Dilluns, 26 d'Agost de 2024

Com han afectat la pandèmia i la crisi econòmica a la decoració de la llar?

30 de Desembre de 2022, per Joel Medina
  • Aida Domínguez i Mikki Lozano, propietaris de Viso Studio

    Joel Medina

L’interiorisme pot canviar l’estat d’ànim. Fa anys que se’n parla. Però, quines són les darreres modes en l’àmbit de la decoració de la llar? I com es poden implementar en conjunt amb criteris de sostenibilitat ambiental? Són algunes de les qüestions amb què treballa Viso Studio, un espai especialitzat en cuines i mobiliari. Els seus promotors són Aida Domínguez i Mikki Lozano.

Domínguez va estudiar el cicle de disseny d’interiors a l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació a Reus, però l’any 2016 va haver d’emprendre el viatge cap a Barcelona a la recerca d’un món laboral més obert. Va cursar un postgrau en disseny de bars i restaurants a l’escola de disseny Elisava i va treballar durant uns anys a Barcelona fins que va arribar la pandèmia.

Lozano prové del món del disseny gràfic. Va cursar el grau al centre universitari de disseny BAU a Barcelona, on també va realitzar un postgrau en brànding. Ell és qui es responsabilitza del màrqueting, la comunicació i l’administració de l’empresa, mentre que Domínguez s’encarrega del disseny.

L’any 2020, durant el desconfinament i contràriament a la dinàmica general, Domínguez i Lozano, que es van conèixer a Barcelona, van veure que les seves disciplines podrien unir-se i van plantejar-se emprendre dins dels seus sectors i crear la seva pròpia empresa, Viso Studio. Una idea que va prendre forma el febrer de 2021 amb la compra d’un local al raval de Sant Pere de Reus, on tots dos van veure una opció de mercat que es va arrodonir el passat 30 de novembre amb la seva inauguració. 
 

Viso Studio és estudi especialitzat en disseny d’interiors Foto: Joel Medina


“Unes setmanes després d’haver llogat el local, es va encetar el programa de subvencions de Reus Espais Vius, on vam albirar una gran oportunitat”, explica Domínguez. El projecte, que, amb un topall de 20.000 euros per empresa, finança fins al 50% de les inversions de negocis que apostin per l’impacte ambiental, s’ha ampliat recentment al voltant del Pallol.

Viso Studio treballa, principalment, en l’estudi de cuines. Actuen com distribuïdors de la marca italiana CESAR i, a banda, realitzen dissenys i assessoraments d’interiors amb la marca danesa MENU Space com a punta de llança: “Podem arribar a fer obra menor i col·laboracions amb arquitectes i professionals del sector”, indica Domínguez, qui afirma que, durant els seus anys a Barcelona, ha tingut l’oportunitat de “treballar amb el sector professional i executar projectes de distribució de cuines amb constructores grans”.

Vull canviar la decoració de casa meva, què es porta?


No és imprescindible tenir una idea preestablerta quan es vol dur a terme una transformació d’aquest tipus. Segons Domínguez, “els clients coneixen Viso a través de les xarxes socials i s’informen abans de venir; sempre se’ls recomana demanar cita”. A partir d’aquí, el que es demana és que es prenguin unes petites mides de l’espai d’actuació. Posteriorment, es planteja el projecte i el pressupost.

Quant als estils, Domínguez expressa que existeixen infinitat d’oportunitats: “Des del minimalista fins al barroc, passant per l’eclèctic; no acabaríem mai, per tant, nosaltres projectem un estil determinat depenent de les necessitats del client”. No obstant això, quins són els que triomfen?
 

Viso Studio treballa, principalment, en l’estudi de cuines Foto: Joel Medina


En l’àmbit de cuina, el color blanc i la fusta han regnat durant aquests últims anys, “però la gent cada cop més s’està inclinant per tocs foscos i per les illes”, indica Domínguez. A més, la fondària dels mobles s’està incrementant de 60 a 65 cm com a mínim: “És una mesura que s’ha pres amb l’objectiu que les cuines siguin més còmodes a l’hora de treballar-hi”.

Pel que fa a les tendències d’interiorisme, l’estil eclèctic és el que més està dominant. La combinació d’idees i de mobiliari s’està produint cada cop més. I és que, segons Domínguez, “molta gent s’està acostumant a comprar mobles de segona mà, la qual cosa també és positiva per al medi ambient”. 

Wabi-sabi, bellesa imperfecta


És un dels corrents que més s’està imposant avui dia. Busca destacar l’atractiu d’allò que, a priori, no en té. El wabi-sabi és un terme japonès que entén la imperfecció com a atracció. En l’àmbit mobiliari, es podria dir que una decoració té wabi-sabi si es pot apreciar el seu deteriorament. S’oposa diametralment a la simetria i als estàndards de perfecció comunament acceptats.

La malenconia que provoquen, els materials naturals, el seu caràcter rústic i la sensació de decadència que transmeten són alguns dels atributs que es valoren en la filosofia wabi-sabi, que ressalta el pas del temps i categoritza la bellesa com quelcom efímer. Fusionada amb l’estètica minimalista, el wabi-sabi és una de les tendències que més s’accentuarà. “La gent està valorant molt tenir espai a casa seva, i per això es creu que menys és més”, assegura Domínguez.

L’interiorisme i l’estat d’ànim


Arran de la pandèmia i de la crisi econòmica, es prioritza la tranquil·litat de la llar: “El fet d’haver passat tant de temps a casa durant el confinament ha provocat que no es decori d’una manera tan atapeïda com abans”, explica Domínguez. A més, es va donar el cas que, durant els mesos de desescalada, es van incrementar els casos de persones que volien dur a terme una reforma a casa seva. Hi ha diferents aspectes a tenir en compte, ja que els colors, els materials i els diversos estils afecten de manera significativa a l’actitud.

[blockquote]«El fet d’haver passat tant de temps a casa durant el confinament ha provocat que no es decori d’una manera tan atapeïda com abans»[/blockquote]

El blau transmet calma; el blanc, puresa; el vermell, excitació; el negre, elegància; el marró, calidesa; el groc, energia; el verd, naturalesa; i el taronja, vitalitat. Tots i cadascun dels colors tenen les seves particularitats i es poden combinar de diferents maneres segons el que es vulgui aconseguir. Un dels exemples es troba a les escoles, on no s’acostumen a veure colors gaire estridents. Domínguez comenta que “disciplines com la neuroarquitectura se centren en com els entorns poden afectar de manera emocional, per això, quan ve un client que vol canviar la cuina, és més important saber si fa vida a la cuina que quin color li agrada”.

L’arquitectura passiva


Des de l’interiorisme també es pot treballar per reduir l’impacte ambiental. S’entenen com arquitectura passiva els dissenys que prioritzen l’eficiència energètica i la sostenibilitat. També la salut, ja que, per exemple, s’evita que les instal·lacions elèctriques passin a prop del llit: “Com que als costats del capçal acostuma a haver-hi interruptors, la xarxa passa pel costat del cap de la persona; amb l’arquitectura passiva això es vol eliminar”, argumenta Domínguez.

El respecte al medi ambient també va en funció dels materials que s’empren. Aixetes que redueixen el consum a través de filtres, espais diàfans perquè traspassi la llum solar, matèries de quilòmetre zero, sistemes de ventilació innovadors, campanes extractores que regeneren el fum en lloc d’expulsar-lo… A més d’aquestes mesures, Domínguez assegura que “la marca de mobiliari amb què col·labora Viso treballa a partir de comandes, no hi ha productes en estoc”.

Amb només un mes de vida, Viso ja es troba en ple rodatge. Aida Domínguez i Mikki Lozano ja estan posant en pràctica la seva experiència i animen a la gent perquè descobreixi el món de l’interiorisme: “Sempre dintre de les seves possibilitats, ja que, de vegades, la inversió és elevada”, reconeix Domínguez. De cara al futur, l’objectiu de l’empresa i d’aquests dos joves emprenedors és fer-se un lloc en el món comercial de Reus.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics