Dimecres, 16 d'Octubre de 2024

L'estrena internacional del documental 'Anita. La miliciana tenia nom' inaugurarà el Memorimage

El film descobreix una de les imatges més icòniques de la lluita anarquista, la Guerra Civil espanyola i la postguerra

16 d'Octubre de 2024, per ACN
  • Imatge icònica a partir de la qual es desenvolupa el documental 'Anita. La miliciana tenia nom'

    Cedida

L'estrena internacional del documental 'Anita. La miliciana tenia nom' inaugurarà la 19a edició del Memorimage de Reus. La pel·lícula descobreix la història que s'amaga darrere d'una de les imatges més icòniques de la lluita anarquista, la Guerra Civil espanyola i la postguerra. Es tracta de la instantània que l'estiu del 1936 un fotògraf catòlic va capturar a una miliciana anarquista quan es van creuar a la Rambla de Barcelona. "Fins ara ningú sabia qui era el fotògraf ni qui era la miliciana. Ara sabem que eren Antoni Campañà i Anita Garbin que mai s'havien vist abans i mai no es tornarien a veure", han detallat des del Memorimage. El festival, especialitzat en imatges d'arxiu, tindrà lloc del 6 al 9 de novembre al Teatre Bartrina.

Segons els organitzadors, el documental explica de forma paral·lela les vides, les inquietuds i les aspiracions dels dos protagonistes, lligades amb les inquietuds i aspiracions dels europeus de la primera meitat del segle XX.

Per a Anna Petrus, directora artística del certamen, el film "reflecteix el compromís del Memorimage amb la memòria històrica de Catalunya i amb la difusió de la importància de les imatges d'arxiu pel que fa a la seva contribució al nostre imaginari col·lectiu".

 

El jurat

 

Enguany, el jurat estarà format per nou professionals del cinema, l'audiovisual i el documentalisme. En concret, i pel que fa al Premi Ciutat de Reus -el reconeixement més destacat del festival, ja que guardona la millor pel·lícula de la Secció Oficial-, aquest estarà format pel cineasta Mario Pons; la professora del Departament Comunicació de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), Glòria Salvadó; i el realitzador de vídeo assaigs, comissari independent i investigador predoctoral en antropologia i comunicació, Valentí Via.

El jurat del Cinema·Rescat -reconeixement al millor treball de documentació i recerca en nom de l'associació Cinema Rescat- estarà format pel periodista audiovisual Joan-Francesc Escrihuela, l'arquitecte i cineasta Jan Baca i el fotògraf i cineasta Pere Parera; mentre que el jurat del Premi d'Honor -atorgat a una personalitat o equip de persones, institucions o entitats de reconeguda vàlua en l'àmbit dels arxius, tant a nivell local, nacional com internacional- l'integraran la documentalista Montse Bailac, l'especialista en gestió cultural i arxivística Coia Escoda i l'arxiver i historiador Joaquim Nolla.

Tot i això, els espectadors també podran dir la seva mitjançant el Premi Memorireus, el qual reconeix el millor ús d'imatges d'arxiu en produccions o films de temàtica centrada en la demarcació de Tarragona, així com el Premi del Públic, que s'endú la millor pel·lícula de la Secció Oficial. Per la seva banda, l'audiència adolescent atorgarà el Premi MemoriJove, que distingeix la millor pel·lícula de la secció MemoriJove, amb sessions matinals per estudiants destinades a construir un espai enriquidor de debat i reflexió.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges