Que la pandèmia ha estat font inesgotable d’informació i notícies és, ara mateix, una obvietat. Tot i la sobredosi de dades que la societat ha patit en els darrers mesos, la reflexió artística i literària no ha estat la més abundant. Un dèficit que la revista digital del Centre de Lectura ha volgut subsanar amb el seu darrer número (‘Atrapats per la Covid-19’) que s’ha presentat aquest divendres a la tarda. “Volíem parlar-ne perquè és aquí i ens ha canviat la vida a tots” ha assenyalat Agnès Toda, directora de la revista. Des de la mateixa imatge artística obra de Lluís Agustench que encapçala la publicació digital, una mascareta, el contingut de la revista majoritàriament se centra en la pandèmia. “La mascareta s’ha convertit en una icona i el text és en anglès perquè és una pandèmia internacional o global” ha reflexionat Aureli Ruiz, membre del consell de redacció de la revista.
En aquesta mateixa línia artística, la revista acull a l’apartat ‘Una mà estesa’ un total de 49 col·laboracions dobles d’escriptors i artistes que reflexionen en clau personal sobre el confinament i aquesta malaltia. Vídeos, fotografies o pintures són algunes d’aquestes col·laboracions dels artistes visuals que es complementen amb un escrit literari. “Moltíssima gent va contestar que sí” a la demanda de la revista, ha explicat Toda qui ha considerat que potser “hi havia la necessitat d’expressar el que s’havia viscut” durant l’etapa del confinament.
Complementàriament a aquesta reflexió visual i literària, la revista també inclou dues col·laboracions sobre com es va viure el confinament al Centre de Lectura a càrrec de Fina Masdéu, secretària general, i la cap de la biblioteca, Montserrat de Anciola. “Parlen de com es va viure la situació i el retorn” ha comentat Toda. Entre les tristes notícies que es van produir durant el confinament hi va haver la mort d’Eulàlia Amorós i Josep M.Benet i Jornet, ambdós vinculats al Centre de Lectura per motius diferents i als quals es dedica també un article. Sota el títol ‘Eulàlia Amorós, el llegat d’una escriptora coartada’, Agnès Toda recupera la figura de la reusenca a qui el mateix Espriu va veure preparada “per recuperar la poesia femenina” de la postguerra. D’altra banda, l’article de Ramon Gomis rescata amb el seu text la història rere el pseudònim de Verdés i Juncadella que Josep Maria Benet i Jornet va emprar en les seves col·laboracions a la revista del Centre durant els anys setanta.
Tot i que dedicada majoritàriament a la pandèmia, la revista digital del Centre també inclou dues ressenyes literàries de Xavier Ferré i un article d’Antoni Nomen sobre la figura del poeta de Miquel Escudero.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics