El Pla Educatiu d'Entorn de Reus, el PEE, ha col·laborat activament amb el Correllengua, la iniciativa popular que promou i reivindica la llengua i la cultura catalanes a través de diverses activitats organitzades per la societat civil; i s'hi ha sumat la totalitat de centres educatius de la ciutat. Durant el mes d'octubre i fins al dissabte 26, els centres educatius i les entitats socials i esportives que s'hi han adherit faran activitats en les quals la llengua catalana en serà l'eix central. Des del mateix PEE també s'han organitzat diverses actuacions dins del Correllengua per fomentar l'ús del català perquè les puguin realitzar tant l'alumnat dels centres com la comunitat educativa en general. Les activitats que s'han programat estan finançades pel mateix PEE i pel Departament de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, sent totalment gratuïtes per a tothom.
La primera de les activitats ha estat un taller de doblatge en català per a famílies que es va fer el passat dimecres, dia 9 d'octubre, a la tarda a l'escola Marià Fortuny. En aquesta activitat de llengua oral, dinàmica, engrescadora i molt participativa els assistents van posar veu a fragments de pel·lícules de ficció, dibuixos animats o documentals.
Una altra activitat, programada pel proper 14 d'octubre, està adreçada a l'alumnat d'estudis postobligatoris del CFGS d'Integració Social de l'Institut Gaudí i consistirà en l'espectacle 'Fes-ho per tu'. En aquest es representen quatre situacions del dia a dia en les quals pot sorgir la temptació de canviar d'idioma: es tracta de fer reflexionar sobre l'ús social de la llengua catalana.
També s'està gestionant per a famílies un taller de sensibilització i assertivitat lingüística que es farà el dimarts dia 15 a la tarda. En aquest espai es tracta de fer una reflexió sobre l'hàbit de canviar de llengua davant d'interlocutors no catalanoparlants i adquirir recursos per afrontar aquestes situacions donant l'oportunitat a tothom per aprendre-la.
A més, durant la setmana del 21 al 25 d'octubre es faran representacions del teatre 'El Vol de la Nàdia' a les biblioteques Xavier Amorós i Pere Anguera per tot l'alumnat de 3r de primària de la ciutat dels centres que ho han demanat. Aquest espectacle de petit format desplega un univers visual sobre el català com a llengua de cohesió i d'integració tan important a l'hora de crear lligams comunitaris.
I la mateixa setmana, els dies 23 i 24, al Teatre Bartrina, per als infants d'I5 es projectaran dos curtmetratges en català i se'n farà una dinamització posterior per activar la participació i la reflexió sobre temes com l'amistat, l'acceptació de l'altre o la inclusió.
Finalment, es farà una última activitat en el marc del Correllengua tot i que serà durant tots els dimecres de novembre, el Vine al meu pati, que consta d'unes sessions més lúdiques tenint com a objectiu dinamitzar l'ús del català en els jocs, la qual no és nova però feia un parell de cursos que s'havia deixat de fer. Enguany s'ha programat en col·laboració amb els estudiants del CFGS d'Ensenyament i Animació Socioesportiva de l'Institut Josep Tapiró per dur-la a terme amb l'alumnat de 1r i 2n de primària en unes trobades a patis d'altres centres educatius per jugar plegats.
El Pla Educatiu d'Entorn de Reus és un conveni de col·laboració entre l'Ajuntament de Reus i el Departament d'Educació i Formació Professional de la Generalitat de Catalunya per contribuir entre altres a fomentar la llengua catalana com a element vertebrador per afavorir la convivència i cohesió social i millorar l'èxit educatiu de tot l'alumnat.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics