Serà aquest mes de juny quan l'entitat Carrutxa compleixi quatre dècades de trajectòria. No hi ha data una exacta per celebrar l'aniversari, ja que la gestació del projecte es va dur a terme durant uns quants dies, segons s'ha apuntat a les xarxes socials del col·lectiu. Tot plegat, a partir de l'empenta "d'una colla de gent jove (que avui no ho són tant) que va adoptar el nom de Carrutxa per dedicar-se a la recerca i la divulgació de les festes i la cultura popular". En aquest sentit, s'ha fet una crida per tal que tothom que ho desitgi enregistri i enviï vídeos on poder compartir experiències i emocions viscudes al grup. Cal trametre'ls a l'adreça carrutxa@gmail.com.
La seu torna a ser oberta
Com en el cas de moltes altres entitats, la pandèmia de la Covid-19 ha alterat l'activitat de Carrutxa. No obstant això, i en el context de la 'nova normalitat', la seu de l'organització va tornar a obrir el passat 21 de maig per acollir consultes presencials de documentació. Per fer-ho possible, això sí, s'ha hagut d'adaptar el local a les condicions de seguretat pertinents i el procediment es gestiona prèvia reserva. A banda, la celebració dels 40 anys s'ha hagut de reconvertir a causa de la crisi sanitària.
"No és pas l'aniversari que ens havíem imaginat, si bé encara ens plantegem poder fer un acte de carrer a finals d'any" i sempre que les circumstàncies no ho desaconsellin, manifesta a Reusdigital.cat la vicepresidenta del col·lectiu, Raquel Ferret. No obstant això, la majoria d'iniciatives que es plantegen seran "virtuals". En aquesta línia, és molt possible que es pugui presentar una publicació.
La pandèmia, però, no ha aturat pas el projecte de Carrutxa. "Ens hem adaptat per traslladar a les xarxes les activitats que teniem programades per no haver-les de suspendre, però tot apunta que s'acosten temps difícils i necessitem l'ajuda de tots i totes per continuar treballant", s'assenyala des del col·lectiu. Ferret precisa que "no hem parat, hem treballat tots des de casa", i que les tasques han passat per la digitalització i la catalogació de documents.
Massa social
En aquest sentit, també es va fer una crida per captar nous socis "per fer més forta i viable l'entitat i tot el treball que realitzem en memòria històrica, tradicions, música i dansa, cultura". "No hem perdut socis, que ja és molt. Tot suport és necessari, i més en un context com l'actual", manifesta Ferrat, qui lamenta que amb la crisi de la Covid-19 "tot s'ha aturat, inclosa l'administració. Ara es comença a moure, però som moltes les entitats que necessitem pautes clares per accedir a una subvenció", argumenta. Les noves altes poden tramitar-se en aquest enllaç.
Amb la voluntat de mantenir el contacte amb socis i col·laboradors, ja s'ha obert el canal de Youtube de Carrutxa, on la també coordinadora del Centre de documentació dona la benvinguda i avança que els vídeos que es rebin en la iniciativa ja comentada podran ser visionats en aquesta plataforma. Ara per ara, ja en tenen una quinzena. "Els anirem difonent durant els propers dies", conclou Ferret.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics