Dissabte, 27 de Juliol de 2024

​Sobre memòria històrica, diversitat i perspectiva de gènere

08 de Novembre de 2022, per Marc Busquets Obré
  • Reus.cat

El festival internacional de cinema de Reus, el Memorimage, engega aquest dimarts la seva 17a edició. Ho fa amb un programa que preveu la projecció de 14 pel·lícules documentals construïdes a partir d'imatges d'arxiu, enguany amb la voluntat de "mostrar la diversitat des de la perspectiva de gènere i treballar per la memòria històrica", segons es va indicar dies enrere, a la presentació del certamen per als mitjans locals. Una de les novetats és la concessió d'un premi honorífic.


El Memorimage s'allargarà fins al proper divendres, dia 11 de novembre, i té en la pel·lícula Urraca. Caçador de rojos el seu film inaugural. El documental, dirigit pels cineastes Pedro Echave i Felip Solé, explica la història de Pedro Urraca, policia franquista i agent de la Gestapo encarregat de la detenció de Lluís Companys. Ho fa, a més, des de la mirada crítica de la seva neta. El passi és a les 9 del vespre; per assistir-hi de franc, cal omplir aquest formulari o bé escriure un correu a l'adreça info@memorimage.reus.cat. Val a dir que TV3 emetrà la pel·lícula a l'espai Sense ficció, a les 10 de la nit. 

La programació del Memorimage 2022 es pot consultar en aquest enllaç.

Més enllà, el festival compta amb tres categories: la secció oficial, el Memorijove i el MemoriReus. Pel que fa a la secció oficial, inclou quatre títols i gira al voltant d’històries silenciades protagonitzades per personatges femenins, a més de reivindicar la classe obrera dels anys 50. Els films de la categoria són Nelly and Nadine, La cuina dels homes, Retour à Remis i Terra Femme.

Quant a Memorijove, la secció inclou propostes més diverses que toquen temes des de la censura, fins als nacionalismes o la tecnologia i comptarà amb l’assistència de 1.200 joves del territori. La categoria MemoriReus, finalment, se centra en films de proximitat amb quatre llargmetratges on el Camp de Tarragona i el territori tenen rellevància. L’Espill desgrana la història d’un fill d’exiliats catalans que torna al Delta de l’Ebre i “dona veu a la generació que no va poder assenyalar el franquisme”. Segons el seu director, Màrio Pons, “cal fer una reparació a Espanya, però també a Catalunya i les Terres de l’Ebre, on hi ha el monument franquista més gran del territori”. 

També formen part del MemoriReus el film Arrels de Mar, un homenatge a les persones que s’han dedicat a la mar a la Costa Daurada fent valer el paper de les dones; Els dies i les dones (d’avui), sobre la creació artística d’alumnes de l'institut Gabriel Ferrater de Reus; i Alésh; sobre un jove trans amb TEA de les nostres comarques.

Una de les novetats de l’edició del Memorimage 2022 és la creació del Premi Honorífic, que reconeixerà la trajectòria professional d’una figura relacionada amb la conservació i la difusió de l’arxiu. Els altres premis, que s’atorgaran en l’acte de cloenda (divendres al vespre, amb la projecció del film D'ombres), són el Premi Ciutat de Reus, el Cinema-Rescat, el Premi del Públic, el Premi MemoriReus i el Memorijove. 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges