la del referèndum ha estat una victòria aclaparadora que no s'ha sabut gestionar". Què s'hagués hagut de fer? "És difícil de dir. Però el poble, per la vaga del dia 3 i pel dia 27 d'octubre, estava a punt i esperava ordres a la plaça de Sant Jaume", ha exposat en relació als fets posteriors a la sessió del Parlament. 

El paper dels polítics

"Crec que la classe política no s'esperava una victòria com aquesta. Crec que es pensaven que la gent no reaccionaria com ho va fer, després de les primeres càrregues al matí, sinó que es quedarien a casa i que hi hauria protestes simbòliques", ha manifestat després Sallés. Tot el que va venir més endavant, en certa manera, l'ha sorprès. "Es va esperar molt. El 10 d'octubre ja era tard, i el dia 27 més", ha matisat. A banda, el periodista ha relatat que aquella tarda va veure sortir consellers amb bosses de la Generalitat tot i que "deien que el dilluns estarien treballant per a la república". No obstant això, el cronista ha indicat que "l'estratègia de l'exili ha funcionat perquè Rajoy i els seus s'han passat de frenada" i que "la imatge l'Estat és dolenta, a Europa". "L'esperit de l'1-0 hi és. És als CDR, a les manifestacions. Hi ha l'energia, i el moment de treure-la tornarà", ha pronosticat. 

'On eres l'1-O' recull també les veus de personatges que van ser clau en el desenvolupament de la votació. Sallés n'ha alterat els noms, però, "per evitar-los conseqüències penals". Sobre l'actitud de l'Estat, el periodista ha assenyalat que "s'ha construït un relat que segueix la plantilla basca", per relacionar algunes accions repressives a Euskadi amb les iniciades ara sobre els CDR. En aquest sentit, ha qualificat "d'avís a navegants" el paper policial i de les BRIMO. "Les he seguides uns quants anys, i els seus protocols no eren com els d'ara. Tot plegat es fa per transmetre sensació de control de la situació i per fer por", ha criticat. "Aquells dies es van punxar 300 telèfons i es van gastar 87 milions per impedir l'1-O. Van seguir diputats, i tenen informació de tothom. És per això que després surten coses com les de Lluís Salvadó, perquè volen escapçar els lideratges independentistes", ha alertat Sallés sobre les possibles accions de l'Estat al futur. 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges