Tarragona tindrà festa major de Santa Tecla, però amb limitacions i adaptada a les mesures de seguretat per la covid-19. S'han previst uns 200 actes, molts dels quals tindran un aforament limitat i per accedir-hi caldrà reserva prèvia. Alguns, com els balls parlats, seran enregistrats i s'emetran per ràdio i televisió; mentre que altres s'han hagut de repensar o directament cancel·lar, com és el cas del Seguici o les actuacions castelleres.
L'alcalde, Pau Ricomà, ha apuntat que la ciutat tindrà "unes festes reeixides, brillants i alhora segures". Ha assegurat que, d'una manera o una altra, "totes les entitats arribaran a totes les cases" i ha remarcat que "qui s'inventi una festa paral·lela sense seguretat" rebrà "sancions molt importants".
Ricomà ha afirmat que en l'edició 699 de Santa Tecla, que se celebrarà del 15 al 24 de setembre, els tarragonins hauran de canviar la mentalitat per poder gaudir d'unes festes "diferents". "Caldrà reservar anticipadament per anar a un esdeveniment. Demanem que ningú surti al carrer amb la idea de veure què troba, perquè sense reserva no trobarà res", ha assenyalat. També ha afegit que Tarragona s'hi juga molt a l'hora de fer unes festes que garanteixin les mesures sanitàries i ha dit que les d'enguany seran "memorables". El cap de Festes de l'Àrea de Cultura, Xavier González, ha posat de manifest que el programa d'enguany "és més prim, però si s'hagués de mesurar per l'esforç seria més gruixut que mai".
Tant Ricomà com González, repetidament han agraït la feina i la capacitat d'adaptació de totes les entitats per poder mantenir al màxim l'esperit de la celebració. Actes adaptats El batlle ha exposat que els actes troncals de la festa es mantindran, però amb variacions. El pregó es farà des del balcó de l'Ajuntament, però s'habilitaran 600 cadires a la plaça de la Font que aniran amb reserva prèvia. En cas que hi hagi més demanda que oferta, es farà un sorteig. Lligat al pregó hi ha la tronada d'inici de festes, que es farà també des de la plaça de la Font i que es tancarà per evitar que hi entri més gent de la permesa.
Altres espectacles vinculats al foc i la pirotècnia, canviaran. El gran castell de focs no es farà i altres tronades es dispararan des de diferents punts de la ciutat, que no s'anunciaran fins a darrera hora. També vinculada amb la pirotècnia, la tradicional Entrada del Braç de Santa Tecla del dia 23 al vespre se substituirà per una acció amb 1.000 voladors llançats pels grups de foc des de molts balcons de la ciutat. A la vegada, els mitjans de comunicació tindran un paper important en l'edició d'enguany. A través de 'TAC12' i 'Tarragona Ràdio' es podran seguir els diferents balls parlats, entre els quals destaca el de Dames i Vells, que s'enregistraran prèviament. També es faran programes especials de castells, coincidint amb les tradicionals diades que enguany no se celebraran.
D'altra banda, a través de la xarxa, es posarà en marxa un 'escape room' titulat 'Salvem el Seguici', i es publicaran articles sobre la història de la festa major i píndoles audiovisuals per als infants. Pel que fa als principals espais amb activitats en viu, destaquen el teatre auditori del Camp de Mart, el parc de Saavedra, l'espai La Palmera, el Teatre Tarragona o els jardins de Casa Canals, que acolliran concerts, cinema, teatre, presentacions i altres mostres culturals. Tot amb reserva prèvia. Les entrades es podran adquirir a partir de dijous.
Vigilància contra actes paral·lels
Ricomà ha fet una crida a la ciutadania perquè no s'organitzin festes paral·leles i ha afirmat que hi haurà dispositius de la Guàrdia Urbana en els llocs i moments tradicionals per garantir que no hi hagi accions espontànies. "Publicarem un decret on recordarem la normativa sancionadora. Serem molt explícits, ho explicarem a tot arreu. Qui s'inventi una festa paral·lela sense seguretat o vulgui fer festa pel seu compte, les sancions seran molt importants", ha remarcat. Per ajudar a evitar la massificació al centre de la ciutat, enguany no hi haurà cap servei especial d'autobús.
Tampoc es permetrà beure al carrer i no hi haurà el tradicional 'barrilet' per dur 'mamadeta', la beguda típica de Santa Tecla. Els bars sí que en podran servir a les terrasses, però no s'ampliaran els horaris -hauran de seguir tancant com a màxim a la 1 de la matinada- i no s'instal·laran barres al carrer. El pressupost de les festes de Santa Tecla d'enguany serà aproximadament d'un 60% del que és habitual, i rondarà els 200.000 euros.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics