Divendres, 22 de Novembre de 2024

Reus Ocult reivindica espais patrimonials 'difícilment visitables'

La 4a edició d’aquesta iniciativa se celebrarà el pròxim cap de setmana

03 d'Octubre de 2018, per Enric Garcia Jardí
  • Imatge de la presentació de l'esdeveniment.

    Cedida

‘Si el patrimoni es coneix s’estima, i si s’estima es defensa’. Amb aquesta afirmació com a lema, la 4a edició del Reus Ocult tornarà a posar a disposició del públic, els dies 6 i 7 d’octubre, tot un seguit de visites guiades gratuïtes a espais de la ciutat als quals, generalment, no s’hi pot accedir, o bé passen desapercebuts. En aquesta ocasió, Reus Ocult ofereix la possibilitat d’endinsar-se en nou indrets reusencs, que són els següents: la xemeneia del Molí de la Vila; el dipòsit d’aigua de l’Institut Pere Mata, obra de Pere Casellas; el xalet Serra; el barri Gaudí; els Amics del Ferrocarril; el cementiri general de Reus; el mas Pintat; el refugi del Mercadal, i el castell del Cambrer. La selecció, segons el president d’Espais Ocults, Àlex Briñón, respon a “una voluntat de renovar cada any els espais de la ciutat que es donen a conèixer”.

Briñón, que ha afirmat que l’edició passada de Reus Ocult va aconseguir reunir unes 8.000 visites, recomana a la ciutadania que, en aquells llocs on ja es preveu una afluència de públic important, com ara el refugi del Mercadal, sigui previsora i s’acosti d’hora a l’espai.

El regidor d’Urbanisme, Marc Arza, ha manifestat el seu agraïment a Espais Ocults i ha destacat la tasca del centenar de voluntaris que fa possible la celebració de Reus Ocult. A més a més, Arza ha remarcat que la tria que cada any elabora Espais Ocults ajuda a “explicar millor la ciutat als qui són de fora, però també entre els reusencs”.

Un dels objectius d’Espais Ocults, una associació sense ànim de lucre integrada, entre d’altres, per arquitectes, historiadors i docents, és fer visible el patrimoni, tant públic com privat, de la ciutat, en especial aquells béns materials que, d’entrada, no criden tant l’atenció. Reus Ocult compta amb el suport de l’Ajuntament de Reus, la col·laboració de més de 15 empreses i entitats, i el patrocini de Simon Grup i el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya a la Demarcació de Tarragona.

Visites continuades amb una durada aproximada de 20-30 minuts

La dinàmica aplicada durant les visites del Reus Ocult continua sent la mateixa. Sense necessitat d’inscripció prèvia, les persones interessades tan sols cal que s’acostin als espais, on els voluntaris organitzaran la gent en grups. Les visites seran continuades, durant l’horari establert, amb una durada aproximada d’entre 20 i 30 minuts.

Una polsera entre el socis per tenir accés preferent

En aquesta edició els socis de l’esdeveniment gaudiran d’una polsera per tal d’accedir als espais sense haver de fer tota la cua, fet que serà molt útil en aquells indrets més sol·licitats, així com de descomptes en les activitats complementàries.

‘Petits exploradors’

Entre les novetats del Reus Ocult d’enguany, hi ha ‘Petits Exploradors’, un conjunt d’activitats en col·laboració amb ANS Educació, adreçades a nens i joves d’entre 3 i 15 anys. Es tracta de tres tallers elaborats sota criteris pedagògics, que s’organitzaran al Castell del Cambrer, el Cementiri general i el dipòsit d’aigua de l’Institut Pere Mata. En aquest cas, la inscripció prèvia sí que és necessària, i les activitats es faran acompanyades dels tutors legals o amb el seu consentiment. La inscripció es pot realitzar a través de les pàgines web d’Espais Ocults i Ans Educació.

Arribar en bicicleta a determinats espais ocults

De la mà de l’Associació BiciCamp, el Reus Ocult també ofereix la possibilitat de fer una ruta urbanes en bici, d’uns 9 quilòmetres, per conèixer alguns espais ocults de la ciutat, més allunyats del centre. Per participar a l’activitat ‘Pedaleja el Reus Ocult’ també s’ha de reservar plaça, ja que els grups són limitats, i es recollirà un donatiu de tres euros per persona. Les rutes, repartides en dos torns, començaran a les 10 del matí i a les 4 de la tarda. Se sortirà de Mas Pintat per tal d’arribar fins a la xemeneia del Molí de la Vila i el dipòsit d’aigua de l’Institut Pere Mata. L’activitat s’acabarà de nou al centre de Reus, visitant la porta del patronat de Turisme.

La importància cabdal de les portes

“Sense portes no hi ha accés als espais”, assegura Eliseu Bàrcena. Es tracta d’una obvietat, però potser per aquest motiu convé recordar-la. Partint de la importància cabdal de les portes, Reus Ocult també ha programat 'T'importa t'acompanyo', quatre recorreguts per tal de posar el focus en portes que no apareixen en els circuits patrimonials habituals. En aquestes rutes, en alguns casos la porta serà la protagonista i, en d’altres, l’excusa per contextualitzar un edifici.

La primera d’aquestes visites, intitulada ‘Portes de resistència’, mostrarà portes que continuen en el seu lloc original, amb més o menys fortuna, però dignes testimonis del pas del temps. La segona, l’anomenada ‘Res és el que sembla’, tracta sobre portes que serviran d’excusa per comentar edificis. La tercera, ‘Cuina d’aprofitament’, ensenyarà portes que es troben fora del lloc per al qual es van dissenyar i que s’han tornat a aprofitar en d’altres espais de la ciutat. I, finalment, l’anomenada ‘Dels Temples’, on a partir d'unes portes, altre cop, es divulgaran espais que durant un temps no han estat coneguts per la ciutadania. Al web d’Espais Ocults es pot consultar el punt de trobada de l’activitat, així com els horaris de començament.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics