Dilluns, 06 de Maig de 2024

El Baix Camp, un territori de grans oportunitats però amb molt camí per recórrer

Alcaldes.eu i El Punt Avui porten els esmorzars amb batlles a Reus

29 de Juliol de 2015, per Elisabet Soler
  • Alcaldes.eu i El Punt Avui han organitzat un esmorzar al Consell Comarcal del Baix Camp

    Tjerk Van Der Meulen/ El Punt Avui

  • Tjerk Van Der Meulen/ El Punt Avui

  • Tjerk Van Der Meulen/ El Punt Avui

  • Tjerk Van Der Meulen/ El Punt Avui

  • Tjerk Van Der Meulen/ El Punt Avui

El Baix Camp és un territori amb un gran nombre d’actius i oportunitats, tot i que encara cal  treballar aspectes per millorar deficiències. Aquesta és la principal conclusió que s’ha extret, aquest dimecres, a l’esmorzar col·loqui organitzat per Alcaldes.eu i El Punt Avui , en el qual respresentants dels sectors universitari i empresarial, i alcaldes del territori han debatut diverses propostes de dinamització de la indústria i el comerç de la comarca. L’acte ha estat presidit pel conseller d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya, Felip Puig, que ha donat la seva visió sobre quins elements cal potenciar en el territori, entre els que destaquen una major col·laboració institucional, més consens entre iniciativa privada i sector públic i una major perspectiva de guanyar dimensió. Per altra banda, un dels temes més reivindicats per les autoritats assistents ha estat el dèficit d’infraestructures, transport públic i telecomunicacions existent al Baix Camp.

El conseller ha volgut remarcar la importància del Camp de Tarragona, “la segona gran regió metropolitana de Catalunya i una de les grans economies industrials del sud d’Europa”, la qual “ha sabut trobar equilibris poderosos entre la indústria i el turisme i la química i l’entorn”, motiu pel qual assegura que gaudeix de moltes oportunitats de futur. Felip Puig ha apostat perquè hi hagi una major col·laboració entre el territori i les institucions, així com també més ambició a l’hora de guanyar dimensió i “pensar en gran”.

Per altra banda, el conseller ha afirmat que s’han d’establir més vincles de confiança i responsabilitat entre allò públic, la societat civil i la iniciativa privada, ja que creu que “el lideratge privat és fonamental per l’impuls públic”, cosa que considera que s’ha de reflectir en els models de governança del futur. “Estem en un moment de canvis en tots els aspectes i per tant també hem de canviar les estructures d’Estat per tal que les nostres reivindicacions tinguin solució”, ha afirmat Puig.

Mostrant una visió més global, el conseller de la Generalitat ha afirmat que l’economia a Catalunya està revifant, tot i que encara hi ha una fractura social “molt greu”. En aquest sentit, Puig ha afirmat que cal potenciar les polítiques socials i ha destacat els programes de formació i ocupació juvenil que s’estan impulsant, així com les mesures d’acompanyament per a la reincorporació al món laboral de les persones d’edat més avançada. També ha afirmat que entre tots hem de fer un doble esforç: “A més de superar la crisi, hem d’adaptar-nos a un nou model de creixement econòmic i corregir els defectes de l’anterior”. Pel que fa al turisme, important element dinamitzador econòmic al Baix Camp que segueix creixent, ha destacat que cal una diversificació permanent del mercat per tal que continuï anant a l’alça.

Millorar la connexió viària i la transmissió de dades

Per la seva banda, la vicepresidenta primera del Consell Comarcal del Baix Camp, Rosa Maria Abelló, ha afirmat que com a ens supracomarcal “creiem fermament en la necessitat de continuar treballant conjuntament amb les diferents administracions per reequilibrar el territori”. Així, Abelló ha destacat la necessitat d’accions fonamentals per assegurar el futur dels pobles, com per exemple la correcta connexió telefònica i les línies de transmissió de dades, “deficitàries per una part molt important dels municipis” i una xarxa local de carreteres i vies comarcals que els connecti bé. També ha destacat la importància de la dinamització del comerç dels petits i mitjans municipis i l’impuls dels productes agroalimentaris de qualitat del territori.

L’alcalde de Reus, Carles Pellicer, ha reafirmat les paraules d’Abelló assegurant que cal millorar les infraestructures ferroviàries i el transport públic, a més d’afrontar el repte de l’ocupació, ja que no n’hi ha prou amb impulsar la formació i els plans d’ocupació, sinó que les empreses també han d’invertir en el territori per generar llocs de treball. Tot això però, exposat en un discurs de caire molt positiu en què el batlle ha remarcat que “el Baix Camp és un territori de noves oportunitats” i ha afirmat que “cal reivindicar el que ens falta posant de relleu el que ja tenim o podem arribar a tenir”. Pellicer ha destacat el ressorgiment turístic i industrial de la comarca, el creixement constant del sector agroalimentari i el de les noves tecnologies, així com el comerç, la cultura i el turisme. “Això ens fa forts si ho sabem amplificar –ha afirmat l’alcalde de Reus-. Hem de treballar junts amb actitud positiva perquè el territori ressorgeixi”.

Un altre membre present a la taula presidencial de l’acte ha estat el rector de la URV, Josep Anton Ferré, que ha centrat el seu discurs en explicar quins elements creu que fan falta per potenciar el territori: massa crítica i col·laboració entre administracions i municipis, internacionalització a través d’atraure inversions foranies a la comarca, la millora de les comunicacions –que ha destacat que son molt deficitàries pels estudiants que s’han de desplaçar a la facultat-, la realització d’inversions productives i la modernització del marc legislatiu. Pel que fa a la tasca que duu a terme la universitat, Ferré ha destacat: “des de la URV intentem formar el capital humà de la millor manera possible”.

El sector empresarial també ha tingut la paraula en aquest acte, ja que és un element principal i essencial per l’economia del territori. Per una banda, el president de la CEPTA, Josep Antoni Belmonte, ha volgut reivindicar la importància de formar i reciclar la gent que està a l’atur, una partida a la qual “se li ha de donar una empenta a través de les administracions” per tal de tenir una mà d’obra qualificada que atengui la nova demanda del mercat. Per altra banda, el president de PIMEC Baix Camp, Josep Maria Caballero, ha posat de manifest la política energètica de les PIMES, ja que paguen un preu molt elevat que resta competitivitat al territori i s’hauria d’abaratir. Per altra banda, també ha afirmat que les PIMES tenen “un gran problema” amb la morositat, cosa que ha exemplificat amb la dada que 400.000 empreses han tancat per aquest motiu. Per últim també ha incidit en la idea de millorar les infraestructures, que son “deficitàries”, i la velocitat de la connexió a Internet.

Reivindicació dels pobles petits d’interior

En el torn de paraula en què els alcaldes han pogut expressar-se, Josep Rabascall, alcalde de Maspujols, ha iniciat una reivindicació dels pobles petits i de muntanya a la que han donat suport les autoritats d’altres municipis. “La N-420 separa dues realitats molt diferents. Heu anomenat les ciutats grans i turístiques però la muntanya no l’heu anomenat ningú”, ha afirmat Rabascall, que creu que els pobles petits gestionen “un territori que està abandonat”. L’alcalde ha afirmat que s’hauria d’equilibrar millor la riquesa que es produeix i ha demanat que es pensi en els petits municipis quan es prenguin decisions importants.

Aquest argument ha estat recolzat per l’alcaldessa de Prades, Lídia Bargas. “Els pobles petits ens sentim deixats de la mà de Déu perquè tenim pocs recursos”, ha exposat l’alcaldessa. Prades es un municipi que passa de tenir 600 habitants a l’hivern a 6.000 a l’estiu, per la qual cosa Bargas afirma que han de fer “mans i mànigues” perquè els recursos arribin a tot i el poble estigui en condicions quan rebi turistes. També ha denunciat la manca de ressò dels seus esdeveniments als mitjans de comunicació, que encara que siguin d’una qualitat excel·lent solen tenir molta menys difusió  que els que es realitzen a les ciutats grans.

L’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza, s’ha mostrat comprensiva amb les inquietuds d’aquests municipis afirmant que han de treballar de forma conjunta per tot el territori i, per tant, s’haurien de “potenciar els vincles entre la costa i la muntanya”. Per altra banda, l’alcalde de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, Alfons Garcia, també ha fet palesa la “gran diferència” que hi ha entre el litoral i l’interior, així com també ha denunciat l’estigmatització que pateix l’àmbit productor de l’energia, del qual en forma part el seu poble, ja que ha assegurat que “tots patim malgrat que siguem productors”. Per altra banda, ha expressat la seva preocupació per la manca de col·laboració entre totes les administracions i del sector privat, així com les deficiències en el camp de les infraestructures, el transport públic i la connexió telefònica, problemàtiques que s’agreugen al sud de Catalunya.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

reusdigital.cat Reus Diari Digital alcaldes.eu i El Punt Avui, Baix Camp
reusdigital.cat Reus Diari Digital alcaldes.eu i El Punt Avui, Baix Camp
reusdigital.cat Reus Diari Digital alcaldes.eu i El Punt Avui, Baix Camp
reusdigital.cat Reus Diari Digital alcaldes.eu i El Punt Avui, Baix Camp

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges