Dijous, 16 de Maig de 2024

El Priorat encara la verema amb molt bones previsions

15 de Setembre de 2021, per
  • La verema de la DOQ Priorat es preveu bona

    Cedida

La DOQ Priorat ha iniciat la verema a les seves finques. Els viticultors han començat amb la recol·lecció de les varietats més primerenques com el sirà, merlot, viognier o la garnatxa blanca. La verema s’allargarà durant 40 dies més, segons el Consell Regulador de la DOQ Priorat.

Amb aquest inici, el mateix consell activa les figures dels veedors. Aquests s’encarregaran d’assistir els cellers i dur a terme els aforaments a les parcel·les vitícoles, que permetran garantir la producció de la DOQ Priorat. Les previsions per aquesta anyada són molt bones, ja que apunten a una molt bona qualitat del raïm. La nevada que va arribar a principis de gener amb el temporal Filomena va incrementar la reserva hídrica i això ha permès garantir una bona collita.

A més, pel que fa a quantitat, s’espera poder recuperar valors normals en la producció. Aquestes esperances arriben després de dos anys força dolents per la collita al Priorat, en què es van arribar a registrar pèrdues del 30% del volum de producció.

Aquestes males collites es van donar per les fortes onades de calor, el 2019, i el míldiu, el 2020. A la DOQ Priorat es cultiven (a data 31 de desembre del 2020) 2088 hectàrees de vinya, de les quals 2065 es troben en producció. Un 93 per cent de les hectàrees de vinya corresponen a les varietats de raïm negre; mentre que un 7% de la producció són varietats de raïm blancs.

Bones sensacions

La DOQ Priorat ha arrencat la verema d'enguany amb molt optimisme. Els productors esperen una collita molt bona i de qualitat, si bé les condicions meteorològiques de les últimes setmanes no els permetran complir totes les expectatives que tenien.

En la visita d'inici de campanya que ha tingut lloc el dimarts 14 de setembre, el president de la DOQ Priorat, Sal·lustià Àlvarez, ha apuntat a l'ACN que aquesta verema és "il·lusionant" i "molt bonica" després de dos anys complicats pel míldiu i l'onada de calor. La collita serà més àgil del que és habitual perquè hi ha humitat als camps i això fa que el raïm es podreixi més ràpidament. L'excés d'aigua també farà que el grau sigui més baix que altres anys, però dins dels estàndards de qualitat del Consell Regulador.

Les previsions de la DO Montsant



Pel que fa a la DO Montsant, preveu per enguany una verema que s’aproximi als 7,5 milions de quilos de raïm. Això suposaria tornar a situar-se en la mitjana de producció de la DO després de dos anys de baixada a conseqüència d’una gran sequera (2019) i la greu afectació de míldiu de la passada campanya. Enguany, les condicions climàtiques han estat més beneficioses per a la vinya, començant per la important nevada que va caure a principis de gener, que va deixar gruixos de més de 50 centímetres en alguns punts, convertint-se així en una molt bona reserva d’aigua per als ceps.

Malgrat que la primavera sí que va ser més seca de l’habitual, aquest estiu ha estat marcat per petits episodis de pluja i sense dies de calor extrema, el què ha ajudat al raïm a madurar lentament i arribar a les portes de la verema en un estat òptim.

Les pluges de l’última setmana sí que han accelerat una mica la verema, en especial a la zona sud que és on s’han registrat els episodis de pluges més intenses. De moment, a la zona nord de la DO encara no ha arribat la verema. La DO Montsant és molt diversa, també climàticament, motiu pel qual la verema s’allarga fins a finals d’octubre, tot i haver arrencat ja la segona quinzena d’agost a la zona sud, tradicionalment més càlida.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges