Dissabte, 24 de Febrer de 2024

4,5 milions per 'reactivar' Reus davant de la pandèmia

Govern, oposició i teixit local sumen esforços en un document que inclou mesures en l'àmbit social i de suport a les empreses

18 de Maig de 2020, per Marc Busquets
  • Govern, oposició i teixit econòmic han sumat propostes per elaborar un pla de reactivació

    Reus.cat

Sota el lema 'Reactivem Reus', el govern municipal, l'oposició i el teixit local i del Camp han sumat esforços. El resultat és un document que servirà de "full de ruta" per combatre les conseqüències econòmiques de la pandèmia de la covid-19. Recull una sèrie de mesures per valor de 4,5 milions d'euros, destinades a l'acció social i al suport als empresaris. Una xifra "molt important", com s'hi han referit el batlle, Carles Pellicer, i la vicealcadessa, Noemí Llauradó. Tots dos han exposat un projecte "ambiciós", "de ciutat i de territori", segons aquesta última. 

Un 'document viu'

Pellicer ha estat el primer en intervenir. Ho ha fet per assenyalar que el pla en qüestió és "de rescat". "Hem treballat dos mesos amb prudència. Hem usat les eines a l'abast per preservar la salut de les persones perquè era prioritari", ha dit. Les conseqüències de la covid-19, amb tot, ha causat una delicada situació econòmica que ha fet necessària la "unió". "Tots junts ho superarem", ha subratllat. Les mesures adoptades, ha afegit, s'han aplegat en un document "viu, concebut com un "full de ruta" fruit "de la suma de tots". Ha estat en aquest punt quan el batlle ha detallat que s'han 4,5 milions d'euros per combatre el coronavirus i "reactivar" Reus. 

Els objectius, ha revelat, són "corregir la desacceleració econòmica i donar resposta a les demandes socials". En aquest sentit, s'ha apuntat a dos grans línies d'actuació, en el pla. Són les famílies, d'un costat; i "els comerços, els autònoms i els gremis", a l'altre. Dels 4,5 milions que es contemplen, 2,9 provenen del pressupost corrent i 1,9, del d'inversions. 736.00 euros seran, segons s'ha avançat, en mesures assistencials; i 846.000, de l'aprovació d'exempcions fiscals aprovades. Tot plegat, ha manifestat l'alcalde, ha de servir per construir "una ciutat més justa i solidària". 

Pellicer s'ha referit també a la Cimera per a la reactivació econòmica, i a les taules de treball sectorials que han sorgit més tard. El batlle ha agraït les aportacions de tots els actors implicats i ha destacat el tarannà "proactiu" del govern que lidera. Acte seguit, la vicelcaldessa Llauradó ha indicat que "teníem clar d'entrada que havíem d'implantar mesures per a la gent" i ha descrit el pla com una eina "de ciutat i de territori". Aquesta ha explicat que en les reunions que s'han dut a terme en el marc de cimera s'hi ha constatat "la voluntat d'entendre'ns, uns i altres". Per tot plegat, ha celebrat "el diàleg i el consens" que han aconseguit "posar les persones al capdavant de tot". 

Contractació d'aturats i suport a autònoms, entre altres

Llauradó ha volgut comentar algunes de les mesures concretes del document. D'aquesta manera, ha avançat que s'han dissenyat, entre altres, un pla de xoc alimentari; ajuts per a subministraments bàsics; foment de la contractació d'aturats; suport a autònoms; la posada en marxa d'una plataforma de comerç electrònic; l'impuls de la creació de cooperatives; la promoció per a l'ocupació de locals buits; i una programació cultural estable. "És un dels sectors més afectats per la crisi i ens pot servir a ajudar a sortir-ne, de tot això", ha argumentat la vicealcadessa, en relació a aquest últim àmbit. A banda, aquesta ha anunciat que hi haurà comissions de seguiment per avaluar el nivell de compliment de les mesures previstes al pla presentat aquest dilluns. 

El regidor Daniel Rubio ha intervingut després de Llauradó. El pla, segons ha dit, aglutina propostes aportades a les taules sectorials, però també en la sessió plenària. La captació de noves empreses per "generar riquesa", o el desplegament de mesures sostenibles, ha detallat, són els trets característics del pla. Després ha estat el torn dels diversos portaveus dels grups municipals a l'oposició. Des de la CUP, Marta Llorens ha aprofitat la seva exposició per donar "la seva visió" de la crisi sanitària. "Ens hem ofert al govern i sempre hem dit que no ens calia signar un pacte de ciutat, sinó trobar un espai per fer propostes efectives en benefici de les vides de les persones", ha raonat. 

El parer dels sindicats

La portaveu de Cs, Débora García, ha subratllat el suport de la formació espanyolista al pla. "Ens en sentim part perquè hem aportat propostes que hi han estat incloses", ha matisat. Després, i a les files del PSC, Andreu Martín ha recordat que dies enrere va presentar fins a 50 propostes per combatre les conseqüències de la covid-19. "Tot això ens ha de servir per anar endavant, no pas enrere. No podem tornar al Reus que teníem", ha dit, tot instant l'administració a guanyar en "agilitat" per servir la ciutadania. 

En representació del teixit econòmic local i del territori, el president de la Cambra de Reus, Jordi Just, ha descrit com un "honor" el fet de poder col·laborar en la confecció del pla de reactivació i ha demanat "unitat" per tirar-lo endavant amb "èxit". Des del sindicat UGT, Joan Llort ha assenyalat que "tenim tres eixos" en diferents entorns per donar prioritat "a la salut, a les persones i a la feina, en aquest ordre". Ha indicat, tot seguit, que el pla reusenc "ha de servir d'exemple" a altres localitats del Camp de Tarragona. Per part seva, i com a integrant de CCOO, Mercè Puig ha subratllat el caràcter "ambiciós" del document i ha demanat un "major suport de les administracions superiors" als ens locals. 

Finalment, el degà de la facultat d'Economia i Empresa de la Universitat Rovira i Virgili (URV), Antoni Terceño, ha volgut posar l'accent que la constitució del pla suposa "un pas endavant de l'administració local". Per tancar la presentació de 'Reactivem Reus', Pellicer ha reiterat "la nostra aposta pel futur, per la gestió de rigor i per donar resposta a la crisi". Les mesures previstes, ha dit Llauradó, s'executaran "en paral·lel". "Creiem que és necessari dur-les a terme ja", ha conclòs. 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (3)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Ni fu, ni  18 de Maig de 2020

ESTO NO LO ACTIVA NI DIOS.

Perdonen el encabezamiento, no creo en Milagros, y si los hay Dios quiera que lo veamos pronto. Con el dinero que dicen que van a inyectar no tienen ni para comenzar. Por lo tanto, hay que empezar a que las empresas empiecen a trabajar, las que tengan problemas económicos, inyectar dinero con subvenciones y créditos. Lo antes posible, de lo contrario no saldremos de esta. Los salarios de los políticos al 50 %, Asesores fuera, subvenciones a los partidos políticos fuera. Estas partidas citadas a un fondo para la sociedad y las empresas, aparte de lo anunciado, y otros partidas revisarlas porque hay dinero que se va por las cañerías que no se saben a donde van... SUERTE

Pepito de l'arena  18 de Maig de 2020

Assessors

Podrieu ampliar la xifra si rebaixèssiu sous d'assessors, amics, familiars i tutti quanti.

Ernesto  18 de Maig de 2020

Fantàstic

Muy bien señor alcalde pero lo primero que tiene es liquidar lo que deben a todos los sanitarios es de justicia hacerlo ya y sin demora ellos nos lo están dando todo, pague ya y después todo lo demás