Dimarts, 17 de Setembre de 2024

Els ravals revifen

26 de Gener de 2022, per Marc Busquets Obré
  • Detall d'un aparador d'un dels locals del projecte «Reus espais vius»

    MBO

Des de la seva presentació en societat, el novembre de l'any passat, el projecte Reus espais vius ha captat l'interès de més d'una vintena d'emprenedors disposats a iniciar una activitat empresarial als ravals de Robuster i de Sant Pere de la nostra ciutat. D'aquests, en quatre casos s'ha concretat la viabilitat de negoci i obriran aviat les seves portes. És aquesta una iniciativa que vol promoure el comerç de la capital del Baix Camp tot posant a l'abast una sèrie de locals buits, en què abans s'han fet intervencions artístiques als aparadors per tal d'atraure les mirades dels seus possibles ocupants.

En funció del seu èxit, segons el regidor d'Empresa i Ocupació, Carles Prats, Reus espais vius podria inspirar projectes similars en altres municipis i territoris. 

Assessorament als emprenedors



En declaracions a Reusdigital.cat, Prats fa una lectura "positiva" del desenvolupament actual de Reus espais vius. En aquesta línia, i més enllà dels 23 emprenedors interessats en el projecte, fa constar que 11 han rebut l'assessorament corresponent, centrat en tot allò relatiu a l'impuls d'un comerç "de proximitat", tal com el descriu. Si quan es va presentar la iniciativa hi havia 17 locals (si bé d'actuacions artístiques se'n van fer 18), el cas és que tot apunta que el catàleg s'ampliarà als 18. 

Prats subratlla que els negocis que vulguin vincular-se a Reus espais vius han de ser dels anomenats d'"impacte positiu", és a dir, que desenvolupin la seva activitat a partir de criteris d'equitat, sostenibilitat i proximitat. En aquest sentit, indica que si es compleixen els requisits adequats es pot optar a un ajut per engegar l'empresa. La dotació econòmica total és de 250.000 euros, per finançar finançar fins el 50% de la inversió per obrir els establients, amb un topall de 20.000 euros.

Un projecte exportable



La convocatòria, presentada el passat desembre, es regeix pel "criteri de negocis de triple impacte", en els àmbits social, econòmic i mediambiental, i incorpora els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). A l'hora de valorar els projectes de negocis i determinar si poden acollir-se o no als ajuts, es valoraran "indicadors" en els tres àmbits ja esmentats. Els ajuts es podran demanar fins al 30 de novembre d'enguany. 

En ser Reus espais vius un "projecte de ciutat", segons Prats, aquest manté la voluntat d'ampliar el seu abast més enllà dels ravals de Sant Pere i de Robuster, en un futur. Això sí, tot dependrà de l'evolució de la iniciativa en aquesta primera fase, dels negocis que obrin i del seu desenvolupament. A posteriori, avança, podria repetir-se l'estratègia en altres indrets del terme, o fins i tot més enllà de la capital del Baix Camp. I és que el regidor ha estat convidat a exposar les línies mestres del projecte per tal que, en àmbit nacional, altres localitats puguin implantar accions similars. 

Per tot plegat, des de la regidoria s'han planificat un conjunt de mesures per promoure Reus espais vius en els propers mesos. Una campanya per difondre'n l'existència, una xerrada a l'INS Baix Camp o l'edició d'un catàleg del projecte en són algunes. 

Al raval de Sant Pere hi fan safareig



D'aquesta manera, quatre són per ara els nous negocis que tenen prevista l'obertura en unes setmanes, arran del seu interès per Reus espais vius. Un d'aquests serà al local del número 22 del raval de Sant Pere, amb Cristina Gómez al capdavant. De fet, ella mateixa es va encarregar de fer la intervenció artística en aquest mateix espai. Experta en gràfica publicitària, arts plàstiques i disseny, manifesta a Reusdigital.cat que iniciatives com aquesta "són positives, perquè som en un moment de canvi. Si la ciutat vol esdevenir un referent, l'impuls de negocis que es basin en la sostenibilitat pot ser la manera", afegeix, de "diferenciar-se" d'altres llocs "on només hi ha franquícies i les botigues semblen clons les unes de les altres". 

En el seu cas, ha batejat l'establiment com Fer safareig, una expressió que "em fa molta gràcia pel que significa, però que també perquè evoca un altre temps, sense tanta pressa" com ara. A l'establiment hi vendrà mobles restaurats, a partir de tot tipus d'elements. "La meva màxima és que tot és aprofitable", fa constar. A banda, precisa que té al cap poder "construir una comunitat" amb altres botiguers del raval. Un cop acabi d'acondicionar el local, podrà aixecar la persiana. Si tot va bé, al febrer. 
 

Interior de l'aparador en què Gómez va fer la seva intervenció artística per a «Reus espais vius» Foto: Cedida


A més, fonts municipals han confirmat que dos dels nous negocis seran un estudi d'interiorisme i disseny de cuines "sostenibles" i un altre, un centre de bellesa i estètica que farà servir productes cosmètics ecològics.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges