Divendres, 29 de Març de 2024

L'Arxiu acull la primera edició d'unes jornades sectorials

Tindran lloc els dies 23 i 24 de novembre i inclouran xerrades i ponències d'experts com Ezequiel Gort i Eduard Juncosa

21 de Novembre de 2017, per Redacció
  • Les jornades es faran a l'Arxiu de Reus

    Reusdigital.cat

Els dies 23 i 24 de novembre es duran a terme a l'Arxiu de Reus les I Jornades d’Arxius Recerca i Difusió, organitzades per l’Arxiu Municipal de Reus i l’Arxiu Comarcal del Baix Camp. Un total de 45 persones, entre estudiants, docents i persones interessades, han formalitzat la inscripció a través del web de l'Ajuntament de Reus. Aquestes jornades tenen com a objectiu principal "donar a conèixer l’Arxiu de Reus i el gran potencial documental que ofereix a la ciutadania, ja sigui als estudiants de batxillerat que han d’encarar el treball de recerca, docents que vulguin aprendre d’altres experiències d’investigadors de primera línia o ciutadans interessats a descobrir les funcions dels arxius", segons fonts municipals.

Ponents de nivell

Dijous 23, després d’una introducció on s’exposarà què es fa en un arxiu i quines són les seves funcions, es procedirà a fer una visita guiada per les instal·lacions. Tot seguit, el doctor Ezequiel Gort parlarà de la diversitat de fonts documentals que ajuden a la construcció de la història local, i se centrarà en aquesta ocasió, en els fons medievals. Gort ha centrat el seu àmbit de recerca bàsicament en Reus, el Camp de Tarragona i el Priorat; dins d’aquest àmbit, bàsicament s'ha dedicat a la història medieval i el monaquisme cartoixà i cistercenc, han subratllat des del consistori.

A partir de dos quarts de 5 de la tarda, quatre investigadors vinculats amb el territori exposaran les seves línies d’investigació més recents. Així, el doctor en Història Medieval per la Universidad Complutense de Madrid, Eduard Juncosa, parlarà sobre el tapís de la Bona Vida (Museu Diocesà de Tarragona), conferència que impartirà sota el títol 'Quan els fils ens parlen: el tapís de la Bona Vida (s.XV)'.

Tot seguit, la doctora Coral Cuadrada parlarà de les beguines. Sota el títol 'Vida activa, vida contemplativa: beguines i recluses', Cuadrada exposarà una de les seves línies d’investigació sorgida arrel de l'estudi en profunditat del testament de Ramon Llull, conservat a l'Arxiu del Marquès de Barbarà, del qual n’és la directora. Coral Cuadrada és professora d’arxivística, historiografia, història medieval i història de les dones (edat mitjana i moderna) a la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona. És també directora de l'Arxiu del Marquès de Santa Maria de Barberà, al castell de Vilassar de Dalt.

A continuació, el doctor Jordi Morelló, expert en fiscalitat medieval, presentarà la seva ponència 'L’estudi de la fiscalitat baixmedieval a les comarques tarragonines: balanç historiogràfic dels darrers vint anys' on es destacarà el pes que té la fiscalitat en el panorama historiogràfic actual. També exposarà alguns dels problemes plantejats per l’estudi de la fiscalitat, centrant-se ja en l’àmbit del municipi baixmedieval català. Morelló és Doctor en Història Medieval per la Universitat de Barcelona.

Les tombes reials de Poblet i Santes Creus

La darrera exposició de la tarda del dijous, 'Laberints, fils d’Ariadna i nines russes. De Roma a les tombes reials de Poblet i Santes Creus', anirà a càrrec del doctor Stefano Maria Cingolani. Cingolani parlarà de procés que ha seguit per encarar la seva investigació, sobretot la centrada en les tombes reials de Poblet i Santes Creus. Doctor en Filologia Romànica per la Universitat de La Sapienza de Roma, ha estat professor a la Universitat Tor Vergata de Roma durant entre els anys 1989 i 1994, professor visitant a la UB i a la Pompeu Fabra.

Divendres al matí és prevista la presència de la directora del Centre de de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC), M. Àngels Solé. La seva conferència du per títol 'La importància de la conservació i la preservació. El Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya'.

Per finalitzar, el doctor Daniel Piñol Alabart oferirà una classe pràctica de paleografia, eina per afrontar l’estudi del documents medievals. Després d’unes explicacions teòriques bàsiques, s’analitzaran diferents documents, tots ells custodiats a l’Arxiu de la ciutat: des de les cartes de població fins a llibres de clavaria, estimes, ordinacions o el primer Llibre d’Actes municipal. Piñol és doctor en Història a la Universitat Rovira i Virgili.

Les Jornades finalitzaran la tarda del divendres amb un visita guiada a la Biblioteca del Centre de Lectura, on es podran conèixer, de la mà de Montserrat de Anciola, els incunables del segle XVI i la col·lecció de pergamins.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics