Des del passat dia 3 d'octubre i fins al proper dijous, dia 18, la sala dels rentadors del Casal de les dones, a la Patacada, permet redescobrir l'obra del cartellista cinematogràfic Macario Gómez Quibus, 'Mac', mort el passat juliol a l'edat de 92 anys. La mostra recupera fotografies, retalls de premsa i alguns dibuixos, tot centrant-se en el seu retorn al seu Reus natal entre els anys 1982 i 1983. El material que pot veure's l'ha cedit Domènec Solé Gasull.
Una imatge per a Misericòrdia
Part de la retrospectiva revela la relació que 'Mac' va mantenir amb la ciutat o, més ben dit, amb una de les seves entitats més representatives, el Centre d'Amics de Reus. De família humil, d'origen aragonès, Gómez va començar a dibuixar a la casa de caritat que el va acollir quan tenia tan sols dos anys perquè el seu pare havia mort en un accident laboral. Va estudiar Belles Arts a Barcelona i va entrar en contacte amb un estudi gràfic que decorava les cartelleres d'algunes sales de cinema de la capital catalana.
Als 80, però, el cartellista va tornar a la capital del Baix Camp. D'aquesta manera, la mostra descobreix un seguit d'imatges del lliurament d'una imatge religiosa que 'Mac' va fer per al Santuari de Misericòrdia. També s'hi recull la visita a la casa on va néixer, al segon pis del número 15 del carrer de Sant Benet, al barri del Carme, i un dibuix per al mitjà 'La actualidad de Reus'. Altres fotografies són d'un dinar que l'associació anteriorment esmentada va organitzar en honor a l'artista, el febrer de 1983.
Quan 'Els deu manaments' es va veure a Reus
Amb tot, el gruix de la mostra està dedicat a l'obra gràfica de 'Mac'. El cèlebre reusenc va dibuixar els cartells de clàssics com 'Els deu manaments', 'El verdugo' o 'Doctor Zhivago', entre moltes altres. Del primer film, per cert, s'ha recuperat un programa de mà de quan va ser projectat al cine Monterrosa entre els dies 14 i 28 de març de 1960. La seva trajectòria el va fer mereixedor d'una retrospectiva al Verdi de Barcelona el 2003, i el 2014 va rebre la Creu de Sant Jordi per la seva feina.
Un any abans, a més va ser nomenat membre de l'Acadèmia de cinema català i va veure la seva carrera immortalitzada a 'Un chico de portada', curtmetratge que David Muñoz va presentar al festival de Sitges. L'exposició reusenca es clou aquest dijous a la tarda (a les 6) amb una xerrada sobre la figura de 'Mac' i la posterior projecció d'un audiovisual.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics