Dimecres, 02 de Desembre de 2020

Trenta-tres anys després, Reus tindrà un nou reglament de participació

24 de Gener de 2019, per Mariona Quadrada
  • La CUP se suma a la sessió de retorn del nou reglament de participació ciutadana

    CUP Reus

Aquest dijous, la CUP de Reus assistirem a la presentació de l’esborrany del reglament de participació de l’Ajuntament de Reus, un marc que tindrà la ciutadania per exercir el seu dret a la participació. El reglament vigent al nostre municipi es va redactar al 1986: és a dir, tenim un reglament de participació caduc, i fins a dia d’avui no s’havia actualitzat ni se n’havia promogut un de nou. En els nostres programes polítics, tant el del 2011 com el 2015, sempre hem prioritzat la participació i la transparència en front de l’opacitat i elitisme que sempre ha imperat en aquesta institució.

A partir d’aquest marc, la CUP vam presentar una moció per elaborar un nou ROM (reglament orgànic municipal) i un reglament de Participació Ciutadana, que va ser aprovada a inicis d’aquest mandat (14 de setembre de 2015). Fruit d’aquesta moció, el govern municipal de Reus va anunciar que faria un procés ciutadà per elaborar el reglament de participació. Alhora, la CUP en va fer un amb la implicació d’unes 40 persones, força de les quals no formaven part del nostre entorn immediat. Les conclusions i propostes van ser presentades a la comissió de participació de l’Ajuntament.

El febrer del 2016, la CUP i el govern van pactar els pressupostos municipals a canvi d’una sèrie de contrapartides, entre les quals hi havia el de dedicar un 25% del pressupost en inversions del 2017 en forma de pressupostos participatius. El juny del 2016, la CUP va presentar una moció per insistir en la implementació dels pressupostos participatius. El 2017, el govern va incomplir el pacte i no es va arribar enlloc. Finalment es van dur a terme els pressupostos participatius per a l’exercici del 2018.

Des de la CUP pensem que tenim el dret i el deure fins i tot com a retiment de comptes als nostres votants i als que no ho són, de destacar que hem complert amb la part de programa electoral sobre participació i transparència fins on el fet de ser a l’oposició ens ha permès. Per acabar, en aquest nou reglament de participació hi ha aspectes que, de moment, queden al descobert o amb poca concreció.

Entenem, però, que aquest reglament és un marc referencial i obert, la qual cosa fa que si nosaltres governem, ens el puguem adaptar a la nostra línia política. Per exemple: en àrees com cultura que viu tancada a la ciutadania, podríem configurar-la a través de propostes tant del món cultural com de la ciutadania en general.

Ara ens toca estar amatents al desplegament del reglament i a l’elaboració dels plans estratègics que hi aniran lligats. També dels pressupostos participatius, de la regulació dels centres cívics i de la creació d’òrgans de participació reals i amb poder de decisió. Per una ciutat viva, per una ciutat participativa.

Mariona Quadrada és regidora de la CUP a l'Ajuntament de Reus. 

 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics