Diumenge, 16 de Juny de 2024

Doctor: quin llibre trio?

Una 'llibretera de capçalera' ens ajuda a escollir entre les novetats locals

22 d'Abril de 2009, per Jordi Suárez
  • Part dels autors reusencs que editen obra

    J. Gallofré

  • Antònia Abelló

     

Per destriar entre la mar de llibres, encara és molt valuosa (potser més que mai) l'opinió del llibreter: com aquell que pregunta al gestor quan es veu desbordat per la paperassa o els números; com aquella que pregunta a la venedora de fruita que li triï les millors peces, el llibreter o llibretera de tota la vida ens pot ajudar amb una opinió del tot fiable.

Al carrer de la Galera de Reus hi ha una d'aquestes llibreries on sempre hi trobarem un parer solvent: ben bé com si es tractés del metge de capçalera que ens aconsella davant la nostra desorientació quan estem del tot perduts i atabalats, i després de demanar-li que suggereixi cinc títols d'obres locals per guiar els lectors reusencs, la Montsant Fonts proposa, per començar, el llibre 'Sant Pere i el campanar': la construcció i les transformacions de l'edifici de la Prioral reusenca, editat per Carrutxa i signat per Ezequiel Gort, historiador medievalista i arxiver municipal. "Dóna molta informació sobre la Prioral, parla dels orígens de l'església de Santa Maria, ha tingut molt bona acceptació i, en definitiva, és una bona manera de difondre el patrimoni i un monument molt estimat pels reusencs", comenta Fonts.

En segon lloc, la nostra llibretera de capçalera ens proposa 'Rutes literàries pel Baix Camp', d'Editorial Proa, de Dolors Requena i Fina Masdeu. Aquest treball proposa itineraris per la comarca a partir de fragments d'obres literàries que precisament passen o descriuen aquests indrets: una bona manera d'endinsar-se en la literatura contextualitzada en el nostre món més proper i conèixer aquells autors o autores que d'altra manera potser no estaríem temptats de llegir.

En una línia diferent, el llibre 'Vols fer el favor d'apujar-te els pantalons?' (Barcanova), de Jordi Folck, proposa un to desenfadat que en el fons pot fer reflexionar sobre les tendències juvenils i el rumb de la societat en què vivim. Més enllà de la ficció, l'escriptor i columnista del Reus Digital, Ramon Gomis, és l'autor del llibre editat pel Centre de Lectura 'Retrats més o menys impertinents', que, segons Fonts, "proposa una manera personal de mirar el melic a la ciutat en el sentit que dóna visions personals sobre personatges de Reus i el Camp".

Finalment, la darrera proposta s'endinsa en el camp de la memòria històrica, que darrerament ha experimentat un creixement en el nombre de títols i treballs publicats arreu del país. En concret, Fonts parla de l'obra editada a cura de la historiadora Carme Puyol titulada 'La sala llarga i altres escrits', un llibre acabat de publicar per l'Ajuntament de Reus que dóna a conèixer vivències i personatges de la ciutat tal vegada desconeguts pel gran públic, a partir de la figura d'Antònia Abelló.

Probablement, amb aquesta llista a la butxaca, i sempre oberts a deixar-nos seduir per allò que veiem a les parades del Mercadal, podrem respirar més tranquils i disposar-nos a viure un Sant Jordi ple de lectura.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

Antònia Abelló Reus

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges