Dimecres, 20 de Novembre de 2024

El Panel de tast de l’avellana incrementarà els tastadors especialitzats

07 de Febrer de 2022, per
  • Un camp d'avellaners del Morell.

    ACN

La Denominació d’Origen Protegida (DOP) Avellana de Reus impulsarà la selecció de nous tastadors del Panel de tast de l’avellana, així com l’organització de noves sessions de formació, que continuarà impartint la Unitat de Nutrició i Salut del centre tecnològic Eurecat amb la col·laboració del Departament de Tecnologia dels Aliments de la Universitat de Lleida (UdL), i en les que es definiran noves metodologies validades de tast sensorial de l’avellana.

A més d’aquestes activitats, la DOP Avellana de Reus crearà un grup operatiu amb les empreses productores i els agents del territori per aplicar el coneixement generat pel panel. En el marc d’aquest projecte, que compta amb el finançament de la Direcció General d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries de la Generalitat de Catalunya i el Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural, s’establirà una metodologia per al tast d’avellanes en format cru, alhora que es consolida el format torrat.

“Amb aquesta eina volem contribuir a la professionalització del sector”, ha dit la presidenta de la Denominació d’Origen Protegida Avellana de Reus, Ester Gomis, i ha destacat que “conèixer l’avellana és estimar-la, i tenir arguments per posar en valor les avellanes locals”. Amb les noves sessions formatives, que s’iniciaran aquest febrer, se seleccionaran i formaran nous tastadors entrenats per difondre les característiques de les avellanes i es crearan fitxes tècniques de les diverses varietats amb criteris organolèptics.

El Panel de tast de l’avellana, amb els 10 primers tastadors especialitzats i la definició dels atributs de la varietat Negreta torrada, es va crear el mes de juny de 2021 per part de l’Oficina Tècnica de l’Avellana, coordinada per Eurecat i impulsada pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. Va comptar amb la col·laboració de la DOP Avellana de Reus, així com del Departament de Tecnologia dels Aliments de la Universitat de Lleida.

El treball del Panel ha d’afavorir la generació de nous productes amb atributs validats per experts, que incrementin la competitivitat de les empreses i entitats del sector. Disposar d’arguments sòlids, els permetrà potenciar la cultura de la fruita seca i en particular de l'avellana. Alhora que impulsarà el posicionament del territori com a referent internacional amb productes que donin resposta a valors en alça entre els consumidors com la relació entre la nutrició i la salut, i la sostenibilitat del consum de productes de proximitat.

Així doncs, la DOP Avellana de Reus, que protegeix les varietats Negreta, Paueteta, Gironella, Morella i Culplana, vol consolidar el Panel de Tast com un instrument útil per les empreses i el sector per a la millora de la qualitat del producte. El projecte ‘Innovació en l'Avellana DOP Reus - Noves metodologies validades de tast sensorial de producte’ està finançat pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER) i pel Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, en el marc del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) 2014-2022. 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics