Documentada a Reus des de finals del segle XVIII, la moixiganga és una manifestació festiva que es basava en la construcció de figures i acrobàcies i s’acompanyava d’indumentàries espectaculars. Pels estudiosos té similituds amb el teatre de carrer, les torres humanes o diferents figures de dansa. Recuperada breument el 2007 a Reus en una modalitat anomenada la moixiganga de la Passió, que no va ser la pròpia de la ciutat, aquesta manifestació festiva es podria tornar a representar en les futures edicions de la festa major a partir del projecte impulsat per Reus Circ Social. Un projecte que s’ha presentat a la seu de Xiquets de Reus, aquest dimecres al vespre, i que comptarà amb una actuació pública el proper 18 de juny a les 7 de la tarda a la plaça de la Patacada de Reus. Aquesta actuació comptarà amb la indumentària creada per l’establiment El Barato.
Treballar la dialèctica tradició-progrés i fomentar una activitat inclusiva. Aquests són dos dels objectius de l’entitat Reus Circ Social que planteja crear una nova moixiganga adaptada a la ciutat del segle XXI i incorporar-la a la festa com a element de cohesió. Per a fer-ho, Reus Circ Social ha comptat amb el suport d’alguns coneguts especialistes en aquesta matèria, Salvador Palomar, Antoni Veciana i Jordi Bofarull, els quals han descrit els orígens d’aquestes actuacions i altres manifestacions festives d’altres parts de la Mediterrània (València, Marroc,…) connectades amb aquesta tradició.
“És un projecte de tipus inclusiu” ha destacat el responsable de Reus Circ Social, Rafael Arencón, qui ha comentat que l’entitat treballa amb joves amb risc social com els mena (menors no acompanyats) i ha reivindicat canviar aquest concepte pels de dreamers (somiadors) com ja passa als Estats Units. Arencón s’ha mostrat convençut que aquest tipus d’actuacions pot anar en aquesta línia.
Sobre aquesta mateixa vessant cohesionadora i enriquidora de la festa ha incidit també Antoni Veciana que ha comparat algunes de les figures de la moixiganga amb els exercicis acrobàtics del Marroc. Veciana ha opinat que a través de la festa es pot “crear un relat” per a la convivència que s’allargui durant la resta de l’any.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics