Dimarts, 19 de Gener de 2021

Resposta a la Plataforma pel riu Siurana

20 d'Agost de 2019, per Joan Llaberia, president de la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes
  • Pantà de Riudecanyes

    Riudecanyes.cat

En relació a la carta remesa per la Plataforma pel Riu Siurana i publicada per Reus Digital el 18 d’agost, la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes ratifica la resposta que el seu administrador, Miquel Àngel Prats, va donar en avaluar el nivell actual del Pantà de Siurana i de Riudecanyes a pregunta d’una periodista del Diari de Tarragona. La resposta es basava en un fet objectiu: el pantà de Siurana acumula aquest any el doble d'aigua que l'any passat en aquestes dates i manté la capacitat dins de les mitjanes històriques.

A partir d'aquí, que això agradi o no agradi és indiferent, és subjectivar una resposta objectiva i utilitzar-la per muntar un número, a no ser que el nivell de comprensió lectora del responsable de l'escrit de resposta de la Plataforma pel Riu Siurana sigui inversament proporcional al desig de notorietat.

No pot ser que s'ignori que l'objectiu d'una infraestructura com el sistema Siurana- Riudecanyes és complir la funció per la qual es va finançar, construir i posar en marxa. Són infraestructures de rec i subministrament d'aigua. Per fer-ho, agradi o no, s'ha d'utilitzar l'aigua emmagatzemada, iaixò obliga que en els períodes en què més es necessita aquest rec, el pantà estigui més buit. No cal ser cap catedràtic d'hidrologia per entendre-ho. A més, aquest ús es fa d'acord a les lleis, els reglaments i els acords entre totes les parts i organismes competents per fer-ho, i amb total transparència. Dit això, a cadascú li agradarà més, menys o gens, però serà la seva opinió.

Els membres de la nostra Comunitat som principalment pagesos, que aquests dies activem el rec de suport als cultius d'avellana i oliva. No som ni quartades ni excuses. Som els hereus dels pagesos i pageses que van contribuir, amb els seus estalvis i amb un esforç i sofriment que no voldríem per ningú, a fer possible que existeixi el pantà de Siurana, l'única infraestructura capaç de garantir que avui, i en un futur, el Riu Siurana pugui disposar de cabal d'aigua regular durant tot l'any. Ja va sent hora que determinats grups valorin el seu potencial per mantenir viu al Riu Siurana, que avui mateix, ben probablement baixaria sec sense l’embassament.

Des de la Comunitat no entenem ni compartim perquè la Plataforma pel Riu Siurana canalitza la seva contrarietat, o la seva ignorància, personalitzant-la en la figura del nostre administrador, que simplement dona una resposta objectiva, basada en un fet objectiu. No entenem aquesta intencionalitat més enllà que la de pretendre maliciosament personalitzar un conflicte, que per cert no té cares, o més bé, en té masses. Si l'objectiu és la provocació, no hi caurem. Si l'objectiu és assenyalar, no ho acceptarem.

La nostra voluntat per arribar a acords és clara. Hem donat suport i participem en la Taula del Siurana-Riudecanyes. Això no obstant, resulta molt difícil seure a la mateixa Taula amb grups que no accepten la diversitat i el diàleg i, sobretot, que no mostren el més mínim respecte pels interlocutors. Probablement, potser també fruit d'una pretesa ignorància, no són conscients que és una Taula de Concertació, un instrument voluntari de participació per apropar posicions i interessos divergents a partir de l'exercici de l'empatia.

Tinc la impressió que hi ha persones i grups que no són conscients què sense la participació i l'acord de la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes no es poden arribar a fer efectives les decisions de la Taula. I al contrari, aquesta Taula, amb la participació de la Comunitat, podria avançar i arribar a acords molt positius encara que no hi fossin representades determinades persones i grups. Nosaltres no volem excloure a ningú, sols demanem respecte i serietat.

Potser cal que tots els participants a la Taula tinguin clar què es vol, avançar o bloquejar, arribar a solucions de consens o fer propostes inacceptables per a qui les ha d'implementar. Potser cal diferenciar entre els que volen arribar a solucions de consens i els que sols busquen notorietat i protagonisme. Potser comença a ser hora de treballar seriosament per assolir un resultat satisfactori, deixant de banda provocacions, intoleràncies, protagonismes i faltes de respecte.

Nosaltres volem participar en la resolució, però també tenim clars quins són els interessos que defensem: els dels membres de la nostra Comunitat. Fer-ho compatible amb altres interessos, dependrà de tots. La nostra voluntat hi és.

No hi ha solucions fàcils, per molt que alguns ho pretenguin, ni probablement solucions úniques. Potser la solució serà el resultat de diverses propostes. L'únic que és evident és que haurà d'encaixar amb els interessos, els objectius i la bona voluntat de la Comunitat de Regants de Pantà de Riudecanyes. I això és una altra certesa, agradi o no.

 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics