Dissabte, 20 d'Abril de 2024

Sobre el llenguatge inclusiu

23 de Novembre de 2020, per Comissió de Violència de Gènere i Igualtat de l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Reus
  • Logotip de l'Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Reus

    Cedida

L'ésser humà s’expressa amb paraules, el llenguatge és la forma que tenim de transmetre les nostres idees i pensaments, i existeixen molts estudis que demostren que el llenguatge modela les nostres idees, per això, és important fer ús d´un llenguatge inclusiu.

L’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Reus (ICAREUS), en el seu afany de vetllar per la igualtat entre homes i dones i d’eradicar qualsevol forma de discriminació per raó de sexe, ja fa temps que està duent a terme una sèrie de tasques dirigides a promoure la igualtat entre professionals de ladvocacia.

Una de les primeres actuacions que va fer va ser la modificació de la seva denominació passant a ser Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Reus, tot deixant clara la seva aposta per un llenguatge neutre. En aquesta singladura iniciada cap a la igualtat entre homes i dones, la Junta de Govern va aprovar l’adhesió al Pla d'Igualtat elaborat pel Consell de l'Advocacia Catalana (CICAC) que conté una sèrie de mesures dirigides als diferents Col·legis de l'Advocacia de Catalunya per tal de promoure la igualtat d'oportunitats entre homes i dones i evitar la discriminació per raó de gènere.

En aquesta mateixa línia, l’ICAREUS va crear l'any 2018 la comissió de Violència de Gènere i Igualtat amb l’afany de millorar el servei d’atenció a les víctimes de violència de gènere i vetllar per la igualtat entre homes i dones en tots els àmbits. Malgrat ser una comissió jove i amb poc bagatge són moltes i variades les actuacions que s'han dut a terme i molts més els projectes de futur encaminats a assolir uns objectius marcadament inclusius i igualitaris.

Aquesta comissió pretén estar present en tots aquells actes diaris i quotidians de la societat tendents a fomentar la igualtat de gènere i d'oportunitats i estendre la seva col·laboració en les diferents activitats socials que es puguin organitzar en l'àmbit de la igualtat de gènere en la nostra demarcació. Darrerament, dins del Pla d'Igualtat de l'Advocacia aprovat pel CICAC, l’Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Barcelona ha elaborat una Guia de llenguatge inclusiu que pretén ser un instrument que contribueixi a l'ús de termes i expressions lliures de sexisme i que l’ICAREUS ha acordat implementar.

Segons una definició molt estesa, fer ús d'un llenguatge inclusiu consisteix en propiciar l'emissió de missatges que no atemptin contra la dignitat de les persones i fomentin les comunicacions no discriminatòries en qualsevol àmbit organitzacional. Aquesta és la fita que ens hem marcat des de l’ICAREUS per seguir amb el nostre compromís amb la societat que ens envolta. 

I és que, fomentar l'ús del llenguatge inclusiu no és una qüestió menor, ja que són molt rellevants i importants les paraules que fem servir i com les fem servir, perquè tot el que anem sentint, llegint, repetint i veient ens conforma la nostra persona i ens influeix en les nostres decisions i en el nostre futur. Així, si sempre sentim parlar del “director”, el “gerent“, “l'informàtic“, i de "la infermera“, en siguem conscients o no, serà molt més fàcil que sempre un nen vulgui ser informàtic i una nena infermera; i, que sigui el nen qui tingui aspiracions d´ocupar càrrecs directius.

A banda d'aquest aspecte, que és molt important perquè va unit a l'educació dels infants, també a la societat adulta un llenguatge no inclusiu farà que la dona continuï tenint més dificultats que l'home per tal de desenvolupar segons quines feines i que se li continuïn atribuint les feines de la llar i de cuidadora com a pròpies; tanmateix, dificultarà que els homes que vulguin canviar aquesta concepció, ho puguin fer.

Òbviament, no tan sols el llenguatge ha de canviar, però és una peça més, per a un únic objectiu: la igualtat entre homes i dones. Però juntament amb el llenguatge escrit i verbal, és de gran rellevància també el llenguatge visual. Les imatges referides a càrrecs de certa importància no sempre han de ser ocupades per homes, com tampoc hi han de ser sempre dones a les imatges d'administratives o que denotin un càrrec inferior al de l'home. I és que la societat està en constant evolució, i aquesta significa que avui decidim parlar per a ells i per a elles, perquè tots i totes som part de la societat.

Comissió de Violència de Gènere i Igualtat de l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Reus

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics