Dimarts, 24 de Novembre de 2020

Captura i matança de coloms a Reus

12 de Maig de 2020, per David Massó Barbarà
  • Imatge d'arxiu d'uns coloms a la teulada d'un habitatge

    Cedida

Sembla que no som capaços de conviure amb altres espècies. De fet, si no utilitzem els animals per a menjar-nos-els, no els volem.

Volem ser defensors de la natura i de les espècies. Però, en realitat, fem el contrari. Destruïm natura per a edificar espais només pensats per als humans, i si un animal ens molesta, simplement i cruelment l'exterminem.

A Reus, com sempre, les principals víctimes són els coloms. No sabem del cert si per un odi del consistori cap aquests animals, o per aconseguir vots de la gent que es queixa perquè aquests ocells intenten sobreviure al mateix entorn (on han de viure, doncs?) o perquè si és una espècie que no obtenim benefici econòmic, doncs acabem amb ella.

Nova campanya de captura de coloms, amb xarxa. S'enganya els coloms posant menjar i quan intenten alimentar-se, se'ls llença la xarxa, s'introdueixen a una furgoneta i se'ls emporten. Per matar-los. Això és el que fan, matar-los.

Molta publicitat de petits dispensadors de pinso anticonceptiu, per justificar una despesa superior als trenta mil euros. Dispensadors en sis punts de la localitat (plaça Mercadal, antic hospital Sant Joan, Estació Enològica, La Palma, edifici Aigües de Reus i al carrer Balmes). Estem parlant d'una ciutat de més de 53 kilòmetres quadrats. Per tant, els ciutadans, estem sentenciats a veure com es produeixen captures i extermini en totes les altres zones.

Quants coloms es maten? Milers? Reus té més de cent mil habitants. I si sobrem també? Si hi hagués una raça superior, trobaríem just que ens exterminessin?

No aprendrem mai res. No som justos amb la natura. I no ho veiem, ni tan sols ara, que ens hem adonat que som vulnerables i que un virus ens pot extingir quan vulgui. Seguim sent egoistes i només mirem pel nostre benestar. Ens és igual que els animals per a consum humà estiguin tota la vida empresonats, pateixin durant el trasllat als escorxadors o siguin maltractats un cop són al seu destí d'extermini. De la mateixa manera que ens és igual veure com capturen els coloms per matar-los. Morir amb por deu ser terrible, que et matin sense saber per què també.
Siguem més humans. No manem en aquest planeta. Un planeta de tots, persones i animals. Planeta on nosaltres, precisament, vam ser els darrers en aparèixer.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (2)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

JAUME  18 de Maig de 2020

Si al control de plagues, ja siguin coloms, rates o paneroles.

Entenc el sentiment de pena i la defensa dels drets dels animals, jo en sóc un defensor. Tot i això, hem de pensar en el problema que generen els coloms en el dia a dia de la ciutat i dels veïns. A Reus tenim unes de les ràtios més altes de concentració de coloms per metres quadrats. A Reus vivim unes 105.00 persones i tenim uns 25.000 - 30.000 coloms (dades del 2018). Hem d'entendre que la sobrepoblació de coloms pot arribar a causar un problema de salut pública, ja que alguns coloms poden patir malalties o ser portadores d’agents patògens que es transmeten als humans. Així mateix, els coloms degraden el patrimoni arquitectònic, el mobiliari urbà i la vegetació. També provoquen problemes als edificis i als habitatges particulars, als llocs d’emmagatzemament de gra i als jardins. L'ajuntament fa dos tipus de controls de plagues, pinso anticonceptiu i captura. Sense aquest control els coloms acabaran sent un problema que actualment ja resulta endèmic.

Caldría preguntar als veïns i veïnes de la ciutat que els sembla que l'ajuntament controli la població de coloms, segurament ens sorprendríem de la quantitat de gent molesta per les defecacions i brutícia que generen les seves defecacions. Els coloms poden contagiar patologíes diverses i algunes poden ser greus, com ara: criptococosis, salmonelosis, la psitacosis o clamidiosi, entre d'altres.

El control mitjançant pinso anticonceptiu queda endebades mentre hi hagi gent inconscient que segueix alimentant aquestes aus. El que caldría és més civisme per tal que ningú els alimenti, hi qui ho faci que sigui amonestat amb la corresponent sanció econòmica. La captura i control de coloms és totalment lícita a l'igual que ho és el control de plagues de rates o paneroles, d'aqui uns mesos en tindrem per tot Reus i ningú s'oposa a que s'usin insecticides o trampes.

Salut i desitjo que l'Ajuntament i tots comprenguem que el tema coloms és ja un problema de salut pública que cal erradicar.

Jan  12 de Maig de 2020

Si tant li agraden els coloms

Si tant li agraden els coloms emporti-se'ls tots al camp i vagi a viure amb ells, on només vostè hagi d'aguantar les molèsties contínues en forma de brutícia i soroll que ocasionen.