Dilluns, 27 de Maig de 2024

Aeroport de Reus, Cipriano Martos

12 de Maig de 2016, per Ester Carrilero
  • Instal·lacions de l'Aeroport de Reus

     

Hi ha coses molt importants, i coses que no importen a ningú. La moció presentada pel PP en l'últim ple de l'Ajuntament de nomenar l'Aeroport de Reus, Antoni Gaudí, fou aprovada per majoria, amb una discussió prèvia en la figura de l’arquitecte, sobre si estava prou reconeguda o no.

Penso. He visitat la Sagrada Família i vaig sortir impressionada, té dotzenes de llibres només de la seva obra, i altres dotzenes compartides amb altres artistes i arquitectes, noms de carrers, instituts, escoles, places, un edifici sencer per estudiar el seu art, la casa on va néixer, els monuments, milers d'euros gastats en la seva promoció....

Podríem repartir una mica la memòria. A Reus va viure un noi anomenat Cipriano Martos, que va ser torturat brutalment i assassinat a la caserna de la Guàrdia Civil del passeig de Pere Mata l'any 1973. Trenta-quatre anys després d'haver acabat la Guerra Civil. Era un lluitador antifranquista, defensava la llibertat i la tornada de la República, tenia 28 anys.

Cipriano Martos no té un carrer, no té una estàtua, no té una placa a la porta de l'Hospital Sant Joan on va morir tot sol, i des d'on es prohibia el pas a la seva mare. Va ser enterrat a la fosa comuna de Reus, en secret, en silenci, sense esqueles, sense ràdio, sense premsa. Aviat però tindrà un llibre.

Cipriano Martos no ha tingut cap reconeixement de les institucions ni dels polítics, fora de les persones compromeses amb la recuperació de la memòria històrica. En el mateix ple, la CUP va donar veu a la petició de fer un mural artístic en la seva memòria. Pintarem el mural i anirem fent camí, perquè es reconegui a Cipriano Martos en el lloc que li toca en la història de Reus.

Hi havien dos col·lectius de treballadors molt importants en el ple, que travessen problemes laborals i econòmics importants des de fa molt de temps. Em van reconfortar els comentaris que alguns feien. I això és tan important?, per això sí que tenen diners!

Espero que en aquest cas no passi com va passar a Barajas, que canviar el nom per 'Aeropuerto Adolfo Suarez' va costar un grapat de milers d'euros. I espero també, des de la bona fe, que no sigui una qüestió de xovinisme, o simplement alguna cosa tan superficial com voler 'tocar els trons' als nostres veïns de Tarragona i Riudoms.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (2)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

J. A. C. O.  13 de Maig de 2016

És una pena real!

El fet d'haver acceptat un testament, enverinat, de l'anterior 'Jefe del Estado' i que molts que continuen remenant les cireres siguin descendents de molts governs i esquemes anteriors no fan possible acabar amb els temes del passat. És evident que s'han noms a molts carrers que no res a veure amb Reus o Catalunya. Un exemple seria: Rigoberta Menchu.

Antonio Zaragoza Mercade  12 de Maig de 2016

Fora de joc,al meu entendra

Senyoreta Ester Carrilero: amb el seu article, no vui ni per un moment , treue merits al Cipriano Martos (Q.P.R.) tota persona que se juga la vida pels demes, es digna de admiració. Si com sebla Reus li tindrie que estar agrait, pero pensi que quan manav el tripartit, es van fer un tip de posar noma de carrers de caire politic, anaven a la seva, si amb el Cirpiano, no i van poensar es un altre cosa que no discuyteixo.+
Pero penso que fer aquesta comparacio aamb Gaudi, no te massa sentit. De lo que es tracta es de que Aeroport de Reus, es com es va establir des de el primer moment, del que van lauitar mes de cuatre alcaldes.Ara, grcias a una proposta del PP, el volen cambiar i aqui es on, mes de quatre, ens queixem. Pero respectan la tasca que podia haber fet el senor Cipriano, millor dit la compatracio la trobo fora de lloc i no per plantyajarla, en aquest espai.
Cal defensar els fets com sigui i valoro la seva defensa, vol dir qu ancara ja personas, com voste, que tocan de peus a terra i que al pa li diuen pa i el vi, vi. Altres estan millor asegudas on sigui i sobre tot cobrant, no ja quiels mogui.Un codial saludo i endavant amb en el seu projecta.

Reportatges