Arriba l’esperat dia 26 d’octubre, la data escollida per a l’acte central del Correllengua a Reus, un fantàstic projecte comunitari, participatiu i transversal que torna amb força renovada després d’uns anys, amb la intenció de revitalitzar el català especialment entre els més joves de la nostra ciutat.
El català, llengua de present i de futur
El projecte compta amb el suport de tots (absolutament tots) els centres educatius, així com de moltes de les entitats que conformen el teixit social i cultural ganxet. I naturalment la gent d’Esquerra Republicana de Catalunya hi hem estat, hi som i hi serem. Vam afegir-nos-hi de seguida des de la secció local així com des del Grup Municipal, més encara tenint com tenim la responsabilitat en la regidoria de Política Lingüística. Ens hi vam afegir i involucrar de manera activa perquè estem convençuts que tenim la veu i la força necessària per sumar en aquest objectiu de fer arribar la importància de mantenir, xerrar i transmetre el català cada dia, tothora i en tots els àmbits.
L’un com a estudiant de quart curs de Filologia Catalana, i l’altre com a regidor, sentim la responsabilitat i creiem en el compromís que la missió exigeix. Confiem plenament que accions i activitats com el Correllengua són eines potentíssimes per fer del català una llengua de present, però també i sobretot la llengua del futur que volem, la llengua que ens ha de seguir explicant com a nació, una forma d’exercici de la sobirania i el republicanisme que contemplem com a única via. El català ens defineix, ens relliga, ens identifica i, per tant, defensar-lo és cosa de totes i de tots nosaltres.
Una iniciativa popular i ciutadana
Aquesta és una iniciativa que neix de manera popular i ciutadana, l’espai on han de néixer els projectes que més valen la pena però, com que vol ser de tothom i per a tothom, no és al·lèrgica a tants suports com siguin possibles, també el de les institucions. I com que hi som també des d’aquest espai necessari empenyem des de la Diputació i l’Ajuntament, a través de la regidoria de Política Lingüística. Hem donat suport d’ençà del minut zero a la proposta de recuperar el Correllengua tretze anys després, actualitzar-lo i viure’l plenament.
"... Estem convençuts que tenim la veu i la força necessària per sumar en aquest objectiu de fer arribar la importància de mantenir, xerrar i transmetre el català cada dia, tothora i en tots els àmbits"
El català ens fa únics. Fer-lo servir, compartir-lo, mantenir-lo evitant el sotmetiment lingüístic o el canvi de codi, acompanyar totes aquelles persones que s’hi apropen per aprendre’l i fer-los saber que val la pena, que val molt la pena... és on rau la veritable revolució. Si és per nosaltres i per l’Esquerra Republicana de Catalunya que representem, a Reus el Correllengua ha de consolidar-se com l’eina fantàstica que és per defensar i protegir la llengua dels embats que vénen de vores i dretes.
I tanmateix no ens enganyem, al contrari. Ni n’hi ha prou ni tot s’acaba amb gestos i moviment, perquè la lluita ha de ser constant, indefugible, quotidiana. Tan tranquil·la i combativa com correspongui en cada ocasió. I per cada discurs que busqui atacar, reprimir o empresonar unes idees i la llengua que les representa ens hi trobaran, per rebatre’l amb contundència. Volem viure plenament en català. La nostra llengua és una manera d’entendre la realitat, de viure dia a dia i fonament per bastir una societat millor per a totes i tots nosaltres i per a les futures generacions.
Així que si tu, que estàs llegint això, també creus que el català necessita una defensa compromesa i continuada amb uns horitzons d’expectatives forts i potents per revitalitzar-lo, no et quedis a casa. Vine amb nosaltres al tram 8 del Correllengua, suma’t a la Marxa per la Llengua i xerra, digues la teva. Els ganxets hi tenim molt a dir, xerrem plegats!
Daniel Recasens és portaveu del Grup Municipal d’ERC Reus i regidor d’ERC a l’Ajuntament de Reus.
Oriol Veciana és component de l’executiva local d’ERC Reus.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics