Un total de 41.834 beneficiaris rebran aquesta setmana el 70% de l'import dels ajuts directes de la Política Agrària Comuna (PAC) que farà efectiu el departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació. Corresponen als ajuts de pagament bàsic, pagament verd o greening, complement a joves, i als ajuts del règim de petits agricultors sol·licitats en la Declaració Agrària (DUN) 2020. Així mateix, Agricultura preveu pagar el 18 de desembre la resta del saldo dels imports d'aquests ajuts directes 2020 fins al 95% dels imports. El 5% restant s'abonarà durant el primer semestre del 2021 un cop analitzats els límits pressupostaris, segons informen des del departament.
Agricultura remarca que, arran de la pandèmia de la covid-19, aquesta ha estat una campanya complexa i atípica en relació amb totes les anteriors. Quan es duia poc més d'un mes del termini de presentar la DUN, el confinament va comportar que totes les gestions s'haguessin de fer via internet. Gràcies a disposar de l'aplicació DUN web i a l'allargament del termini per fer la sol·licitud dels ajuts, tant els ajuts directes (primer pilar), com els de sostenibilitat i els de competitivitat (segon pilar), es va poder presentar totes les sol·licituds previstes per a aquest any 2020.
Amb les mesures de simplificació dels controls de camp de les sol·licituds i la tasca de les entitats col·laboradores i del personal de la conselleria (Oficines Comarcals, Serveis Territorials, i Serveis Centrals), Agricultura ha pogut poder pagar la bestreta del 70% dels ajuts directes al 99.45% de les sol·licituds presentades durant aquesta campanya 2020. El pagament dels ajuts, tal com estableix el reglament comunitari, s'efectua després de realitzar els controls administratius i sobre el terreny a les sol·licituds establerts.
Els ajuts directes formen part de l'anomenat primer pilar dels ajuts de la Política Agrària Comuna (PAC), estan finançats al 100% pel Fons Europeu Agrícola de Garantia (FEAGA), i el seu pressupost anual disponible a l'estat espanyol és de més de 4.000 milions d'euros, dels quals a Catalunya se'n gestiona aproximadament 265 milions.
La PAC té com a objectiu millorar el nivell de vida als 22 milions d'agricultors i treballadors agrícoles europeus, així com un proveïment d'aliments estable, variat, i segur als 500 milions de ciutadans d'Europa. Dins de la PAC, els ajuts de pagament directe es destinen a estabilitzar la renda agrícola per a reforçar la competitivitat i la sostenibilitat de l’agricultura europea, objectiu de la política comuna dels 27 països de la UE. El pressupost de la PAC per al període 2014-2020 preveu un total de 408.310 milions d'euros en fons de la UE, dels quals 308.730 milions d'euros es destinen a pagaments directes i mesures de mercat (l'anomenat primer pilar), i 99.580 milions d'euros, al desenvolupament rural (l'anomenat segon pilar).
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics