Divendres, 29 de Març de 2024

El talent femení del Camp s'obre pas

Recollim les veus de quatre professionals en sectors diversos per la commemoració del 8-M

08 de Març de 2019, per Marc Busquets
  • Un detall del monument a la dona treballadora, a Reus

    Sebastian Dumitru

Treballen en sectors diversos, sovint dominats pels homes. Totes exposen quines mancances detecten en el dia a dia quan parlem de la igualtat d'oportunitats amb independència del gènere. Reusdigital.cat ha recollit les veus de quatre professionals de les comarques tarragonines que, davant la commemoració del 8-M, fan un retrat del context que les envolta tot reivindicant avenços decidits per eliminar barreres. 

A la consulta

A Reus, la nutricionista Rosa Baró hi passa consulta i du a terme tallers centrats en l'alimentació saludable. Té anys d'experiència en un sector en què descriu que hi ha més professionals dones que no pas homes, però apunta que aquests últims tenen "major pes mediàtic". "Apareixen més als mitjans, i si escriuen llibres són els més populars i venuts", exposa. Argumenta diverses causes que poden explicar aquest fet, entre les quals "que sempre s'ha vist en l'home la figura del metge". Assenyala, a banda, que detecta "un petit canvi de xip" a nivell social pel que fa a la igualtat d'oportunitats entre gèneres, però que "queda molt per fer". És més, observa fins i tot, "en segons quins àmbits", quelcom similar a un "retrocés". 

"Si l'home va a un congrés mèdic que té lloc en cap de setmana, no hi ha cap problema. Si ho fa ella, n'hi ha que pensen que deixa de banda la canalla i que és egoista", detalla. Això pot arribar a generar certa sensació de "culpa", que Baró troba freqüent en les professionals més joves. "Les que rondem els 40 o ja els han passat vam pensar que algunes mancances ja haurien desaparegut, que s'haurien superat, però veig que no és pas així", es queixa. Aquest divendres no secundarà pas la vaga, perquè tractant-se de la salut, "trobo que les aturades han de ser les mínimes, sigui per la raó que sigui". Amb tot, "hi dono suport i considero que qualsevol iniciativa que faci evident que hi ha moltes diferències entre nosaltres i ells és positiva", subratlla. 

Entre vinyes

Des del Celler Ronadelles de Cornudella de Montsant, l'enòloga Eva Prim indica que s'ha avançat en la igualtat laboral entre homes i dones, si bé els passos fets són "pocs i no han estat suficients". "Hi ha molts fronts per tractar", afegeix tot seguit. Aquesta, diu, és una lluita de pas potser no ràpid però sí decidit. De fet, "no he percebut cap retrocés en aquest sentit, al contrari". En un entorn rural, i en un sector "majoritàriament" masculí, la seva implicació "i passió" en la feina que fa ha estat clau per progressar i per rebre distincions com l'obtinguda el 2017 al Japó per la seva trajectòria. 

"A poc a poc es veuen més dones, en el món del vi, però no està pas igualat", segueix. Ara bé, elles han agafat "els rols de lideratge. Prim n'és un exemple. "A més de l'enòloga del celler sóc la gerent de l'empresa i lidero un equip format per homes. N'estic molt orgullosa, de la pinya que fem", manifesta. Pel que fa a la celebració del Dia internacional de les dones i a la vaga convocada, subratlla que "el 8-M és un dia clau i any rere any pren més força. La igualtat, però, l'hem de guanyar dia a dia". 

Entre bastidors

És auxiliar tècnica de sala al Teatre Bartrina de Reus ja fa una colla d'anys. Com en el cas de Prim, Mariona Vidal desenvolupa la seva feina envoltada d'homes, en un ambient en què fins fa ben poc "no hi havia dones". Ara, però, quelcom està canviant. "Se'n van veient més, i tant que sí". La tasca que du a terme amb els companys és dura, i implica càrrega física. Descarreguen material, munten i desmunten i fan "una mica de tot", apunta. "El cert és que la nostra professió és complicada, per a ells i per a elles", exposa. Per què? Entre d'altres, "per la dificultat que tots tenim a l'hora de conciliar" la vida laboral i la personal, es queixa. 

"He pogut fer sempre la meva feina amb normalitat. Carrego pes com qualsevol altre. I m'enfilo on toca com qualsevol altre", respon preguntada per si mai se l'ha qüestionada en el seu àmbit laboral. "Puntualment, i treballant per a altres, m'he hagut de sentir dir 'nena' o coses per l'estil, però no n'he fet cas", diu. Pel que fa a la vaga, i en al·lusió a la del passat 21-F, Vidal lamenta "no poder-ne fer dues en tan poc temps". "No m'és viable, econòmicament. Però hi dono tot el meu suport", rebla. 

L'humor no és (només) cosa d'homes

Aquest divendres a la nit (a dos quarts d'11, i de franc per al públic), al Cafè Teatre del Centre de Lectura, Lourdes Bayonas presenta una sessió de micro obert. "És la segona que fem, i aquesta l'he volguda fer coincidir amb el 8-M", destaca. A banda, la còmica reusenca prendrà part en un cicle humorístic protagonitzat per dones que tindrà lloc a El Molino barceloní i que du per títol 'Calladitas estáis más guapas' en una ferma declaració d'intencions. "Sempre hi ha hagut dones que han fet humor, però no se les ha deixat mostrar-se. Quan una dona puja a un escenari a fer riure, encara ha de trencar molts prejudicis", fa constar. 

I és que "ens han fet creure que el graciós en una colla ha de ser un noi i que, en definitiva, l'humor és cosa d'homes". Lentament, però, l'escena del país i de la resta de l'Estat dona sortida a les còmiques. No és fàcil, malgrat tot. "Hi ha sales que encara dubten, a l'hora de programar un espectacle còmic si el fa una dona", carrega. Per a Bayonas, "en aquest sector el gènere hauria de ser el de menys. No hi ha un humor femení. El meu sentit de l'humor no és el de les meves amigues. El que compta és que si un home o dona pugen a escenari a fer riure, ho aconsegueixin". Bayonas secunda la vaga d'aquest divendres. 

 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics